Üdvözöl a beecopedia!

Itt megtalálsz minden igazán ökos tudást!
Gyakori zöld kérdések, szezonális étkezés, könyvek, filmek, zöld civilek, példaképek karnyújtásnyira.

Ökos példaképek

Dobos Emese

#divat
#fenntarthatóság
#kommunikáció
#Kutatás

HUMUSZ szövetség

#közösség
#klímaváltozás
#hulladékmentesOtthon
#Komposztálás

Másfélfok

#klímaváltozás
#tudomány
#cikkek
Méh több

Zöld GYIK

A leggyakoribb ökos kérdésekre kerestük meg neked a tudományos alapú válaszokat!
Miért nem fenntartható a húsfogyasztás?
A húsipar óriási környezeti terhelést jelent, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, és kizsákmányolja az állatokat.
A világ húsfogyasztása jelenleg is növekvő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a kutatások rendre kimutatják az iparág negatív környezeti hatásait és kizsákmányoló jellegét. Az állattartás elsősorban sokkal nagyobb föld- és vízigényű, mint az emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés. Üvegházhatású gázok kibocsátásával hozzájárul a klímaváltozáshoz, valamint rendkívül környezetszennyező. Az állati takarmány megtermelése ráadásul erdőirtással, szállítása pedig károsanyag kibocsátással jár. Az állatokat általában nem etikus körülmények között tartják. A hús- és tejtermékfogyasztásunk drasztikus csökkentésével tehát hatalmas eredményeket érhetünk el. Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapúra váltásával átlagosan 50%-kal csökkenthető a környezeti terhelés, ráadásul ezek az egészségre is jobb hatással vannak.
Melyek a komposztálás alapelvei?
Alakítsd ki a komposztáló helyet, gyűjtsd itt az organikus hulladékodat, majd ügyelj az oxigén, nedvesség és időnkénti keverés biztosítására.
A szerves hulladékokból tápanyagban gazdag komposzt készíthető házilag, ami a legtermészetesebb humuszforrás a növényeinknek, és jelentősen csökkenthető vele a háztartási hulladék mennyisége. Ha van rá lehetőség, a kertben gyűjtsd össze a konyhai vagy kerti maradékokat, zöldhulladékot (pl. gyümölcs, falevél). Ha nincs erre mód, kereshetsz közösségi komposztálót, vagy használhatsz komposztáló edényt (ládát, keretet, vagy konyhai komposztálót). Minden olyan szerves hulladék a komposztba kerülhet, amely nem tartalmaz szintetikus vagy nem lebomló anyagokat, valamint fertőzéstől, betegségtől, káros anyagoktól mentes. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás, hogy ne szaporodhassanak el a nemkívánatos baktériumok. Emellett érdemes lazító anyagokat (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverni, és árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keresni. A komposztot kb. 6-hetente keverjük át. Számos kültéri és beltéri módja létezik a komposztálásnak, ezért járj utána a számodra legpraktikusabb verziónak.
Fenntartható-e étteremben étkezni?
Csak a megfelelő minősítéssel rendelkező, jelölten fenntartható vendéglátóhelyeken igen.
Mivel egyre elterjedtebb a környezetbarát szemléletmód a vendéglátóiparban, az éttermek is lehetnek fenntarthatóak, ha teljesítik az alábbi kritériumokat: helyi vagy saját termesztásű alapanyagokból főznek, társadalmi felelősséget vállalnak, kiküszöbölik az élelmiszerpazarlást és minimalizálják az általuk termelt egyéb hulladékot, optimalizálják a víz- és energiafelhasználásukat, zerowaste módon csomagolnak ételt, környezetbarát tisztítószereket használnak, előtérbe helyezik a vegán fogásokat, valamint a fenntartható gondolkodást érintő, hosszútávú cselekvési tervvel rendelkeznek.
Hogyan hat a fenntartható divat a gazdaságra?
Globálisan a fenntarthatóság a gazdaság fellendülését és megerősödését segíti elő.
A fenntartható divat kétségtelenül kedvezően hat a globális gazdaságra. Mivel a fenntartható ruhaipari termékek egyre keresettebbek a piacon, így ez a szektor egyre nagyobb fellendülést mutat, ezzel serkentve a globálos gazdaságot. A fenntartható divat csökkenti a kizsákmányolást, a gyerekmunkát, és elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését is. A társadalmi fenntarthatóság jegyében kiosztott korrekt bérek pedig a gazdasági stabilitást erősítik. A körforgásos jelleg csökkenti a vállalatok kiadásait, ami szintén gazdasági erősödéshez vezet.
Hol adhatom le a már használhatatlan ruhákat?
Ha már biztosan nem lehet megjavítani, akkor helyezd őket ruhagyűjtő konténerbe.
Okos és környezettudatos megoldás, ha a bezsákolt vagy ömlesztett ruhákat a lakóhelyedhez legközelebbi ruhagyűjtő konténerbe helyezed, vagy leadod hulladékgyűjtő udvarban. Az összegyűjtött ruha újrahasznosítva nem szennyezi a környezetet, ugyanis bel- és külföldi értékesítés során találhat gazdára, vagy textilipari alapanyag, géprongy, illetve textilapríték formájában hasznosulhat, és van, ami energetikai hasznosítás útján töltheti be új küldetését.
Melyek a fenntartható magyar divatmárkák 2024-ben?
A Müskinn, Printa, Botanika, PINKPONILO, PLANTETHICS , Áeron, Undersea Bikini, Touch Me Not, Renaichance, Sharolta stb. mind fenntartható magyar divatmárka.
Szerencsére egyre több magyar márka fordul az ökotudatos, megbízható alapanyagokkal dolgozó, de mégis urbánus irányba. A Müskinn magyar kisvállalkozás rendszeresen szervez workshopokat, ahol mi is készíthetünk kiegészítőket. Több, mint egy évtizede létezik a Printa, ami fenntartható alternatívát biztosít a szuvenírek, ruhadarabok és kiegészítők terén. A Botanika különlegessége, hogy saját termesztésű festőnövényekkel és finom tapintású natúr anyagokkal dolgoznak. A PINKPONILO pedig több, mint varroda: közösségi tér, kreatív stúdió és különböző workshopok helyszíne. A PLANTETHICS készített már többek között lehullott ágakból és fahulladékból fülbevalókat vagy brossokat, és lepréselt növényekből nyakláncokat. Az Áeron is igyekszik a munkafolyamatok szinte mindegyikét Magyarországon tartani. Újrahasznosított anyagokból készít fürdőruhákat, és visszaveszi az elhasznált darabjait az Undersea Bikini márka. Szintén újrahasznált és újrahasznosított anyagokra épít a Renaichance. A Touch Me Not minősített GOTS (Global Organic Textile Standard) textilekből készít termékeket. A Sharolta márka táskáinak gyártása pedig mindent összevetve 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos táskáké.
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
Forrás:
Tudományos forrás:
Méh több

Szezonális növények

Október

Csak azokat az alapanyagokat mutatjuk meg, melyekből alacsony lábnyomú ételt készíthetünk.
Méh több

Ajánlj nekünk tartalmakat!

Sikeres beküldés!
2 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Hoppá, valami hiba történt. Próbáld meg újra, vagy írj emailt!