# Hulladékmentes Otthon

Beszéljünk a menstruációról!

Beszéljünk a menstruációról!
No items found.
April 29, 2024
Egészség
6 perc
Kontribútorok
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Lehet fenntartható a menstruáció? Ha igen, hogyan? Erre a kérdésre keressük a választ. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk adatokat és tippeket, amik segíthetnek eligazodni a rengeteg információ között.

Igen hölgyeim és kíváncsi uraim, ez a téma is fontos lehet, ha fenntarthatóságról van szó.

A menstruáció már egyre kevésbé számít tabu témának. Beszélünk róla, különböző módokon feldolgozzuk és megosztjuk a tapasztalatainkat, benyomásainkat. Azonban sokszor, főleg az európai kultúrában a nem eldobható menstruációs kellékek, mint például a mosható betétek, intim kelyhek, vagy menstruációs fehérneműk ellenérzéseket válthatnak ki.

De vajon az edukáció segíthet abban, hogy könnyebben elfogadják a potenciális fogyasztók a környezetbarátabb megoldásokat? Tegyünk egy próbát!

Kezdjük a témát néhány érdekes számmal.

Egy amerikai kutatás szerint egy átlagos, 40 éven át tartó menstruációs ciklus alatt egy nő átlagosan 9.000 tampont használ.

Kilencezer darabot. Ez körülbelül 20 tampont jelent egy 5 napos ciklus alatt, ha feltételezzük, hogy 1 tampon 6 óráig van használatban. Európai viszonylatban hasonlóak lehetnek a számok egy brit kutatás szerint, amely azt találta, hogy egy menstruációs ciklus során átlagosan 22 higiéniai termék kerül felhasználásra fejenként, ami éves szinten az Egyesült Királyságban 4.3 milliárd terméket jelent. És hangsúlyozom, ezek csak a menstruáció néhány napos periódusához köthetők, itt még nem beszéltünk a tisztasági betétekről, vagy az egyéb higiéniai kellékekről.

Természetesen ezek a számok sok egyéni tényezőtől is függhetnek, lehet valamivel több vagy kevesebb a mérték, de azt hiszem jól rávilágítanak ezek a mennyiségek arra, hogy mennyire nem elhanyagolható mértékű a női ciklus környezetre gyakorolt hatása hulladék tekintetében. Sem.

Nézzünk néhány alternatívát az egyszerhasználatos termékek helyett.

Mosható betétek – nem csak menstruáció idejére

Mosható betét és intim kehely - Forrás: freepik.com

Ezek a betétek főként textilből és folyadékot megtartó anyagokból készülnek. Használat után moshatók, többször felhasználhatók, így könnyen csökkentheted a hulladék mennyiségét.

Változó, hogy egy termék mennyi ideig használható, de egyéni tényezőktől és terméktípustól függően akár 6 órán át is képes lehet magában tartani a folyadékot.

A betétek elérhetők nappali és éjszakai változatban is, hogy minden esetben és helyzetben biztonsággal használhasd őket.

Ha szeretnéd kipróbálni, de bizonytalan vagy magadban, kezdésnek szerezz be néhány tisztasági betétként funkcionáló mosható betétet.  Ezek segíthetnek a kísérletezés fázisában. Ne feledd, minden kis lépés számít!

Menstruációs fehérneműk

A menstruációs fehérneműk hasonló módon működnek, mint a betétek, csak itt a nedvszívó réteg a fehérneműbe van építve. A betétekkel szemben ez a megoldás extra biztonságérzetet adhat. Sőt, ami extra jó hír, hogy a piacon magyar márka is elérhető, így nemcsak a hulladékcsökkentés érdekében teszel egy lépést, de helyi márkát is támogathatsz, ezzel kevesebb terhet róva a környezetre, mintha a világ másik feléről rendelnél termékeket.

Intim kehely

Ezek a szilikonból, latexből vagy gumiból készült kis poharak, kelyhek a hüvelybe helyezhetők a menstruáció idején, és megfelelően tisztítva újra felhasználhatók. Ezek a kelyhek akár 10-12, vagy 14 órán át is képesek lehetnek megtartani a folyadékot, így egy hosszabb nap esetén is kényelmes megoldásnak bizonyulhatnak. Bár a kehely használata elsőre körülményesnek tűnhet, igazából nem igényel hatalmas erőfeszítéseket.

A megfelelő fertőtlenítésre viszont oda kell figyelni! Ez történhet gőzöléssel, vagy akár fertőtlenítő folyadék használatával is

A piacon rengeteg forma és méret elérhető, így itt is kísérletezésre lehet szükség, mire megtalálod az igazit. Nyugodtan kérd ki a nőgyógyászod tanácsát is!

Biológiailag lebomló tamponok és betétek

Ha úgy érzed még nem állsz készen a fent felsorolt eszközök kipróbálására, de mégis szeretnél valamit tenni, hogy azokon a napokon is környezetkímélőbb lehess, akkor van egy jó hírem. Olyan tamponok és betétek is léteznek, amelyek biológiailag lebomló anyagokból készülnek, így kisebb mértékű környezetterhelést jelentenek.

