Rövid táv: egészben, száraz helyen, szellős kosárban 1-2 hétig
Középtáv: hűvös, száraz kamrában akár 3-4 hónapig
Hosszú táv: szárítva vagy fagyasztva (előfőzve)
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Vetés: korai tavasz vagy ősz, palántázással vagy közvetlen vetéssel
Fényigény: teljes napsütéses hely
Talaj: jó vízelvezetésű, közepesen tápanyagban gazdag
Öntözés: rendszeres, de a túlöntözést kerüld
Balkonládában is jól termeszthető, ügyelj a megfelelő méretű cserépre
Így tartósítsd
Szárítás – hagymahéj, levesekhez, fűszerezéshez kiváló
Fagyasztás – előfőzéssel, kockázva tárolható
Savanyítás – salátákhoz vagy savanyúságnak
Érdekességek
Tippek, trükkök
A hagyma héja természetes színező és fűszeralapanyag lehet, főzetével tojásfestéshez is használható
Vágás előtt hideg vízben áztatva csökkenthető a szemet irritáló hatás
Héját és zöld részeit komposztálhatjuk vagy használhatjuk levesalapként
Tudtad?
A lila hagyma színét adó antociánok antioxidáns hatásúak, segítenek az immunrendszer támogatásában
Régóta használják népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként és keringésjavítóként
A hagyma illóolajai antibakteriális hatásúak
Története
A hagyma több ezer éves kultúrnövény, eredetileg Közép-Ázsiából származik. Magyarországon évszázadok óta termesztik, különösen a lila változat a karakteres színe és íze miatt népszerű.