Cseresznye

Az első nyári csemege

Termő időszak:
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
0.5
kg CO2e / 1kg
9
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Germersdorfi: nagy, roppanós, klasszikus piacikedvenc
  • Münchebergi: középkorai, nagyon édes
  • Katalin: késői fajta, jól tárolható
  • Szomolyai fekete: ritka, mézédes, aszalásra kiváló
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 63 kcal
  • Fehérje: 1,1 g
  • Szénhidrát: 16 g
  • Cukor: 13 g
  • Rost: 2,1 g
  • C-vitamin: 10 mg
  • Kálium: 222 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Gazdag antioxidánsokban (pl. antocianin, flavonoidok)
  • C-vitaminban és káliumban bővelkedik
  • Támogatja az immunrendszert és csökkentheti a gyulladást
  • Segíti az alvást és regenerációt (sportolóknál is kedvelt)
  • Kalóriaszegény, természetes nyári édesség
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacon vagy közvetlenül termelőtől
  • Szedd magad akciókban (júniusban gyakori)
  • Gyümölcskosár előfizetésekből
  • Biogazdaságokból, kisüzemi termesztőktől
  • Így tárold!
  • Ne mosd meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt
  • Hűtőben papírtörlővel bélelt dobozban tárold
  • Fagyasztva kimagozva, akár cukrozva is
  • Ne tárold más etilént termelő gyümölcsök mellett (pl. alma)
  • Tartósítás
  • Fagyasztás kimagozva
  • Befőttként eltéve
  • Lekvár, dzsem
  • Aszalás (különösen fekete cseresznyéből)
  • Szörp, gyümölcsbor, cseresznyepálinka
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: ősszel vagy kora tavasszal
  • Helyigény: nagy, napfényes helyet igényel
  • Gondozás: évente metszeni kell, és védekezni a madarak ellen
  • Szüret: kézzel, óvatosan; a gyümölcs könnyen reped eső után
  • Tipp: ültess több fajtát a jobb beporzásért és hosszabb szezonért
  • Receptek
  • Cseresznyés pite
  • Hideg gyümölcsleves
  • Cseresznyeszósz húsokhoz
  • Cseresznyés zabkása vagy smoothie
  • Cseresznyés muffin vagy rétes
  • Házi cseresznyeszörp
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Importált egzotikus gyümölcsök: pl. eper, banán, mangó
    • Cukros desszertek: helyette természetes nyári édesség
    • Tartósított gyümölcsök: friss cseresznyével helyettesíthetők
    • Mesterséges ízesítésű joghurtok, müzlik: dobd fel házi cseresznyével
    • Cukorkák, nyalókák: gyerekeknek friss, egészséges alternatíva

    A cseresznye egy friss, helyi, szezonális választás, ami nemcsak finom, de szép emlékeket is hoz a nyári napokból.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Cseresznyemagozóval gyorsan előkészíthető
  • Ha túl sok termett, készíts belőle pite-, joghurt- vagy zabkása feltétet
  • A magját ne dobd ki – szárítva melegítő párnába varrható
  • Fák alatt teríts le lepedőt és rázd – gyors szüret nagy tételben
  • Tudtad-e?
  • A cseresznye a rózsafélék családjába tartozik
  • Az egyik leghamarabb beérő hazai gyümölcs
  • Fogyasztása serkenti a melatonin termelést – segíthet az alvásban
  • A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapja a legtöbb mai fajtának
  • Története:

    A cseresznyét már az ókorban is termesztették, a rómaiak vitték el Európa minden szegletébe. Magyarországon az egyik legkedveltebb korai gyümölcs, a nyári ízek nyitányaként. A Szomolya környéki fekete cseresznye külön hungarikumként is ismert.

    Források

  • Our World in Data – Food carbon footprint
  • FAO – Sustainable Fruits
  • Wikipedia: Cherry
  • Vissza