Acél konzervdoboz

Fém

A konzervdoboz acél/ónlemez „páncél” az ételed körül: strapabíró, jól újrahasznosítható, ha tisztán a szelektívbe kerül. A kulcs nem varázslat, csak: ürítsd, öblítsd, dobd a fém/műanyag gyűjtőbe.

Ismerd meg!

Miből készül?

Többnyire acél (ónlemez) test és belső védőbevonat (lakkréteg) ez élelmiszer-biztonságot ad, és a fém miatt anyagában újra és újra hasznosítható. A fémek újrahasznosítása általában 60–95% energiát spórol a bányászathoz képest.

Hova dobjuk?

Ürítve, gyorsan kiöblítve: mehet a sárga fedelű (műanyag+fém) szelektív kukába. Fedél/lid: dobd külön; a vágott élt hajtsd befelé, hogy ne vágjon. Címke: maradhat, a feldolgozásnál leválik. Festékes/oldószeres fém doboz ≠ élelmiszeres: az veszélyes hulladék, nem a szelektívbe való.

Miért problémás?

A konzerv értékes nyersanyag, de ha szennyezett vagy a kommunálisba kerül, kárba vész. Pedig Európában a „valóban újrahasznosított” acélcsomagolás aránya rekordot döntött (80,5% 2022-ben, 82% 2023-ban). Tisztán tartva még többet tudnánk körforgásban tartani.

Csökkentsd!

Így csökkentsd!

  • Válassz nagyobb kiszerelést (kevesebb doboz/fő).
  • Ha megoldható, üveges/kimérős alternatíva.
  • Öblítsd ki gyorsan (nem kell patyolat), majd a sárgába.
  • Konyhai előkészítés: a fedelet válaszd le és hajtsd be, hogy ne sértsen.
  • Ne keverd össze festékes/vegyszeres dobozokkal (azok veszélyes frakció).

Alternatívák

  • Kimérős hüvelyesek/hozzávalók saját dobozba.
  • Üveg (ahol elérhető) – jól újrahasznosítható, sokszor újrahasználható.
  • Refill/előfizetés szárazárura.
  • Nagy kiszerelés + megfelezés/fagyasztás.
  • Helyi termelői források, szezonális friss alapanyag.

Tippek!

Ürítsd-öblítsd-válaszd szét (fedél külön) és a sárgába vele!

Partnereink segítenek neked!

No items found.

Pár érdekesség!

Évente ennyit termelünk

Az acélcsomagolás EU-s újrahasznosítási rátája évek óta a legmagasabbak között van a csomagolóanyagok között ez jó hír, feltéve, hogy a háztartásokból tiszta állapotban jut el a válogatásig.

Érdekesség

Az acélcsomagolás EU-ban 2023-ban 82%-os „valóban újrahasznosított” aránnyal rekordot döntött vagyis nem csak összegyűjtötték, tényleg új acéllá vált.

Összefoglaló

A konzervdoboz acél/ónlemez „páncél” az ételed körül: strapabíró, jól újrahasznosítható, ha tisztán a szelektívbe kerül. A kulcs nem varázslat, csak: ürítsd, öblítsd, dobd a fém/műanyag gyűjtőbe.

Hasonló termékek

  • Biztonsági (sima élű) konzervnyitó.
  • Többször használható üveg/acier tárolódoboz.
  • Mágneses kupakgyűjtő/mini prés tároláshoz.

Videók és támogató anyagok

  • MOHU – Mit hova dobjak? (fém & műanyag szelektálás) mohu.hu
  • APEAL/Steel for Packaging Europe – Why steel recycles forever (öblítés, címkék) circulareconomy.europa.eu
  • Zero Waste Scotland – Food tins & drinks cans (háztartási gyakorlat) Zero Waste Scotland

Gyakran felmerülő kérdések

Kell leáztatni a címkét?
Nem szükséges; a feldolgozásnál leválik. A lényeg: legyen üres és gyorsan kiöblítve. circulareconomy.europa.eu

A fedél mehet a szelektívbe?
Igen, de külön dobd, és az élt hajtsd befelé (balesetmegelőzés). Eco Recycling Today

A konzerv doboz betétdíjas?
Nem. A magyar DRS csak italcsomagolásokra vonatkozik (0,1–3 l). repont.hu

Miért fontos a tisztítás?
Az ételmaradék szennyezi a frakciót, rontja a hasznosítást – egy gyors öblítés elég. circulareconomy.europa.eu

Mennyire „zöld” a konzervdoboz?
Az acél újrahasznosítása kb. 60–74% energiát takarít meg a szűz acélhoz képest; a fémeknél általánosan 60–95% a spórolás. Okon Recycling

További hulladékok