Üdvözöl a beecopedia!

Itt megtalálsz minden igazán ökos tudást!
Gyakori zöld kérdések, szezonális étkezés, könyvek, filmek, zöld civilek, példaképek karnyújtásnyira.

Ökos példaképek

WWF

#természet
#állatok
#civil
#Önkéntesség
#Önkéntesség

Magyar Vegán Egyesület

#vegán
#állatok
#biodiverzitás

Balla Gabi

#divat
#fenntarthatóság
#tudatosság
#greenfluencer
Méh több

Zöld GYIK

A leggyakoribb ökos kérdésekre kerestük meg neked a tudományos alapú válaszokat!
Miért nem fenntartható a húsfogyasztás?
A húsipar óriási környezeti terhelést jelent, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, és kizsákmányolja az állatokat.
A világ húsfogyasztása jelenleg is növekvő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a kutatások rendre kimutatják az iparág negatív környezeti hatásait és kizsákmányoló jellegét. Az állattartás elsősorban sokkal nagyobb föld- és vízigényű, mint az emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés. Üvegházhatású gázok kibocsátásával hozzájárul a klímaváltozáshoz, valamint rendkívül környezetszennyező. Az állati takarmány megtermelése ráadásul erdőirtással, szállítása pedig károsanyag kibocsátással jár. Az állatokat általában nem etikus körülmények között tartják. A hús- és tejtermékfogyasztásunk drasztikus csökkentésével tehát hatalmas eredményeket érhetünk el. Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapúra váltásával átlagosan 50%-kal csökkenthető a környezeti terhelés, ráadásul ezek az egészségre is jobb hatással vannak.
Melyek a komposztálás alapelvei?
Alakítsd ki a komposztáló helyet, gyűjtsd itt az organikus hulladékodat, majd ügyelj az oxigén, nedvesség és időnkénti keverés biztosítására.
A szerves hulladékokból tápanyagban gazdag komposzt készíthető házilag, ami a legtermészetesebb humuszforrás a növényeinknek, és jelentősen csökkenthető vele a háztartási hulladék mennyisége. Ha van rá lehetőség, a kertben gyűjtsd össze a konyhai vagy kerti maradékokat, zöldhulladékot (pl. gyümölcs, falevél). Ha nincs erre mód, kereshetsz közösségi komposztálót, vagy használhatsz komposztáló edényt (ládát, keretet, vagy konyhai komposztálót). Minden olyan szerves hulladék a komposztba kerülhet, amely nem tartalmaz szintetikus vagy nem lebomló anyagokat, valamint fertőzéstől, betegségtől, káros anyagoktól mentes. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás, hogy ne szaporodhassanak el a nemkívánatos baktériumok. Emellett érdemes lazító anyagokat (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverni, és árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keresni. A komposztot kb. 6-hetente keverjük át. Számos kültéri és beltéri módja létezik a komposztálásnak, ezért járj utána a számodra legpraktikusabb verziónak.
Fenntartható-e étteremben étkezni?
Csak a megfelelő minősítéssel rendelkező, jelölten fenntartható vendéglátóhelyeken igen.
Mivel egyre elterjedtebb a környezetbarát szemléletmód a vendéglátóiparban, az éttermek is lehetnek fenntarthatóak, ha teljesítik az alábbi kritériumokat: helyi vagy saját termesztásű alapanyagokból főznek, társadalmi felelősséget vállalnak, kiküszöbölik az élelmiszerpazarlást és minimalizálják az általuk termelt egyéb hulladékot, optimalizálják a víz- és energiafelhasználásukat, zerowaste módon csomagolnak ételt, környezetbarát tisztítószereket használnak, előtérbe helyezik a vegán fogásokat, valamint a fenntartható gondolkodást érintő, hosszútávú cselekvési tervvel rendelkeznek.
Hogyan hat a fenntartható divat a gazdaságra?
Globálisan a fenntarthatóság a gazdaság fellendülését és megerősödését segíti elő.
A fenntartható divat kétségtelenül kedvezően hat a globális gazdaságra. Mivel a fenntartható ruhaipari termékek egyre keresettebbek a piacon, így ez a szektor egyre nagyobb fellendülést mutat, ezzel serkentve a globálos gazdaságot. A fenntartható divat csökkenti a kizsákmányolást, a gyerekmunkát, és elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését is. A társadalmi fenntarthatóság jegyében kiosztott korrekt bérek pedig a gazdasági stabilitást erősítik. A körforgásos jelleg csökkenti a vállalatok kiadásait, ami szintén gazdasági erősödéshez vezet.
Hol adhatom le a már használhatatlan ruhákat?
Ha már biztosan nem lehet megjavítani, akkor helyezd őket ruhagyűjtő konténerbe.
Okos és környezettudatos megoldás, ha a bezsákolt vagy ömlesztett ruhákat a lakóhelyedhez legközelebbi ruhagyűjtő konténerbe helyezed, vagy leadod hulladékgyűjtő udvarban. Az összegyűjtött ruha újrahasznosítva nem szennyezi a környezetet, ugyanis bel- és külföldi értékesítés során találhat gazdára, vagy textilipari alapanyag, géprongy, illetve textilapríték formájában hasznosulhat, és van, ami energetikai hasznosítás útján töltheti be új küldetését.
Melyek a fenntartható magyar divatmárkák 2024-ben?
A Müskinn, Printa, Botanika, PINKPONILO, PLANTETHICS , Áeron, Undersea Bikini, Touch Me Not, Renaichance, Sharolta stb. mind fenntartható magyar divatmárka.
Szerencsére egyre több magyar márka fordul az ökotudatos, megbízható alapanyagokkal dolgozó, de mégis urbánus irányba. A Müskinn magyar kisvállalkozás rendszeresen szervez workshopokat, ahol mi is készíthetünk kiegészítőket. Több, mint egy évtizede létezik a Printa, ami fenntartható alternatívát biztosít a szuvenírek, ruhadarabok és kiegészítők terén. A Botanika különlegessége, hogy saját termesztésű festőnövényekkel és finom tapintású natúr anyagokkal dolgoznak. A PINKPONILO pedig több, mint varroda: közösségi tér, kreatív stúdió és különböző workshopok helyszíne. A PLANTETHICS készített már többek között lehullott ágakból és fahulladékból fülbevalókat vagy brossokat, és lepréselt növényekből nyakláncokat. Az Áeron is igyekszik a munkafolyamatok szinte mindegyikét Magyarországon tartani. Újrahasznosított anyagokból készít fürdőruhákat, és visszaveszi az elhasznált darabjait az Undersea Bikini márka. Szintén újrahasznált és újrahasznosított anyagokra épít a Renaichance. A Touch Me Not minősített GOTS (Global Organic Textile Standard) textilekből készít termékeket. A Sharolta márka táskáinak gyártása pedig mindent összevetve 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos táskáké.
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
Forrás:
Tudományos forrás:
Méh több

Szezonális növények

Október

Csak azokat az alapanyagokat mutatjuk meg, melyekből alacsony lábnyomú ételt készíthetünk.
Méh több

Szezonális receptek

Október

Bolygóbarát, olcsó és növényi alapú receptek
Méh több

Hulladék csökkentő kisökos

Megmutatjuk mit hova kell dobni és milyen hulladékot hogyan ne termelj meg!
Méh több

Ajánlj nekünk tartalmakat!

Sikeres beküldés!
2 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Hoppá, valami hiba történt. Próbáld meg újra, vagy írj emailt!