Mogyoró

Energiabomba, egészséges csemege

Termő időszak:
Szeptember
Október
Augusztus
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
1.5
kg CO2e / 1kg
3500
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Európai mogyoró: A legismertebb fajta, gazdag olajban és fehérjében, tökéletes nassolnivalóként vagy süteményekben.
  • Törökmogyoró: Kissé kisebb szemű, de aromásabb, főként pörkölve vagy csokoládékhoz használják.
  • Amerikai mogyoró (filbert): Nagyobb és hosszúkásabb formájú, enyhébb ízű, gyakran mogyoróvaj alapanyaga.
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 628 kcal
  • Fehérje: 15 g
  • Zsír: 61 g (többségében telítetlen)
  • Szénhidrát: 17 g
  • Rost: 9 g
  • E-vitamin: 15 mg
  • Magnézium: 163 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Magas antioxidáns- és E-vitamin tartalmú
    • Jó forrása egészséges zsíroknak és fehérjének
    • Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, segíti az agyműködést

    Középfok

    Itt szerezd be!
  • Helyi termelőktől, piacokon szeptember-októberben
  • Bio- és ökoboltokban egész évben, pörkölt vagy feldolgozott formában
  • Termelői közösségek (MyFarm, Szatyor) kínálatában
  • Így tárold!
  • Héjában tárolva: Szellős, hűvös helyen hónapokig friss marad, így természetes védelmet kap a nedvességtől és a kártevőktől.
  • Pucolva, légmentesen zárva: Hűtőben vagy fagyasztóban tovább eltartható, így elkerülhető az olaj avasodása.
  • Tartósítás
    • Pirítás: Fokozza az ízét, és ropogósabbá teszi, így önmagában is remek snack.
    • Mogyoróvaj készítés: Egészséges alternatívája a cukros, pálmaolajos krémeknek, és könnyen elkészíthető otthon is.
    • Olajkivonás: A mogyoróolaj nemcsak főzéshez, hanem bőrápolásra is kiváló, mivel gazdag E-vitaminban és antioxidánsokban.

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Kedveli a napos, meleg, védett helyet
  • Közepesen kötött, jó vízelvezetésű talajt igényel
  • Metszéssel és tápanyag-utánpótlással növelhető a hozam
  • Télen takarással védd a fiatal fákat a hidegtől
  • Receptek
    • Mogyoróvaj házilag
    • Sütemények, saláták, pesto mogyoróval
    • Mogyorós csokoládékrém és energiaszeletek
    Amit ki lehet vele váltani:
  • Tej helyett mogyorótej: Egy liter tehéntej előállítása négyszer annyi üvegházhatású gázt termel, mint egy liter mogyorótej.
  • Hús helyett mogyorókrém: A fehérjében gazdag mogyorókrém kiválóan helyettesítheti az állati fehérjéket növényi étrendben.
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Áztasd be egy éjszakára! Az áztatott mogyoró könnyebben emészthető, és krémesebb textúrát kap.
  • Ne hagyd avasodni! Ha nem fogyasztod el gyorsan, tartsd hűtőben vagy fagyasztóban.
  • Használd fel a héját! A pörkölt mogyoró héja kiváló rostforrás, turmixokhoz vagy granolához keverheted.
  • Mogyorós csoki? Próbáld ki cukormentes változatban, datolyával édesítve – még finomabb és egészségesebb! 😉
  • Tudtad-e?
  • A mogyoró az egyik legrégebbi termesztett dióféle, és már az ókori Kínában is fogyasztották.
  • A Nutella világszerte annyi mogyorót használ fel évente, hogy abból egy Eiffel-torony méretű halmot lehetne építeni!
  • A mogyoró termesztése kevésbé vízigényes, mint a manduláé, így fenntarthatóbb alternatíva lehet.
  • Története:

    A mogyorót már az ókorban is nagyra értékelték, különösen a görögök és a rómaiak, akik afrodiziákumként is fogyasztották. A középkorban Európában fontos téli tápláléknak számított, mert magas olajtartalma miatt sokáig eltartható volt. A 20. században a csokoládéipar egyik alapanyagává vált, és ma már szinte minden kontinensen termesztik.

    Vissza