Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Zöld esemény szervezés
Edukatív események
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Rukkola
Rukkola
A borsos levelű zöld
Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású
Kiváló K-vitamin-, folsav- és kalciumforrás
Keserű anyagai segítik az emésztést
Csökkentheti a vérnyomást és támogatja az immunrendszert
0.3
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Július
Június
Május
Október
Szeptember
Ismerd meg!
Fajtái
Vad rukkola (Diplotaxis tenuifolia):
intenzív, csípős íz, keskenyebb levelek
Kerti rukkola (Eruca sativa):
enyhébb ízű, nagyobb levelek
Színes vagy vörös levelű változatok:
ritkábban kaphatók, díszítőértékkel is bírnak
Táp. tartalom (100g)
Energia: 25 kcal
Fehérje: 2,6 g
Szénhidrát: 3,7 g
Rost: 1,6 g
K-vitamin: 108,6 µg (napi szükséglet 135%-a)
Kalcium: 160 mg
Folsav: 97 µg
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Kiválthatja az importált salátákat (pl. jégsaláta, madársaláta télen)
Ízesítőként csökkentheti a só és szószhasználatot ételekben
Fűszeres zöld turmixban helyettesítheti a trópusi leveleket (pl. spenót, mangold)
Salátakeverékekben kiválthatja a távolról érkező zöldeket
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Tavasztól őszig piacokon, ökopiacokon
Bioboltokban cserepes formában is
Otthon magról egyszerűen nevelhető balkonládában vagy kertben
Így tárold!
Papírtörlőbe tekerve, zárható dobozban vagy tasakban a hűtő zöldséges rekeszében
Lehetőleg mosás nélkül tedd el, mosás után gyorsan romlik
Ne tárold nedvesen vagy légmentesen zárva – gyorsan megfonnyad
Tartósítás
Friss pesto formájában (olaj, dió/mag, fokhagyma, citrom)
Olajban eltéve néhány napig eláll
Levesként turmixolva vagy mártásba dolgozva néhány napig tárolható
Ha készen állsz
Így termeld
Magról vethető márciustól szeptemberig
Jól viseli a félárnyékot is
Vízigényes: rendszeresen öntözd, különösen melegben
Ha virágzik, a levelek csípősebbek lesznek – virágait is fogyaszthatod
Receptek
Rukkolás pesto tésztára vagy szendvicsbe
Rukkolás körte- vagy baracksaláta dióval
Rukkolás pizza vagy focaccia
Töltelékbe, omlettbe, zöld turmixba is kiváló
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Napos helyen cserépben is könnyen nevelhető
Hamar virágzik: a virágzással együtt íze csípősebbé válik
Levélről levélre szedhető – így tovább hoz friss hajtásokat
Magja ehető csíra formájában is
Tudtad-e?
Latin neve:
Eruca sativa
A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik, mint a káposzta és a brokkoli
Már az ókori rómaiak is fogyasztották, afrodiziákumnak tartották
A „rakéta” név (angolul: rocket) innen ered – gyorsan nő, gyorsan hat
Története:
Mediterrán vidékekről származik
A rómaiak termesztették elsőként, szerelemserkentőként is ismerték
A 2000-es évek óta lett újra divatos a gasztronómiában
A slow food és helyi alapanyag-mozgalom egyik kedvenc zöldje
Források
NÉBIH
ÖMKi
Water Footprint Network
Our World in Data
Fedezz fel további finomságokat!
Lila hagyma
Pak choi
Madársaláta
Eper
Kínai kel
Csicsóka