Sóska

Savanykás tavaszi csoda

Termő időszak:
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Eltarthatóság:
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Szeptember
Október
0.3
kg CO2e / 1kg
400
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Kerti sóska (Rumex acetosa) – ez a leggyakoribb, nagy levelekkel
  • Francia sóska – enyhébb ízű, salátákhoz ideális
  • Vad sóska (Rumex acetosella) – savanyúbb, kisebb levelű, vadon is gyűjthető
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 22 kcal
  • Fehérje: 2 g
  • Szénhidrát: 3,2 g
  • Rost: 2,9 g
  • C-vitamin: 48 mg
  • Vas: 2,4 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas C-vitamin- és vasforrás
  • Támogatja az emésztést és immunrendszert
  • Alacsony kalóriatartalmú
  • Sok antioxidánst és rostot tartalmaz
  • Frissítő, étvágygerjesztő hatású
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Tavaszi piacokon, termelői dobozban
  • Népies kertek, biogazdaságok kedvence
  • Vadon is gyűjthető (biztos helyről, tiszta környezetből)
  • Így tárold!
    • Hűtőben lazán lezárt zacskóban vagy nedves ruhába tekerve
    • Ne mossuk meg előre – közvetlenül felhasználás előtt tisztítsd
    • A fonnyadt levelek gyorsan romlanak – lehetőleg pár napon belül használd fel
    Tartósítás
    • Fagyasztás párolva vagy blansírozva – főzeléknek vagy leveshez
    • Szárítás – de így sokat veszít ízéből
    • Savanyítás – ritkább, de működik ecettel, sóval

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Árnyékosabb helyet is elvisel, de naposabb helyen bőven terem
  • Friss vetéssel tavasszal vagy ősszel is nevelhető
  • Többéves növény – magától is újrasarjad
  • A fiatal leveleket folyamatosan lehet szedni
  • Minimális gondozást igényel – ideális balkonra is
  • Receptek
  • Klasszikus sóskafőzelék (növényi tejszínnel is)
  • Sóskás krumplileves
  • Sóskás lencsesaláta
  • Spenóttal keverve pesztó vagy rakott zöldségekhez
  • Tésztaszósz vagy omlett töltelékeként
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Zöldségkrémben, szendvicskrémben: vajkrém vagy tojáskrém helyett
  • Tésztákra, rizottóba: sajtos-tejszínes öntetek helyett
  • Levesbe: húsalapú leves helyett
  • Salátába avokádó helyett – sokkal kisebb lábnyom!
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Fiatal levelei nyersen is finomak: salátába, szendvicsbe, pesztóba
    • Hő hatására gyorsan összeesik – pár perc főzés is elég
    • Savanykás ízét oxálsav tartalma adja – vesekőre hajlamosaknak mértékkel!
    • Tejtermékekkel jól harmonizál – csökkentik az oxálsav hatását
    Tudtad-e?
  • A magyarok „főzeléknövénye” évszázadok óta
  • A középkorban méregtelenítő kúrák része volt
  • A sóska neve a „savanyú” szóból ered több nyelven is
  • Már a kőkorszakban is gyűjtögették vad formájában
  • A vadváltozatai gyomként is előfordulnak, de ehetőek
  • Története:
    • Európa és Ázsia mérsékelt övében őshonos
    • Már Plinius és Dioszkoridész is említik az ókorból
    • A középkorban böjti és tavaszi tisztítókúrák alapnövénye volt
    • Magyarországon a paraszti konyha fontos része évszázadokon át

    Források

  • Eaternity
  • Water Footprint Network
  • NÉBIH
  • FAO
  • ÖMKi
  • Our World in Data
  • Vissza