Kínai kel

Lágy levelű, tápláló zöldség

  • Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek segítik az immunrendszert
  • Alacsony kalóriatartalmú, rostjai támogatják az emésztést
  • Jó K-vitamin és folát forrás, ami a vérkeringést és sejtműködést segíti
  • Fogyasztásával csökkenthető a húsfogyasztás, így fenntarthatóbb étrendet támogat
Termő időszak:
Május
Június
November
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.3
kg CO2e / 1kg
200
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Húsos ételek egy részét (pl. wokos húsos fogásokat) – növényi alternatívaként kisebb környezeti lábnyommal
  • Magas energiaigényű, importált zöldségek helyett szezonális, helyi választásként
  • Feldolgozott, magas só- és zsírtartalmú készételek csökkentésére alkalmas
Fajtái
  • Hosszúkás, világoszöld levelű
  • Rövidebb, vastagabb, világoszöld levelek
  • Sötétebb zöld változat, kissé erősebb ízzel
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 16 kcal
  • Fehérje: 1,5 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 2,2 g
  • Rost: 1,0 g
  • C-vitamin: 45 mg
  • Kálium: 230 mg
  • A-vitamin: 4460 IU
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Kapcsolódó receptek

    Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
    Itt szerezd be!
  • Helyi piacokon és termelői gazdaságokban szezonban
  • Bio- és ökoboltokban egész évben beszerezhető, importált változatban
  • Közösségi kertprogramokon és helyi zöldségdobozokban
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
  • Rövid táv: hűvös, száraz helyen pár napig
  • Középtáv: hűtőszekrényben 1-2 hétig
  • Hosszú táv: fagyasztás vagy fermentálás (savanyítás)
  • 2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
    • Ültetés: korai tavasztól vethető palántával vagy magról
    • Talaj: laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű
    • Fény: napos vagy félárnyékos hely
    • Öntözés: egyenletes, mérsékelt öntözés szükséges
    • Betakarítás: 6-8 hét után, amikor a levelek jól kifejlődtek
    Így tartósítsd
  • Fagyasztás: blansírozás után megőrzi állagát és tápanyagait
  • Fermentálás: kimchi-szerű savanyúságként különösen népszerű
  • Szárítás: nem jellemző, de lehetséges levesalaphoz
  • Érdekességek

    Tippek, trükkök
    • A levelek és a vastagabb szárak egyaránt ehetők
    • Pár perces párolás vagy wokban sütés a legjobb ízért
    • Leveleit salátákba is teheted, frissen vagy enyhén megpárolva
    • A vastag szárakat felhasználhatod levesekhez, turmixokhoz is
    Tudtad?
  • A kínai kel Ázsiából származik, és az egyik leggyorsabban növő zöldség a káposztafélék családjában
  • Magas A- és C-vitamin tartalma miatt Kínában hosszú élet elixírjeként is emlegetik
  • Gyakran használják a keleti konyhában kimchi, leves és stir-fry fogások alapanyagaként
  • Története

    Kínai kel (Brassica rapa subsp. pekinensis) Ázsiából származik, Kínában és Koreában már több ezer éve termesztik. Európába a 19. században került, és azóta is főként az ázsiai gasztronómia kedvelt zöldsége. Magyarországon a 20. század végén kezdett elterjedni, elsősorban a nagyobb városokban és biokertészetekben.

    Források

  • FAO Water Footprint Network
  • Carbon Trust: Food Carbon Footprint Studies
  • NÉBIH Zöldségfajta adatbázis
  • ScienceDirect: Brassica species cultivation
  • USDA FoodData Central
  • Fedezz fel további finomságokat!