Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Zöld esemény szervezés
Edukatív események
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Petrezselyem
Petrezselyem
ízesít és gyógyít
C-vitaminban gazdag (több benne, mint a narancsban)
Jó vas- és folsavforrás
Támogatja az immunrendszert, vízhajtó hatású
Antioxidánsai csökkenthetik a gyulladásokat
0.3
kg CO2e / 1kg
350
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
Ismerd meg!
Fajtái
Levélpetrezselyem:
sima és fodros levelű változatban
Gyökérpetrezselyem:
hosszúkás fehér gyökér, erős zölddel
Létezik „félhosszú” és „gömbölyded” változat is
Táp. tartalom (100g)
Energia: 36 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 6 g
Rost: 3 g
C-vitamin: 133 mg
Vas: 6 mg
K-vitamin: 1640 µg (!)
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Petrezselyemzöld friss salátafélék, díszítők helyett
A gyökér húslevesek ízesítésénél kiválthatja a mesterséges ételízesítőt
A levele kiválthatja a bazsalikomot, koriandert, pesztókban is
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Bármelyik piacon, zöldségesnél frissen elérhető
Ősszel nagyobb mennyiségben is bespájzolható
Otthon cserépben, erkélyen is termeszthető
Így tárold!
A levelét csomagold nedves papírtörlőbe és zárható dobozba
A gyökeret hűvös, párás helyen (pl. pince, homok)
A zöldje vízben is eláll 2-3 napig
Tartósítás
Szárítva vagy fagyasztva – különösen a levelek
A gyökeret is lehet szeletelve fagyasztani
Petrezselyemolajként, pesztóként eltehető
Ha készen állsz
Így termeld
Magról vethető március végétől
Napos, jó vízáteresztő földet szeret
Sűrűn vetve leveles, ritkán vetve gyökeres változat
Cserépben is szépen fejlődik
Receptek
Petrezselymes újburgonya
Zöldséglevesek, főzelékek elengedhetetlen zöldje
Petrezselyem-pesztó napraforgómaggal
Salátákba frissen aprítva
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
A zöldje a magyar konyha szinte minden levesében ott van
Készíts belőle petrezselymes olajat vagy sót
A gyökeret ne keverd össze a pasztinákkal (más az illata, íze)
Tudtad-e?
Latin neve:
Petroselinum crispum
Már az ókori görögök is termesztették – gyógy- és szent növényként
Magas vas- és C-vitamin-tartalma miatt vérképzőként is használták
A gyökér és a levél külön fajtákból származik
Története:
Már az egyiptomiak és rómaiak is fogyasztották
A középkorban szerencsét hozó növénynek tartották
A magyar paraszti konyha egyik legfontosabb fűszere
Források
NÉBIH:
https://portal.nebih.gov.hu/
Water Footprint Network:
https://waterfootprint.org
ÖMKi:
https://omki.hu
Our World in Data
Fedezz fel további finomságokat!
Körte
Sárga borsó
Eper
Fejes saláta
Paradicsom
Fekete ribizli