# Aktuális
# Etikus Gazdaság
# Körforgásos Gazdaság
# Környezetvédelem
# Ökolábnyom
# Ünnepnap

Ne vásárolj semmit! nap

Ne vásárolj semmit! nap
No items found.
November 24, 2023
Gazdaság
3 perc
Kontribútorok
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Ne vásárolj semmit! nap

Minden november utolsó péntekén tartják azt az eseményt, amit mi Black Fridaynek hívunk. Hiába ellenszenves ez sok ember számára a fenntarthatósági szemlélete miatt, mégis sokan elcsábulnak a reklámok, akciók és ajánlatok láttán.

De valóban szükségünk van-e azokra, amiket az akciós napokon megveszünk? Mennyire befolyásol minket és a vásárlási szokásainkat az arcunkba nyomott marketing?

A BlackFriday mellett Magyarországon 2004 óta hivatalosan a „Ne vásárolj semmit!” nap is egyre felfutóban van. Azt hirdeti, hogy ha tehetjük, akkor ezen a napon ne fussunk bele a marketingesek csapdájába és kezdjük el az akciókat nézegetni, bebeszélni magunk számára, hogy szükségünk van mindazokra a termékekre, ami nem is feltétlenül kell számunkra.

A BlackFriday ellen-napja arra hívja fel a figyelmet, hogy az elhatalmasodott fogyasztói kultúrának milyen káros hatásai vannak a környezetre nézve, a pénztárcánkat sem kímélve.

Az elmúlt években viszont a fekete péntek leginkább fekete hétté, fekete hónappá változott át.

Legtöbb esetben pedig már nem is személyesen, hanem online akciókkal várják az üzletek leendő vásárlóikat. Ez pedig a csábítás mellett még segíthet is nekünk abban, hogy ne hirtelen felindulásból vásároljunk, hanem átgondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre, melyet a marketing pszichológiája a fejünkbe vés.

Forrás: pexels

Mielőtt rányomunk a megrendelés gombra, érdemes az alábbiakat végig gondolni

  • valóban használnánk-e az adott terméket?
  • megvásárolnánk-e,ha egyénként nem lenne akciós?
  • nyugodt szívvel kiadjuk-e rá azt a pénzt, vagy nem érdemesebb-e másra fordítani, félrerakni?

Ha a fentik érdésekre Igen a válaszunk, akkor sem érdemes kapkodni, hanem pár napot várni, hiszen az akció megmarad, de lehetséges, hogy az azonnali vásárlási kedvünk eltűnésével más fényben látjuk majd a termékek hasznát és szükségességét.

A hazai piacon egyre több üzlet is a „ne vásárolj ezen a napon semmit” elv mellett kampányol.

Ilyen az egyik nagy túrafelszereléseket forgalmazó magyar boltja is, a Mountex, aki a #szabadbanszabadon kezdeményezésével szeretné felhívni afigyelmet a globális túlfogyasztásra és annak környezeti hatásaira.

Ennek érvényében a Black Friday napján a boltjaik zárva tartanak, és a természetben való sportolásra invitálják leendő és jövőbeli vásárlóikat.

A mozgalomról itt olvashattok hosszabban.

A bsegít ellenállni a csábító akcióknak!

Csak nyisd meg és fedezd fel a közeli sportolási lehetőségeket, menj el egy parkba, vagy pattanj fel egy közeli bringára.

Ha nem találod a kedvenc helyed, szólj nekünk és mi feltesszük!