Ezek az eszközök biopamutból, vagy textíliákból is készülhetnek, sőt, utóbbiból mosható verzió is elérhető. Ha a mosható verziót választod, akkor csak úgy, mint a többi eszköznél is, fontos, hogy tájékozódj a fertőtlenítési lehetőségekről, és mindig kellő figyelmet szentelj ennek a kérdésnek!

Vajon készen állok én erre?

Elsőre sokan idegenkednek az újra használható menstruációs eszközöktől, ezért ne érezd magad rosszul, ha benned is felmerülnek kétségek. Több, a témában végzett kutatás is rávilágít arra, hogy csupán időre és időnként egy kis kitartásra van szükség ahhoz, hogy megszokjuk az új eszközöket.

Például egy 2022-ben publikált, Indiában készült tanulmányba olyan nőket vontak be, akik 18 és 50 év közötti korosztályba tartoztak, és legalább középfokú végzettséggel rendelkeztek. A vizsgálat során a tapasztalataikat, benyomásaikat kutatták akkor, amikor eldobható termékekről menstruációs kehely használatára váltottak. A vizsgálatot három hónapon keresztül végezték.

A menstruációs kehely iránti elégedettséget a menstruációs ciklusokat követően egy ötpontos Likert-skálán mérték. Emellett megkérdezték a mellékhatásokat, használat során tapasztalt esetleges nehézségeket vagy kellemetlenségeket, a vér mennyiségét, illetve a menstruációs kehely tisztításának gyakoriságát. A kutatás kitért a jövőbeni változási hajlandóság felmérésére is, tehát, hogy hány résztvevő tervezi folytatni a kehely használatát a kísérlet lezárása után.

A harmadik menstruációs ciklus után a résztvevők 68,9%-a kijelentette, hogy folytatni fogja a menstruációs kehely használatát, noha előzetesen a résztvevők túlnyomó többsége idegenkedett attól is, hogy kipróbálja az eszközt.

Forrás: freepik.com

A teljes elégedettségi pontszám átlaga az első ciklusban mért 5,4-ről, a harmadik ciklusra 12,6-ra javult. A résztvevők többsége, 67%-a végül azt mondta, nem tapasztalt mellékhatásokat, míg 10% irritációt és szivárgást, 13% kellemetlen szagot említett. Komolyabb mellékhatásokról, mint például a rettegett toxikus sokk szindróma (ami egyébként tamponok használata során is előfordulhat) senki sem számolt be.

A tanulmány tehát végeredményben azt mutatja, hogy

a menstruációs kelyhek jobb alternatívának bizonyultak a nők több, mint kétharmada számára.

Ahogyan látható a kutatásból is, minél tovább használták a kísérlet résztvevői a menstruációs kelyhet, annál jobban nőtt az elégedettségük is a termékkel kapcsolatban. Tehát a titok, hogy ne add fel!

A környezeti terhelés csökkentésén túl az újra használható eszközök további előnye lehet, hogy hosszútávon pénztárcabarát megoldásnak bizonyulnak. Lehet, hogy elsőre túl drágának tűnhet beruházni egy menstruációs fehérneműre, vagy egy intim kehelyre, de ezek élettartama akár 10 vagy 15 év is lehet. Ugye, hogy nem is olyan vészes?

Mivel ugyan azokat a menstruációs eszközöket használod majd hónapról hónapra, így gyorsan megszokhatod őket, ami egy extra biztonságérzetet adhat azokon a napokon, amikor a legjobban szükséged van rá!

Források:

Elledge, M. F., Muralidharan, A., Parker, A., Ravndal, K. T., Siddiqui, M., Toolaram, A. P., & Woodward, K. P. (2018). Menstrual Hygiene Management and Waste Disposal in Low and Middle Income Countries—A Review of the Literature. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(11), Article 11. https://doi.org/10.3390/ijerph15112562

Parent, C., Tetu, C., Barbe, C., Bonneau, S., Gabriel, R., Graesslin, O., & Raimond, E. (2022). Menstrual hygiene products: A practice evaluation. Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction, 51(1), 102261. https://doi.org/10.1016/j.jogoh.2021.102261

Jaafar, H., Ismail, S. Y., & Azzeri, A. (2023). Period Poverty: A Neglected Public Health Issue. Korean Journal of Family Medicine, 44(4), 183–188. https://doi.org/10.4082/kjfm.22.0206

Singh, R., Agarwal, M., Sinha, S., Chaudhary, N., Sinha, H. H., Anant, M., Sr, R. S., Agarwal, M., Sinha, S., Chaudhary, N., Sinha, H. H.,

& Anant, M. (2022). Study of Adaptability and Efficacy of Menstrual Cups in Managing Menstrual Health and Hygiene: A Descriptive Longitudinal Study. Cureus, 14(9). https://doi.org/10.7759/cureus.29690