Vöröshagyma

Minden étel jobb lesz tőle – még ha sírni is kell érte!

Termő időszak:
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.5
kg CO2e / 1kg
280
liter víz / 1kg

Alapok

Fajtái
  • Sárga hagyma: A leggyakoribb típus, erős, karakteres ízű, főzés során édesebbé válik.
  • Lila hagyma: Enyhén édes, nyersen is kiváló, szendvicsekhez és salátákhoz tökéletes.
  • Fehér hagyma: Lágyabb és kevésbé csípős, mexikói és ázsiai ételekben gyakran használják.
  • Gyöngyhagyma: Kicsi, édes, leginkább savanyítva vagy köretként fogyasztják.
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 40 kcal
  • Fehérje: 1,1 g
  • Szénhidrát: 9,3 g
  • Rost: 1,7 g
  • C-vitamin: 7,4 mg
  • Kvercetin: 20–40 mg (fajtától függően)
  • Folsav: 19 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Kvercetin: természetes antioxidáns
  • Kéntartalma segíti a májműködést, immunerősítő
  • Csökkenti a gyulladást, a koleszterint és a vércukorszintet
  • Rostban gazdag, kalóriaszegény
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Ősztől kora tavaszig hazai, jól tárolható
  • Termelői piacon, biogazdaságból egész évben
  • Otthon is termeszthető (szap. dughagymából könnyen nevelhető)
  • Így tárold!
  • Száraz, szellős helyen: Fonott kosárban vagy hálóban hosszú hónapokig friss marad.
  • Hűtőben, felvágva: Légmentesen zárva 3–4 napig eltartható, de erős illata miatt különítsd el!
  • Fagyasztva: Aprítva vagy dinsztelve lefagyasztható, így gyorsan használható főzéshez.
  • Tartósítás
  • Szárítás: Hagymaport készíthetsz belőle, amit ízesítéshez használhatsz.
  • Savanyítás: Ecetes-lilahagymás változat salátákhoz és hamburgerekhez isteni.
  • Lekvárként: Karamellizálva, balzsamecettel főzve fenséges sültek mellé.
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Dughagymából egyszerűen: márciustól vethető
  • Jól bírja a szárazságot, gyommentes környezetet igényel
  • Tároláshoz teljes érésben (elszáradt lombbal) szedd
  • Balkonon is nevelhető ládában, de kisebb lesz
  • Receptek
  • Pörkölt alap – a magyar konyha alfája
  • Karamellizált hagyma tésztához, burgerbe
  • Hagymakrémleves
  • Savanyított lila hagyma
  • Hagyma chutney sajtokhoz
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Ízesítésre: mesterséges ételízesítők helyett
  • Szendvicsbe: feldolgozott szószok vagy húspogácsa helyett
  • Levesalapként: húsleves vagy húsleveskocka helyett
  • Karamellizálva: bacon vagy pirított szalonna helyett
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Ne tedd hűtőbe egészben! A hideg nedvesség miatt gyorsabban megpuhul és penészedhet.
  • Ha felvágtad, használd fel gyorsan! A vágott hagyma oxidálódik és elveszíti az ízét.
  • Ne dobd ki a hagymahéjat! Levesalaphoz vagy természetes textilfestéshez is használható.
  • Hagymalekvár? Próbáld ki sajtokhoz vagy pirított kenyérre – egy falat mennyország! 😉
  • Tudtad-e?
  • A hagymát több mint 5 000 éve termesztik, az ókori egyiptomiak piramisépítők étrendjének alapvető része volt.
  • A középkorban fizetőeszközként is használták – egyes helyeken adót is lehetett fizetni vele!
  • Ha sírsz hagymapucolás közben, próbáld víz alatt vágni vagy egy gyertyát meggyújtani mellette – csökkenti a könnytermelést.
  • Története:

    A vöröshagyma eredete Ázsiába vezethető vissza, ahonnan a kereskedők terjesztették el világszerte. Az egyiptomiak szent növényként tisztelték, a római légiók étrendjének alapja volt, és a középkorban Európa-szerte népszerű maradt. Az iparosodás korában még nagyobb szerepet kapott a gasztronómiában, és ma szinte minden konyha egyik legfontosabb alapanyaga.

    Források

  • Eaternity
  • Water Footprint Network
  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • USDA
  • Our World in Data
  • Vissza