Tree watering
Map
Counpons
Companies
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Zöld esemény szervezés
Edukatív események
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Our team
HUN
ENG
Download!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Zöld borsó
Zöld borsó
Apró zöld gyöngyök, nagy tápértékkel
Kiváló növényi fehérjeforrás
Rostban gazdag, támogatja az emésztést
Vitaminokban (K, C, B-vitaminok) és ásványi anyagokban gazdag
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
0.5
kg CO2e / 1kg
350
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Augusztus
Ismerd meg!
Fajtái
Friss zöldborsó
– közvetlen fogyasztásra, főzésre
Fagyasztott zöldborsó
– hosszabb tárolásra
Száraz borsó
(eltérő fajták, pl. sárgaborsó) – más célra
Különböző méretű, ízű és állagú fajták
Táp. tartalom (100g)
Energia: 81 kcal
Fehérje: 5,4 g
Szénhidrát: 14,5 g
Rost: 5,1 g
C-vitamin: 40 mg
Kálium: 244 mg
Vas: 1,5 mg
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Húsok egy részét (pl. darált húsos ételek) növényi fehérjével helyettesítheted
Magas szén-dioxid kibocsátású állati eredetű fehérjék kiváltója lehet
Alacsonyabb víz- és karbonlábnyommal, miközben jó tápanyagforrás
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Helyi piacokon, szezonban a legfrissebb
Bio- és ökopiacon
Fagyasztott zöldborsó a nagyobb élelmiszerláncokban
Termelői közösségek, például Szatyor vagy MyFarm
Így tárold!
Friss borsót hűtőben, zárt dobozban vagy zacskóban, max 1-2 napig
Fagyasztás után 8-12 hónapig eltartható
Konzerv formában hosszú ideig tárolható
Tartósítás
Fagyasztás: legnépszerűbb módszer, friss íz megőrzésével
Szárítás: száraz borsó formájában, más célokra
Konzerválás: tartós és kényelmes megoldás
Befőzés kevésbé jellemző a zöldborsóra
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés április-májusban szabadföldön vagy nagyobb cserépben
Mérsékelt vízigény, rendszeres öntözés szükséges
Napos vagy félárnyékos hely a legjobb
Termesztése segíti a talaj nitrogénellátását, így más növények mellé is ültethető
Receptek
Friss borsóleves
Borsós rizs vagy rizottó
Saláták zöldborsóval
Párolt zöldborsó vajjal és petrezselyemmel
Borsópüré köretként
Kapcsolódó receptek
Mentás borsóleves
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Friss borsót gyorsan főzd, hogy megőrizze zamatát és tápanyagait
Fagyaszd le szezonban, így egész évben élvezheted
Borsóhéjból készíthetsz zöldségleves alapot vagy komposztálj
Friss borsószárat meg lehet párolni vagy felhasználni levesbe
Tudtad-e?
A borsó volt az első növény, amit Gregor Mendel a genetika atyja használt a törvényszerűségek feltárására
Hüvelyesként képes megkötni a levegő nitrogénjét, így javítja a talaj minőségét
Egy adag zöldborsó kb. ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint egy tojás
Története:
Az egyik legrégebben termesztett hüvelyes növény Európában
Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is fogyasztották
Magyarországon hagyományosan tavaszi zöldség
A borsó termesztése a középkorban terjedt el szélesebb körben
Források
FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi
Fedezz fel további finomságokat!
Retek
Madársaláta
Meggy
Fekete ribizli
Fejes saláta
Pasztinák