Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Zöld esemény szervezés
Edukatív események
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Sóska
Sóska
Savanykás tavaszi csoda
Magas
C-vitamin- és vasforrás
Támogatja az
emésztést
és immunrendszert
Alacsony kalóriatartalmú
Sok
antioxidánst
és rostot tartalmaz
Frissítő, étvágygerjesztő hatású
0.3
kg CO2e / 1kg
400
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Szeptember
Október
Ismerd meg!
Fajtái
Kerti sóska (Rumex acetosa)
– ez a leggyakoribb, nagy levelekkel
Francia sóska
– enyhébb ízű, salátákhoz ideális
Vad sóska (Rumex acetosella)
– savanyúbb, kisebb levelű, vadon is gyűjthető
Táp. tartalom (100g)
Energia: 22 kcal
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 3,2 g
Rost: 2,9 g
C-vitamin: 48 mg
Vas: 2,4 mg
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Zöldségkrémben, szendvicskrémben:
vajkrém vagy tojáskrém helyett
Tésztákra, rizottóba:
sajtos-tejszínes öntetek helyett
Levesbe:
húsalapú leves helyett
Salátába avokádó helyett – sokkal kisebb lábnyom!
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Tavaszi piacokon, termelői dobozban
Népies kertek, biogazdaságok kedvence
Vadon is gyűjthető (biztos helyről, tiszta környezetből)
Így tárold!
Hűtőben lazán lezárt zacskóban vagy nedves ruhába tekerve
Ne mossuk meg előre – közvetlenül felhasználás előtt tisztítsd
A fonnyadt levelek gyorsan romlanak – lehetőleg pár napon belül használd fel
Tartósítás
Fagyasztás
párolva vagy blansírozva – főzeléknek vagy leveshez
Szárítás
– de így sokat veszít ízéből
Savanyítás
– ritkább, de működik ecettel, sóval
Ha készen állsz
Így termeld
Árnyékosabb helyet is elvisel
, de naposabb helyen bőven terem
Friss vetéssel tavasszal vagy ősszel is nevelhető
Többéves növény
– magától is újrasarjad
A fiatal leveleket folyamatosan lehet szedni
Minimális gondozást igényel – ideális balkonra is
Receptek
Klasszikus sóskafőzelék (növényi tejszínnel is)
Sóskás krumplileves
Sóskás lencsesaláta
Spenóttal keverve pesztó vagy rakott zöldségekhez
Tésztaszósz vagy omlett töltelékeként
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Fiatal levelei nyersen is finomak: salátába, szendvicsbe, pesztóba
Hő hatására gyorsan összeesik – pár perc főzés is elég
Savanykás ízét
oxálsav
tartalma adja – vesekőre hajlamosaknak mértékkel!
Tejtermékekkel jól harmonizál – csökkentik az oxálsav hatását
Tudtad-e?
A magyarok „főzeléknövénye” évszázadok óta
A középkorban
méregtelenítő
kúrák része volt
A sóska neve a „savanyú” szóból ered több nyelven is
Már a
kőkorszakban is gyűjtögették
vad formájában
A vadváltozatai
gyomként is előfordulnak
, de ehetőek
Története:
Európa és Ázsia mérsékelt övében őshonos
Már
Plinius és Dioszkoridész
is említik az ókorból
A középkorban böjti és tavaszi tisztítókúrák alapnövénye volt
Magyarországon a paraszti konyha fontos része évszázadokon át
Források
Eaternity
Water Footprint Network
NÉBIH
FAO
ÖMKi
Our World in Data
Fedezz fel további finomságokat!
Sárgarépa
Karfiol
Spárga
Uborka
Burgonya
Pasztinák