# beeco
# Környezetvédelem
#programajánló
#túrázás
#természet
#kikapcsolódás

8 budapesti és környéki vizes élőhely vár arra, hogy fölfedezd!

8 budapesti és környéki vizes élőhely vár arra, hogy fölfedezd!
No items found.
Természet
4 perc
Kontribútorok
Hivatásos katona, Közgazdász
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Február 2-án tartják a vizes élőhelyek világnapját, ugyanis 1971-ben 18 ország részvételével az iráni Ramsar városban elfogadták az úgynevezett Ramsari Egyezményt, hivatalos nevén „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire”. Ez az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi megállapodás, amelynek elsődleges célja a vizes élőhelyek madárvilágának védelme volt.

Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez és jelenleg 29 hazai vizes élőhely, mintegy 260 668 hektár – ami több, mint 365 ezer focipályányi terület - található meg a Ramsari Jegyzéken.  

A 2024-es vizes élőhelyek világnapja középpontjában a vizes élőhelyek és az emberi jólét áll. Az idei kampány rávilágít arra, hogy a vizes élőhelyek és az emberi élet mennyire összefüggenek egymással. Az emberi jólét minden aspektusa a világ vizes élőhelyeinek egészségéhez fűződik.

Ezen alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc budapesti és környéki vizes élőhelyeinket, hogy Nektek csak felkeresni kelljen a számotokra legszimpatikusabbat.

Merzse-mocsár

Valódi kincset rejt Budapest XVII. kerülete. A repülőtér túloldalán, Rákoskert és Ecser határában található Budapest utolsó megmaradt mocsárvidéke. A Merzse-mocsár természetvédelmi terület, amely három részből áll, kettő vizes élőhelyből és egy erdős-ligetes vidékből. A mocsár főként madárpopulációjáról híres, de találkozhatunk itt mocsári teknőssel és rókával is, tavasszal pedig akár 8 orchideafajt is megfigyelhetünk.

A mocsár és környezetének állat- és növényvilágát egy 15 állomásos, közel 6 km-es tanösvény segítségével ismerhetjük meg.

Tipp: Ha még többet olvasnál a Merzse-mocsárról ajánljuk figyelmedbe a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadványát.

Naplás-tó

Ha meg lehetne benne mártózni, akár a főváros Balatonja nevet is viselhetné, annyira kedvelt terület a XVI. kerületben, Cinkotától délre található Naplás-tó. Hivatalos neve Szilas-pataki árvízvédelmi tározó, amely 1997 óta természetvédelmi terület és 16 hektárával a főváros legnagyobb állóvize.

Jelentős madár-, hüllő- és kétéltűállománnyal rendelkezik, és ha mocsári teknőssel szeretnénk találkozni, akkor jó helyen járunk. Kerékpárral is könnyen megközelíthető, ugyanis a tó partján vezet a Szilas-pataki kerékpárút.

Tipp: Gyalogtúra Naplás-tó, Cinkotai-kiserdő

Hunyadi-szigeti tanösvény

Dél-Budán, a forgalmas 6-os út és M0-ás közelében emberi tevékenységtől mentes édenkertre bukkanhattunk. A budatétényi Hárosi-öbölnél található félsziget a Duna egyik zátonyából alakult ki. Teljes területén ártéri erdők találhatóak és közel 80 védett állatfajnak ad otthont.

Különlegességét mi sem igazolhatná jobban, hogy csak a Honvéd Sporthorgász Egyesülettel történő előzetes egyeztetést követően látogatható, a szomszédos Háros-szigetre, a háborítatlan természet megőrzése miatt pedig nem is lehet belépni.

Hárosi-öböl forrás: Turista Magazin

Mocsárosdűlő

Átkalandozva a budai oldalra, a III. kerületbe, megtalálhatjuk Buda egyetlen megmaradt lápos-mocsaras élőhelyét.

A majdnem 25 hektáros területet 2002-ben, szinte utolsó pillanatban nyilvánították természetvédelmi területté, ugyanis számos ötlet felmerült a mocsár ipari és lakó jellegű hasznosítására.

A terület jellegéből adódóan növény- és állatvilága kimondottan gazdag. Több ösvény is keresztezi a területet, de ne féljünk eltévedni, ugyanis látnivalóból mindenfelé akad bőven.

Népsziget

A Népsziget, vagy ismertebb nevén Szúnyog-sziget, a főváros legészakibb szigete, a IV. és a XIII. kerület osztozik a területén.

Közkedvelt hely a kikapcsolódásra vágyóknak, zavartalanul lehet sétálni a Duna parton, futni vagy biciklizni, de mégsem olyan zsúfolt, mint a Margitsziget. Vonzó része a természetvédelmi területnek számító ártéri erdő, buja növényzetével és gazdag madár- és rovarvilágával.

Dinnyési-fertő

A Ramsari Jegyzéken is megtalálható terület a Velencei-tó déli partján fekszik. A természetvédelmi területen mocsaras, szikes rétek és nádasok egyaránt megtalálhatóak.

Nagy számban élnek itt védett orchideák, de ideális helyszín a vízi madárvilág megfigyelésére is. Minden évszakban tartogat látnivalót, de az őszi vadlibahúzás talán az egyik leglátványosabb esemény a környéken.

Tipp: Ha nincs még programod február 24-ére, ajánljuk figyelmedbe a könnyű sétával egybekötött saslest és madárgyűrűzést a dinnyési tanösvényen.

Tatai Fényes Tanösvény

A természet és vízivilág kedvelőknek kötelező helyszín, Tata, a vizek városa. A közel 250 hektáros Öreg-tó szintén a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik és Európa egyetlen olyan városi tava, ahol ősszel és télen vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak menedéket.

Az Öreg-tó mentén több tematikus, a város vízi és erdei világának felfedezésére irányuló tanösvényt is találhatunk.

Tipp: Érdemes körülnézni a Tanösvény Facebook oldalán, ahol rendszeresen ajánlanak valamilyen tematikus programot. Jelenleg Napfelkelte Fotótúrákat tartanak, így nyitás előtt, szakavatott vezetőkkel figyelhetjük meg az ébredező lápvidéket.

Napfelkelte a Tatai fényes tanösvényen - Forrás: Tatai Fényes Tanösvény Facebook oldal

Ócsai turjános, Selyem-réti tanösvény

Budapesttől 40 km-re helyezkedik el Ócsa község és az azt körülvevő turján-vidék, amely szintén a Ramsari Egyezmény hatálya alá esik. A terület a Duna-Tisza köze egykori lápterületének maradványa.

Jellegzetessége a mozaikosság: nyílt vizek, nádasok, erdők és sztyepprétek követik egymást és ennek megfelelő állat- és növényvilága is rendkívül egyedi. A lápvidék megismerésére jó választás a Selyem-réti tanösvény 1,5 km-es túrája (oda-vissza 3 km).

Tipp: Érdemes beszerezni a tanösvényhez készült Cincér füzetet, amelyben számtalan érdekességet találhatunk a vizes környék növény- és állatvilágáról.

Csodás fővárosunk és környéke számos felfedezésre váró, különleges helyet rejt. Kirándulásaink során mindig legyünk figyelemmel a természetre, óvjuk azt, és ne feledjük, mi csak vendégek vagyunk ott!