Térkép
Counpons
Map
Companies
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Vállalati szolgáltatások
Zöld esemény szervezés
Kiajánlók
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Tree watering
Our team
HUN
ENG
Download!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Uborka
Uborka
Frissítő zöld nyári bajnok
Magas víztartalom → hidratál
Frissítő, hűsítő hatású – nyáron ideális
Segíti az emésztést, enyhén vízhajtó
Alacsony kalóriatartalom, gazdag káliumban, B- és C-vitaminban
Jótékony a bőrnek, antioxidáns hatású
Termő időszak:
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Eltarthatóság:
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Október
Karbon- és vízlábnyom
0.7
kg CO2e / 1kg
225
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Kiváló helyettesítője lehet a csomagolt, ízfokozós bolti savanyúságoknak
Nyers snackként helyettesíthet csipszet vagy előre csomagolt zöldségpürét
Alacsonyabb karbonlábnyoma van, mint a télen termesztett fóliás zöldségeknek
Folyadékpótlásban segít, csökkenthető vele az üdítőfogyasztás
Frissítő és diétás alternatíva szendvicsfeltétként majonézes krémek helyett
Fajtái
Fürtös uborka (kovászolni való):
kisebb méret, vékonyabb héj
Szeletelő (saláta) uborka:
hosszúkás, sima héjú, vizesebb
Mini uborka:
snackként is kiváló, ropogós
Téli uborka (savanyítani való):
vastagabb héjú, hosszabb eltarthatóságú
Ázsiai típus (pl. japán uborka):
nagyon hosszú, édeskésebb, kevés maggal
Táp. tartalom (100g)
Energia: 15 kcal
Fehérje: 0,7 g
Szénhidrát: 3,6 g
Rost: 0,5 g
C-vitamin: 8 mg
Kálium: 147 mg
Víz: ~96%
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
1. szint: próbáld ki!
Itt szerezd be!
Nyáron:
piac, zöldségbox, saját termesztés
Ősszel, télen:
savanyúságos, ha hazai eltevésből származik
Kerüld:
téli műanyag csomagolású, hosszú utat megtett import uborkákat
Irány a térkép!
Így tárold!
Rövid táv (2–5 nap):
hűtő zöldséges rekeszében, lazán becsomagolva
Középtáv (1–2 hét):
papírtörlőbe tekerve, jól szellőző helyen
Hosszú táv:
savanyítva, erjesztve – akár télire is
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Napos, szélvédett helyet szeret
Palántázva májusban, magról közvetlenül is vethető
Háló vagy keret mentén futtatható – így több terem és könnyebb a szedés
Konyhakertben, nagyobb erkélyládában is nevelhető
Fontos: rendszeres öntözés, de ne pangjon a víz
Így tartósítsd
Kovászolás:
természetes fermentáció, nyári klasszikus
Ecetes savanyítás:
hosszú távra, télire is kiváló
Fagyasztás:
nem ajánlott, levet ereszt és szivacsos lesz
Szárítás:
ritka, de lehetséges – főként ízesítésre, fűszerként
Érdekességek
Tippek, trükkök
Ne tartsd az uborkát a paradicsom és alma közelében – gyorsabban puhul!
Ha puha lesz, még jó lehet hideg levesbe, turmixba
Héjastul edd, ha nem viaszos – a héj tartalmazza a legtöbb rostot
Kovászos uborkából ne csak levest – készíts belőle mártást vagy pirítósra krémet!
A végeit vágd le frissítés előtt, így kevésbé keserű
Tudtad?
Az uborka Indiából származik, és már az ókori egyiptomiak is termesztették
A rómaiak frissítőként tekintettek rá, sőt gyógynövényként is alkalmazták
Magyarországon már a középkorban is ismerték, főként savanyított formában
A nyári magyar „uborkaszezon” kifejezés innen jött: júliusban mindenki ezzel foglalkozott, hírek alig voltak
Története
Őshazája India és Dél-Ázsia
Európába az ókori görögökön és rómaiakon keresztül jutott el
A Kárpát-medencében a 16. századtól termesztik rendszeresen
A savanyított uborka a magyar konyha egyik alappillére lett
Források
NÉBIH, Water Footprint Network, ÖMKi, USDA, FAO, ScienceDirect, CarbonCloud
Fedezz fel további finomságokat!
Fokhagyma
Uborka
Sárgarépa
Lila káposzta
Zöld borsó
Alma