Spenót

Popey-t is erőssé teszi

Termő időszak:
Augusztus
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.6
kg CO2e / 1kg
300
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Leveles spenót – friss fogyasztásra ideális
  • Futó spenót (pl. malabár spenót) – melegebb éghajlatra való
  • Új-zélandi spenót – nyári időszakban is jól terem
  • Bébispenót – zsenge levelek, salátának
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 23 kcal
  • Fehérje: 2,9 g
  • Szénhidrát: 3,6 g
  • Rost: 2,2 g
  • K-vitamin: 483 µg (403% napi ajánlott bevitel)
  • Vas: 2,7 mg (15% napi ajánlott bevitel)
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Gazdag folsavban, vasban, K-vitaminban, A- és C-vitaminban
  • Magas antioxidáns-tartalmú (pl. lutein, zeaxantin – jó a szemnek)
  • Támogatja az immunrendszert, vérképzést, csontokat
  • Alacsony kalóriatartalmú, jól laktat rosttartalma miatt
  • Jó forrása növényi fehérjének is
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Kistermelői kosarakból, piacról
  • Szezonban csomagolásmentes boltokban is kapható
  • Bébispenótot sok biobolt és szupermarket kínál egész évben – nézd meg a származási helyet!
  • Így tárold!
  • Nedves papírtörlőbe csomagolva, perforált zacskóban a hűtőben
  • Lehetőleg napokon belül fogyaszd el
  • Ne mosd meg előre, csak közvetlenül fogyasztás előtt
  • Tartósítás
  • Blansírozva fagyasztható
  • Pürésítve jégkockatartóban is lefagyasztható smoothie-hoz
  • Savanyítható (pl. fermentált levélzöldségként)
  • Szárítható porításhoz (pl. fűszernek, színanyagnak)
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vethető kora tavasszal és késő nyáron
  • Félárnyékos helyen is jól fejlődik
  • Jó vízellátottságot és tápanyagban gazdag talajt igényel
  • Sűrű vetéssel kis helyen is sok termést ad
  • Ne hagyd felmagzani – keserűvé válik
  • Receptek
  • Spenótos rizottó vagy tészta
  • Fokhagymás párolt spenót
  • Spenótkrémleves kókusztejjel
  • Töltött palacsinta spenót-ricotta töltelékkel
  • Smoothie banánnal, almával, mandulatejjel
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Hús helyett használható töltelékekbe, főzelékekbe, szendvicskrémbe
    • Spenótpürével csökkentheted a tejszín vagy vaj mennyiségét
    • Nyers zöld turmixban válthatja a mesterséges fehérjeturmixokat

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Bébispenótot nyersen is fogyaszthatsz salátában
  • Ne főzd túl – gyors párolás vagy blansírozás megőrzi a tápanyagokat
  • Fagyasztáshoz mindig blansírozd, hogy ne keseredjen meg
  • Jó társítása: fokhagyma, citromlé, szerecsendió
  • Tudtad-e?
    • Latin neve: Spinacia oleracea
    • Eredetileg Perzsiából származik, Európában a 11. században jelent meg
    • Popeye karakterének köszönhetően világszerte a vasforrással azonosítják
    • A valós vas-tartalma mérsékelt, de sok más fontos ásványi anyagot is tartalmaz
    • Gyorsan növő, hűvös időt kedvelő növény – ideális tavaszi és őszi termesztésre
    Története:
  • Már perzsa írásokban is említik több mint 2000 éve
  • Az arab hódítás révén került a Földközi-tenger térségébe
  • Európában sokáig „zöld aranyként” tartották számon
  • Az 1920-as évektől Popeye népszerűsítette világszerte
  • Források

  • NÉBIH
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • Eaternity
  • ÖMKi
  • FAO
  • Vissza