Lila hagyma

Színes ízbomba

Termő időszak:
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
1600
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Hagyományos lila hagyma – édeskésebb, enyhébb ízű
  • Vörös lila hagyma – erőteljesebb, markánsabb ízzel
  • Újhagyma lila héjjal – tavaszi/nyári fogyasztásra alkalmas, kisebb méretű
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 40 kcal
  • Fehérje: 1,1 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Szénhidrát: 9 g
  • Rost: 1,7 g
  • C-vitamin: 8 mg
  • K-vitamin: 0,4 µg
  • Antocián: jelentős mennyiségben
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Gazdag antioxidánsokban, különösen antociánokban és flavonoidokban
  • Támogatja az immunrendszert és a szív-érrendszer egészségét
  • Emésztést serkentő és antibakteriális hatású
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Helyi termelői piacokon szezonban frissen
  • Bioboltokban egész évben elérhető, különösen szárított vagy savanyított formában
  • Szupermarketek szezonális kínálatában
  • Így tárold!
  • Rövid táv: egészben, száraz helyen, szellős kosárban 1-2 hétig
  • Középtáv: hűvös, száraz kamrában akár 3-4 hónapig
  • Hosszú táv: szárítva vagy fagyasztva (előfőzve)
  • Tartósítás
  • Szárítás – hagymahéj, levesekhez, fűszerezéshez kiváló
  • Fagyasztás – előfőzéssel, kockázva tárolható
  • Savanyítás – salátákhoz vagy savanyúságnak
  • Ha készen állsz

    Így termeld
    • Vetés: korai tavasz vagy ősz, palántázással vagy közvetlen vetéssel
    • Fényigény: teljes napsütéses hely
    • Talaj: jó vízelvezetésű, közepesen tápanyagban gazdag
    • Öntözés: rendszeres, de a túlöntözést kerüld
    • Balkonládában is jól termeszthető, ügyelj a megfelelő méretű cserépre
    Receptek
  • Nyers lila hagyma salátákban vagy szendvicsekben
  • Grillezett vagy pirított lila hagyma köretként
  • Savanyított hagyma pikáns kísérőként
  • Lila hagymás mártás vagy chutney
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Feldolgozott, magas só- és zsírtartalmú fűszerkeverékeket, melyek egészségkárosítóak lehetnek
    • Húst vagy zsíros ételeket fűszerezve, így kevesebb só és zsír használható
    • Friss, helyi lila hagyma fogyasztásával csökkenthető az import fűszerek karbonlábnyoma

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • A hagyma héja természetes színező és fűszeralapanyag lehet, főzetével tojásfestéshez is használható
    • Vágás előtt hideg vízben áztatva csökkenthető a szemet irritáló hatás
    • Héját és zöld részeit komposztálhatjuk vagy használhatjuk levesalapként
    Tudtad-e?
  • A lila hagyma színét adó antociánok antioxidáns hatásúak, segítenek az immunrendszer támogatásában
  • Régóta használják népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként és keringésjavítóként
  • A hagyma illóolajai antibakteriális hatásúak
  • Története:

    A hagyma több ezer éves kultúrnövény, eredetileg Közép-Ázsiából származik. Magyarországon évszázadok óta termesztik, különösen a lila változat a karakteres színe és íze miatt népszerű.

    Források

  • FAO - Food and Agriculture Organization
  • Water Footprint Network
  • Carbon Trust
  • NÉBIH Zöldség- és Gyümölcsadatbázis
  • ScienceDirect – Allium cepa studies
  • Vissza