Mentás borsóleves

A receptet ajánlotta:
Felelős Gasztrohős
25
perc
Könnyű
magyar
ebéd
Hozzávalók (4 adag)
  • 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml növényi tejszín (pl. kókusz- vagy zabtejszín)
  • 1 kis csokor friss menta, aprítva
  • 1 teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Irány a konyha!

Mosolygó méhecske fehér séfsapkában, aki egy kanállal egy fekete agyagedényből mézet kanalaz.
Elkészítés folyamata
  1. Egy lábasban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk.
  3. Beleöntjük a zöldborsót, majd felöntjük a zöldségalaplével, és fedő alatt 10-12 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a növényi tejszínt, a friss mentát és a citromlevet.
  5. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  6. Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon még 2-3 percig melegítjük.
  7. Melegen tálaljuk, extra friss mentával vagy pirított magokkal díszítve.
Aranysárga méh barna csíkkal, kék szárnyakkal, amely egy kis répát tart.
Tárolás és fogyasztás
  • Hűtőben: légmentesen zárható edényben 2-3 napig eltartható
  • Fagyasztva: 1 hónapig tárolható
  • Felmelegítés: alacsony lángon vagy mikrohullámú sütőben melegíthető
Aranysárga színű méh barna sávokkal, kék szárnyakkal, amely okostelefont tart a kezében.
Hatása az emberre
  • A zöldborsó magas rost- és fehérjetartalmával támogatja az emésztést.
  • A menta frissítő hatású és segíthet az emésztési problémák enyhítésében.
  • A citromlében lévő C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

Tudnivalók

A recept szén- és vízlábnyoma:
Egyszerű fekete lábnyom fehér háttéren.
0.3
kg CO2 / adag
Fekete csepp alakú ikon fehér háttéren.
80
liter / adag
Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

Ez a leves remek alternatívája a hagyományos, tejszínes borsóleveseknek. Krémes állagát tejtermékek nélkül éri el, így könnyebb és fenntarthatóbb választás.

Rövid története

A zöldborsót már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették, és évszázadok óta alapvető eleme a tavaszi étrendnek. A mentás borsóleves különösen népszerű az angol és francia konyhákban.

Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 190 kcal
  • Fehérje: 7 g
  • Szénhidrát: 22 g
  • Zsír: 8 g
  • Rost: 6 g
  • Vas: 20% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)

Kapcsolódó receptek