Rukkola

A borsos levelű zöld

Termő időszak:
Július
Június
Május
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Október
Szeptember
0.3
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Vad rukkola (Diplotaxis tenuifolia): intenzív, csípős íz, keskenyebb levelek
  • Kerti rukkola (Eruca sativa): enyhébb ízű, nagyobb levelek
  • Színes vagy vörös levelű változatok: ritkábban kaphatók, díszítőértékkel is bírnak
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 25 kcal
  • Fehérje: 2,6 g
  • Szénhidrát: 3,7 g
  • Rost: 1,6 g
  • K-vitamin: 108,6 µg (napi szükséglet 135%-a)
  • Kalcium: 160 mg
  • Folsav: 97 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású
  • Kiváló K-vitamin-, folsav- és kalciumforrás
  • Keserű anyagai segítik az emésztést
  • Csökkentheti a vérnyomást és támogatja az immunrendszert
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Tavasztól őszig piacokon, ökopiacokon
  • Bioboltokban cserepes formában is
  • Otthon magról egyszerűen nevelhető balkonládában vagy kertben
  • Így tárold!
  • Papírtörlőbe tekerve, zárható dobozban vagy tasakban a hűtő zöldséges rekeszében
  • Lehetőleg mosás nélkül tedd el, mosás után gyorsan romlik
  • Ne tárold nedvesen vagy légmentesen zárva – gyorsan megfonnyad
  • Tartósítás
  • Friss pesto formájában (olaj, dió/mag, fokhagyma, citrom)
  • Olajban eltéve néhány napig eláll
  • Levesként turmixolva vagy mártásba dolgozva néhány napig tárolható
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Magról vethető márciustól szeptemberig
  • Jól viseli a félárnyékot is
  • Vízigényes: rendszeresen öntözd, különösen melegben
  • Ha virágzik, a levelek csípősebbek lesznek – virágait is fogyaszthatod
  • Receptek
  • Rukkolás pesto tésztára vagy szendvicsbe
  • Rukkolás körte- vagy baracksaláta dióval
  • Rukkolás pizza vagy focaccia
  • Töltelékbe, omlettbe, zöld turmixba is kiváló
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Kiválthatja az importált salátákat (pl. jégsaláta, madársaláta télen)
  • Ízesítőként csökkentheti a só és szószhasználatot ételekben
  • Fűszeres zöld turmixban helyettesítheti a trópusi leveleket (pl. spenót, mangold)
  • Salátakeverékekben kiválthatja a távolról érkező zöldeket
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Napos helyen cserépben is könnyen nevelhető
  • Hamar virágzik: a virágzással együtt íze csípősebbé válik
  • Levélről levélre szedhető – így tovább hoz friss hajtásokat
  • Magja ehető csíra formájában is
  • Tudtad-e?
  • Latin neve: Eruca sativa
  • A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik, mint a káposzta és a brokkoli
  • Már az ókori rómaiak is fogyasztották, afrodiziákumnak tartották
  • A „rakéta” név (angolul: rocket) innen ered – gyorsan nő, gyorsan hat
  • Története:
    • Mediterrán vidékekről származik
    • A rómaiak termesztették elsőként, szerelemserkentőként is ismerték
    • A 2000-es évek óta lett újra divatos a gasztronómiában
    • A slow food és helyi alapanyag-mozgalom egyik kedvenc zöldje

    Források

  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • Vissza