Szilva

Lila rostbomba

  • Magas rosttartalom – támogatja az emésztést, segíti a bélrendszer működését.
  • Jelentős antioxidánsforrás (antocianinok, C-vitamin, polifenolok).
  • Káliumban gazdag, ami a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet.
  • A természetes cukrok és a rost együtt kíméletesebb vércukor-hatást adnak, mint a finomított cukros édességek.
Termő időszak:
Augusztus
Július
Szeptember
Eltarthatóság:
Augusztus
Július
November
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.6
kg CO2e / 1kg
450
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Magas cukortartalmú nasik (csokiszelet, cukorkák) helyett friss vagy aszalt szilva.
  • Ipari lekvárok helyett saját, adalékanyag-mentes szilvalekvár.
  • Messziről jövő trópusi gyümölcsök (datolya, aszalt mangó) helyett hazai aszalt szilva – kisebb CO₂e és rövidebb ellátási lánc.
  • Magas cukros reggelizőpelyhek helyett zabkása + szilva (friss vagy aszalt), diófélékkel kiegészítve.
Fajtái
  • Besztercei szilva: hagyományos, kisebb szemű, magas szárazanyag-tartalom, lekvárnak és aszalásra ideális.
  • Stanley: nagyobb, hosszúkás, magvaváló, jól bírja a fagyasztást, frissen és feldolgozva is kedvelt.
  • Bluefre: nagy gyümölcs, édes, lédús, friss fogyasztásra és süteményekbe jó.
  • Jojo, Katinka: korai, ellenállóbb fajták, nyári friss szilvának kiválóak.
  • Szatmár–Beregi tájfajták: hagyományos, változatos küllemű, de ízben nagyon gazdag, szilvalekvárhoz klasszikus alap.
Táp. tartalom (100g)
  • Energia: ~46 kcal
  • Szénhidrát: ~11–12 g
  • Ebből cukor: ~9–10 g
  • Rost: ~1,4–2 g
  • Fehérje: ~0,7 g
  • Zsír: ~0,3 g
  • C-vitamin: ~9–10 mg
  • Kálium: ~150–200 mg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

1. szint: próbáld ki!

Itt szerezd be!
  • Nyár végén – ősszel: piacokon, helyi kistermelőktől a legjobb.
  • „Szedd magad” ültetvényekről, főleg a Dunántúlon és Észak-Kelet Magyarországon.
  • Aszalt szilva, lekvár: bioboltok, termelői webshopok, vásárok.
  • Ha teheted, részesítsd előnyben a hazai szilvát a messziről importált gyümölcsökkel szemben.
Irány a térkép!
Így tárold!

Rövid táv (napok):

  • Félig éretten szobahőmérsékleten érlelheted tovább.
  • Ne rakd légmentesen zárt dobozba, mert könnyen befülled és penészedni kezd.

Középtáv (1–2 hét):

  • Hűtőben, papír- vagy vászonzacskóban tartsd.
  • Lehetőleg egy rétegben, hogy ne nyomják össze egymást.

Hosszú táv (hónapok–évek):

  • Kimagozva, félbevágva fagyasztva.
  • Lekvárnak, szósznak, csatninak eltéve.
  • Aszalva (szilvachips, puha aszalt szilva) jól záródó üvegben.

2. szint: alkoss, gyarapíts!

Így termeld!
  • Közepes–nagy helyigényű gyümölcsfa, kertbe való.
  • Napos, meleg, szélvédett fekvést szeret, mélyrétegű, jó vízáteresztő talajjal.
  • Ültetés: késő ősszel vagy kora tavasszal.
  • Érdemes legalább két fajtát ültetni a jobb terméskötődés érdekében.
  • Metszést, ritkítást igényel, de jól reagál a kíméletes metszésre.
  • Kártevők (pl. szilvamoly) ellen léteznek feromoncsapdás, vegyszermentes megoldások, amik kíméletesebbek a környezetre.

Lakásba, erkélyre való, valódi termő szilvafa gyakorlatilag nem reális, de kisebb kertben már könnyen elfér 1–2 fa.

Így tartósítsd
  • Lekvár: Hagyományosan hosszú ideig, cukor nélkül is főzik, így sűrű, intenzív ízű lesz. Jó kenyérre, süteménybe, mártásalapnak.
  • Aszalás: Félbevágva, kimagozva tepsin vagy aszalógépben 50–60 °C-on. Természetes „gumicukor”, süteménybe és snacknek is használható.
  • Fagyasztás: Kimagozva, félbevágva vagy szeletelve. Tálcán fagyaszd elő egy rétegben, majd zsákba/dobozba áttéve nem tapad össze.
  • Ecetes vagy fűszeres szilva: Különleges köret sajtokhoz, vegán fasírthoz, sült zöldségekhez – édes–savanyú befőtt formában.

Érdekességek

Tippek, trükkök
  • Túl sok érett szilva? Dobj össze gyors sütőben sült fahéjas szilvát zabpehellyel – reggelinek is jó.
  • Kicsit ráncos már? Turmixold zab-, rizs- vagy mandulaitallal, így természetes édesítésű smoothie lesz.
  • Ne pucold, ha nem muszáj: A héjban van a legtöbb antocianin (lila pigment) és rost.
  • Aszalt szilvát áztasd be egy éjszakára, ha főételbe teszed – így puhább, lédúsabb lesz, jobban beleolvad a szószba.
Tudtad?

  • A szilva vad ősei Kis-Ázsia és a Kaukázus vidékéről származnak, innen terjedtek el Európában.
  • A magyar szilvalekvárfőzés (pl. Szatmár–Beregi szilvalekvár) több száz éves hagyomány, rézüstben, órákon át, cukor nélkül főzik.
  • A mély lila színért felelős antocianinok olyan vegyületek, amelyeket a kutatások a szív- és érrendszeri egészséggel és sejtvédelemmel hoznak kapcsolatba.
  • A szilvafa gyakran „biztonsági tartalék” volt falvakban: lekvár, aszalvány, pálinka – így télen is volt energia- és tápanyagforrás.
Története
  • Vad szilvafélék a Kaukázus, Kis-Ázsia, Balkán térségében őshonosak.
  • A rómaiak már termesztették, és a birodalommal együtt terjedt Európa-szerte.
  • Magyarországon a szilva régóta alapgyümölcs: lekvár, aszalvány, pálinka, „szilvás gombóc” – erős kulturális jelenlét.
  • A Szatmár–Beregi térség szilva- és lekvárkultúrája ma is egyedülálló, a szilvalekvár hungarikum.

Források

Fedezz fel további finomságokat!