# Aktuális
# Környezetvédelem
# Ünnepnap
# Tudtad?

10 + 1 Érdekes tény a jegesmedvékről

10 + 1 Érdekes tény a jegesmedvékről
No items found.
February 27, 2024
Természet
2 perc
Kontribútorok
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Tudtad, hogy február 27-e hivatalosan is a Jegesmedvék Világnapja?

2011 óta létezik a Nemzetközi Jegesmedve Nap, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jegesmedvék élőhelyének védelmére és a faj megóvására a kihalástól. Emellett felhívja a figyelmet a globális felmelegedés élővilágra és környezetre gyakorolt hatásaira.

Ebben a cikkben néhány érdekes tényt gyűjtöttünk össze a jegesmedvékről, hogy jobban megismerd ezeket a csodálatos lényeket!

Hatalmas termet

A jegesmedvék a legnagyobb ragadozó földi emlősök a bolygón. A hímek súlya elérheti az 800 kg-ot is, míg a nőstények általában kisebb, 400-500 kg közötti súllyal rendelkeznek.

Forrás: National Geographic

Kiváló szaglás

Jegesmedvék akár 20 km távolságból is képesek érzékelni a zsákmányt, és több mint egy méter vastag hó alatt is megtalálják a fókákat.

Forrás: National Geographic

Kiváló úszók

Jegesmedvék akár 10 km/h sebességgel is képesek úszni, és több mint 60 km-t is megtehetnek egyhuzamban a nyílt vízen. Ez a képesség kulcsfontosságú a tengeri jégmezők közötti vándorlásukhoz, amikből bár sajnos egyre kevesebb van, mégis kihívást jelenthetnek a medvék számára.

Forrás: World Wildlife Fund (WWF)

Jegesmedve az olvadó jégmezőkön (Forrás: pexels.com)

Éghajlatváltozás hatása

A globális felmelegedés és a tengeri jég olvadása a legnagyobb fenyegetést jelenti a jegesmedvék túlélésére, mivel csökkenti a vadászterületeiket és az élelemhez való hozzáférést.

Forrás: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

Táplálkozás

Fő táplálékuk a fókák, különösen azok zsíros bőre. Mivel a zsír gazdag energiában és tápanyagokban, kulcs fontosságú táplálék a hideg éghajlaton való túléléshez.

Forrás: Arctic World Wildlife Fund

Különleges talpak

A jegesmedvék talpét vastag szőr borítja, amely nem csak hőszigetel, de segít a csúszós jégen való járásban is. A talpuk alatti bőr fekete, ami segít a napfény elnyelésében és a hő megtartásában.

Forrás: Smithsonian Magazine

Egyedi vadásztechnikák

Jegesmedvék gyakran órákat töltenek a fókák légzőnyílásainál várakozva, hogy zsákmányhoz jussanak. Amikor egy fóka felbukkan a levegőért, a medve hatalmas erővel gyorsan csap le rá.

Forrás: Discover Wildlife

Születés és utódnevelés

A jegesmedvék általában télen, a hóbarlangjaikban hozzák világra utódaikat. A kölykök rendkívül kicsik a születéskor, ám gyorsan nőnek anyjuk zsírdús tejétől.

Forrás: Polar Bears International

Hosszú távú vándorlások

Egyes jegesmedvék évente több ezer kilométert is megtehetnek, miközben a tengeri jég változásaihoz alkalmazkodnak.

Forrás: Scientific American

Hosszú élettartam

Jegesmedvék a vadonban akár 25-30 évig is élhetnek, bár ez ritkaság. A fogságban élő példányok néha még hosszabb életűek lehetnek.

Forrás: San Diego Zoo

Víz alatti látás

Jegesmedvék képesek víz alatt is jól látni, ami előnyös a zsákmány keresésében és az úszás során.

Forrás: Animal Diversity Web

+1 : Nemzetközi védelem

A jegesmedvéket több nemzetközi egyezmény is védi, beleértve a veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló CITES egyezményt, amely korlátozza a jegesmedvékkel és azok testrészeivel való kereskedelmet.

Forrás: CITES

Nyitókép forrása: pexels.com