Térkép
Kuponok
beecopedia
Szolgáltatások
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Mutasd meg a vállalkozásod a célközönségednek!
Légy a beecopedia része!
Zöld megoldásod nem a térképre való? Sebaj a beecopediát ezért találtuk ki!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Segítünk a digitális marketing minden szegletében eligazodni!
Marketing tanácsadás
Megmutatnád szélesebb közönségnek zöld vállalkozásod, de nem tudod hol kezdd? Keress minket!
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Belsős esemény, jó hangulatú, zöld fókuszú és tanulságos!
Egyedi zöld foglalkozások
Tanulj élmény alapján!
Klímafreskó
Ismerd meg mélyebben a problémát mielőtt a megoldáson dolgozol!
ESG tanácsadás
Az Ingenium Alliance Kft. agilis és tapasztalt szakértői csapata segít!
Kezdés!
Próbáld ki az appot!
PartnerApp
GYIK
Üzenj nekünk!
Rólunk
HUN
ENG
Log in
Töltsd le!
Blog
Zöld GYIK
Ökos példaképek
Ökos tartalmak
Szezonális étkezés
Zöld borsó
Apró zöld gyöngyök, nagy tápértékkel
Termő időszak:
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Augusztus
0.5
kg CO2e / 1kg
350
liter víz / 1kg
Kapcsolódó receptek
Mentás borsóleves
Alapok
Fajtái
Friss zöldborsó
– közvetlen fogyasztásra, főzésre
Fagyasztott zöldborsó
– hosszabb tárolásra
Száraz borsó
(eltérő fajták, pl. sárgaborsó) – más célra
Különböző méretű, ízű és állagú fajták
Táp. tartalom (100g)
Energia: 81 kcal
Fehérje: 5,4 g
Szénhidrát: 14,5 g
Rost: 5,1 g
C-vitamin: 40 mg
Kálium: 244 mg
Vas: 1,5 mg
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Kiváló növényi fehérjeforrás
Rostban gazdag, támogatja az emésztést
Vitaminokban (K, C, B-vitaminok) és ásványi anyagokban gazdag
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
Középfok
Itt szerezd be!
Helyi piacokon, szezonban a legfrissebb
Bio- és ökopiacon
Fagyasztott zöldborsó a nagyobb élelmiszerláncokban
Termelői közösségek, például Szatyor vagy MyFarm
Így tárold!
Friss borsót hűtőben, zárt dobozban vagy zacskóban, max 1-2 napig
Fagyasztás után 8-12 hónapig eltartható
Konzerv formában hosszú ideig tárolható
Tartósítás
Fagyasztás: legnépszerűbb módszer, friss íz megőrzésével
Szárítás: száraz borsó formájában, más célokra
Konzerválás: tartós és kényelmes megoldás
Befőzés kevésbé jellemző a zöldborsóra
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés április-májusban szabadföldön vagy nagyobb cserépben
Mérsékelt vízigény, rendszeres öntözés szükséges
Napos vagy félárnyékos hely a legjobb
Termesztése segíti a talaj nitrogénellátását, így más növények mellé is ültethető
Receptek
Friss borsóleves
Borsós rizs vagy rizottó
Saláták zöldborsóval
Párolt zöldborsó vajjal és petrezselyemmel
Borsópüré köretként
Amit ki lehet vele váltani:
Húsok egy részét (pl. darált húsos ételek) növényi fehérjével helyettesítheted
Magas szén-dioxid kibocsátású állati eredetű fehérjék kiváltója lehet
Alacsonyabb víz- és karbonlábnyommal, miközben jó tápanyagforrás
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Friss borsót gyorsan főzd, hogy megőrizze zamatát és tápanyagait
Fagyaszd le szezonban, így egész évben élvezheted
Borsóhéjból készíthetsz zöldségleves alapot vagy komposztálj
Friss borsószárat meg lehet párolni vagy felhasználni levesbe
Tudtad-e?
A borsó volt az első növény, amit Gregor Mendel a genetika atyja használt a törvényszerűségek feltárására
Hüvelyesként képes megkötni a levegő nitrogénjét, így javítja a talaj minőségét
Egy adag zöldborsó kb. ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint egy tojás
Története:
Az egyik legrégebben termesztett hüvelyes növény Európában
Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is fogyasztották
Magyarországon hagyományosan tavaszi zöldség
A borsó termesztése a középkorban terjedt el szélesebb körben
Források
FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi
Vissza