Dió

Az agyabarát élelmiszer

Termő időszak:
Szeptember
Október
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
0.5
kg CO2e / 1kg
4900
liter víz / 1kg

Alapok

Fajtái
  • Közönséges dió (Juglans regia) – Magyarországon is honos, klasszikus, papírhéjú vagy kemény héjú változatokban.
  • Fekete dió (Juglans nigra) – Amerikai fajta, erősebb, földesebb ízzel.
  • Japán dió – különleges, hosszúkás alakú és édesebb ízű.
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 654 kcal
  • Fehérje: 15,2 g
  • Zsír: 65 g (ebből telítetlen zsírsav: >90%)
  • Szénhidrát: 13,7 g
  • Rost: 6,7 g
  • Omega-3: 9,1 g
  • E-vitamin: 0,7 mg
  • Magnézium: 158 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas az omega-3 zsírsavtartalma
  • Gazdag fehérjében, rostban, E-vitaminban és magnéziumban
  • Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
  • Jó hatással van az agyműködésre – nem véletlenül agyformájú
  • Hosszú távon is tárolható növényi fehérjeforrás
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacon héjas vagy tisztított formában
  • Termelői forrásból vagy szedd magad akciókban
  • Diófás telkeken gyakori, saját feldolgozásra érdemes
  • Bioboltokban, csomagolásmentes üzletekben is elérhető
  • Így tárold!
  • Héjában: szellős, hűvös helyen (padláson, kamrában)
  • Megtisztítva: légmentesen, fénytől védve
  • Hűtőben: hosszabb ideig frissen tart
  • Fagyasztva: zsírja nem avasodik, ideális tárolási mód
  • Tartósítás
  • Fagyasztás (tisztítva, adagokban)
  • Dióvaj vagy diókrém készítése
  • Olajként préselve (dióolaj)
  • Sütik, pékáruk, granolák részeként
  • Lekvárhoz, sajtokhoz, pestókhoz is remek
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: ősszel, napos helyre
  • Helyigény: nagy (8–10 méter koronaszélesség is lehet)
  • Gondozás: metszés, dióburok-fúrólégy elleni védelem
  • Termés: 5–7 éves korától hoz rendszeresen
  • Tipp: kombinálható veteményes szélvédőként vagy árnyékolóként
  • Receptek
  • Diós bejgli
  • Diós pesto (bazsalikom helyett petrezselyemmel is finom)
  • Diós sült cékla saláta
  • Házi granola dióval
  • Diókrémes szendvicskrém
  • Diós tészta vagy nudli
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Importált olajos magvak (pl. mandula, kesudió)
    • Húskészítmények: diós krémekkel helyettesíthetők szendvicsbe
    • Tejtermékek: diós növényi krémek, szószok
    • Tápanyagszegény rágcsálnivalók: diót majszolni sokkal jobb
    • Mesterséges omega-3 kapszulák: természetes alternatíva

    A dió a helyi szuperfoodok királya: tápláló, jól tárolható, finom – és még a talajban is szén-dioxidot köt meg, miközben árnyékot ad a nyári forróságban.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Ne dobd ki a dióhéjat! Komposztálható vagy természetes alátétként is használható.
    • A dióolaj avasodik! Tartsd hűtőben, hogy tovább friss maradjon.
    • Pucolás után gyorsan használd fel! Az omega-3 zsírsavak könnyen oxidálódnak.
    • Dió a kertben? Nem mindegyik növény szereti! A diófa gyökerei olyan anyagot termelnek (juglon), ami gátolja egyes növények növekedését.
    Tudtad-e?
  • A diófa árnyéka természetes gyomirtó: lombja allelopátiás anyagokat bocsát ki
  • A dióbél omega-3 tartalma vetekszik a lenmagéval
  • A diólevélnek gyulladáscsökkentő és rovarűző hatása is van
  • A dió héja és zöld burka természetes textilfestésre is alkalmas
  • Története:

    A dió őshonos Közép-Ázsiában, de már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották. Magyarországon a diófák sokszor generációkon átívelő családi kincsek – a Milotai fajta hungarikum státuszt is élvez. A dió egyszerre táplálék, árnyékadó fa és természetes patikaszer.

    Források

  • Our World in Data – Food carbon footprint
  • FAO – Water footprint of nuts
  • Tudatos Vásárló – diófajták és dióolaj
  • Wikipedia: Walnut
  • Vissza