Póréhagyma

télálló vitaminbomba

Termő időszak:
Július
November
Október
Szeptember
December
Január
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
340
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Nyári póré: világosabb, vékonyabb szárú, gyorsabban nő
  • Téli póré: vastagabb, fagyálló, intenzívebb ízű
  • Léteznek óriás fajták (pl. „Elephant”), amelyek akár 1 méteresre is megnőnek
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 61 kcal
  • Fehérje: 1,5 g
  • Szénhidrát: 14 g
  • Rost: 1,8 g
  • C-vitamin: 12 mg
  • K-vitamin: 47 µg
  • Folsav: 64 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Jó C-vitamin-, folsav- és vasforrás
    • Antibakteriális és emésztésserkentő
    • Kíméletesebb a gyomornak, mint a vöröshagyma
    • Magas rosttartalmú, segíti a bélflórát

    Középfok

    Itt szerezd be!
    • Őszi-téli időszakban piacokon, nagyobb zöldségeseknél
    • Őstermelőknél szezonban frissen szedhető
    • Otthon is termeszthető, akár emelt ágyásban is
    Így tárold!
  • A szárát és a gyökerét ne vágd le, úgy tovább eltartható
  • Hűtőben lazán csomagolva, ne légmentesen zárva
  • Felaprítva fagyasztható levesalapnak
  • Tartósítás
  • Szeletelve fagyasztva
  • Leveskocka vagy alaplé részeként tartósítva
  • Olajban dinsztelve befőzhető
  • Ha készen állsz

    Így termeld
    • Magról vagy palántáról nevelhető
    • Laza, tápanyagdús talajt és napos helyet kedvel
    • Hosszú tenyészidejű, de jól tárolható
    • Földdel felkupacolva szép fehér szárat nevel
    Receptek
  • Póréhagymakrémleves
  • Quiche póréhagymával és zöldségekkel
  • Pórés-tofus omlett
  • Rakott póréhagyma barnarizzsel
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Helyettesíti a hagymát vagy a fokhagymát főzésnél
  • Tejszínes pórékrémleves húsmentes alternatívaként
  • Rakott ételekben hús helyett ízmélységet ad
  • Pástétomként vaj vagy sajt helyettesítője lehet
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A zöld rész is ehető, ne dobd ki!
  • Kiváló hagymahelyettesítő, kevésbé csípős
  • Ha túl sárgás a szára, húzd le a külső héját
  • Tudtad-e?
    • Latin neve: Allium ampeloprasum var. porrum
    • Már az ókori egyiptomiak is termesztették
    • A középkorban gyógynövényként is használták
    • A walesi nemzeti szimbólum – a katonák a csatában pórét tűztek a sapkájukra
    Története:
  • Több ezer éve ismert és termesztett növény
  • A rómaiak is fogyasztották, állítólag Néró császár torokgyógyítóként ette
  • A középkori kolostorkertek rendszeres növénye volt
  • Források

  • NÉBIH: https://portal.nebih.gov.hu/
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
  • Vissza