Vörös lila hagyma – erőteljesebb, markánsabb ízzel
Újhagyma lila héjjal – tavaszi/nyári fogyasztásra alkalmas, kisebb méretű
Táp. tartalom (100g)
Energia: 40 kcal
Fehérje: 1,1 g
Zsír: 0,1 g
Szénhidrát: 9 g
Rost: 1,7 g
C-vitamin: 8 mg
K-vitamin: 0,4 µg
Antocián: jelentős mennyiségben
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Gazdag antioxidánsokban, különösen antociánokban és flavonoidokban
Támogatja az immunrendszert és a szív-érrendszer egészségét
Emésztést serkentő és antibakteriális hatású
Középfok
Itt szerezd be!
Helyi termelői piacokon szezonban frissen
Bioboltokban egész évben elérhető, különösen szárított vagy savanyított formában
Szupermarketek szezonális kínálatában
Így tárold!
Rövid táv: egészben, száraz helyen, szellős kosárban 1-2 hétig
Középtáv: hűvös, száraz kamrában akár 3-4 hónapig
Hosszú táv: szárítva vagy fagyasztva (előfőzve)
Tartósítás
Szárítás – hagymahéj, levesekhez, fűszerezéshez kiváló
Fagyasztás – előfőzéssel, kockázva tárolható
Savanyítás – salátákhoz vagy savanyúságnak
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés: korai tavasz vagy ősz, palántázással vagy közvetlen vetéssel
Fényigény: teljes napsütéses hely
Talaj: jó vízelvezetésű, közepesen tápanyagban gazdag
Öntözés: rendszeres, de a túlöntözést kerüld
Balkonládában is jól termeszthető, ügyelj a megfelelő méretű cserépre
Receptek
Nyers lila hagyma salátákban vagy szendvicsekben
Grillezett vagy pirított lila hagyma köretként
Savanyított hagyma pikáns kísérőként
Lila hagymás mártás vagy chutney
Amit ki lehet vele váltani:
Feldolgozott, magas só- és zsírtartalmú fűszerkeverékeket, melyek egészségkárosítóak lehetnek
Húst vagy zsíros ételeket fűszerezve, így kevesebb só és zsír használható
Friss, helyi lila hagyma fogyasztásával csökkenthető az import fűszerek karbonlábnyoma
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
A hagyma héja természetes színező és fűszeralapanyag lehet, főzetével tojásfestéshez is használható
Vágás előtt hideg vízben áztatva csökkenthető a szemet irritáló hatás
Héját és zöld részeit komposztálhatjuk vagy használhatjuk levesalapként
Tudtad-e?
A lila hagyma színét adó antociánok antioxidáns hatásúak, segítenek az immunrendszer támogatásában
Régóta használják népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként és keringésjavítóként
A hagyma illóolajai antibakteriális hatásúak
Története:
A hagyma több ezer éves kultúrnövény, eredetileg Közép-Ázsiából származik. Magyarországon évszázadok óta termesztik, különösen a lila változat a karakteres színe és íze miatt népszerű.