Mandula

Tápláló, ropogós csemege

  • Magas E-vitamin- és antioxidáns-tartalmú, támogatja a bőr egészségét és az immunrendszert
  • Egészséges zsírokban gazdag, támogatja a szív- és érrendszer működését
  • Jó fehérjeforrás növényi alapú étrendben
  • 2.5
    kg CO2e / 1kg
    10000
    liter víz / 1kg
    Termő időszak:
    Augusztus
    Szeptember
    Eltarthatóság:
    Április
    Augusztus
    December
    Február
    Január
    Július
    Június
    Május
    Március
    November
    Október
    Szeptember

    Ismerd meg!

    Fajtái
  • Édes mandula: A leggyakoribb fogyasztott változat, magas olajtartalma miatt kiváló nassolnivaló vagy alapanyag növényi italokhoz.
  • Keserű mandula: Aromásabb, de nyersen mérgező lehet a benne lévő ciánglikozid miatt – főként olajok és ízesítők készítésére használják.
  • Marcona mandula: Spanyol specialitás, édesebb és lágyabb állagú, gyakran pörkölve vagy süteményekhez használják.
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 575 kcal
  • Fehérje: 21 g
  • Zsír: 49 g (főként egészséges, egyszeresen telítetlen)
  • Szénhidrát: 22 g
  • Rost: 12 g
  • E-vitamin: 25 mg
  • Magnézium: 270 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
  • Állati zsírok és húsfélék helyett egészséges növényi fehérje- és zsírforrásként használható
  • Magas környezeti terhelésű import mogyoró vagy dió egy részét helyettesítheti, főleg helyi termesztés esetén
  • Víz- és karbonlábnyom szempontjából megfontolandó a fogyasztás, de mértékletes adagolással fenntartható alternatíva
  • Próbáld ki!

    Itt szerezd be!
  • Helyi biopiacokon szezonban, magyar termelőktől
  • Bioboltokban és egészségtudatos webáruházakban egész évben elérhető
  • Nagyobb mennyiségben pékáruk, desszertek alapanyagaként is kapható
  • Így tárold!
  • Rövid táv: hűvös, száraz helyen héjastól 2-3 hétig
  • Középtáv: légmentes dobozban, hűtőben héj nélkül akár 1-2 hónapig
  • Hosszú táv: fagyasztás megőrzi a minőséget akár 6-12 hónapig
  • Tartósítás
    • Szárazon tárolás a legjobb
    • Fagyasztás hosszú távon ideális
    • Pirítás fokozza az ízét és eltarthatóságát
    • Mandulaliszt készítésével lisztalternatíva is lehet

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Mandulafa termesztése Magyarországon kísérleti jelleggel lehetséges melegebb, napos fekvésű területeken
  • Száraz, jó vízelvezetésű talajt igényel
  • Öntözés szükséges, különösen nyáron
  • Metszést és fagykárelhárítást igényel, nem kezdőknek való növény
  • Receptek
  • Mandulatej házilag: áztatott mandulából turmixolva, vízzel hígítva
  • Mandulás sütemények, kekszek, granola mixek alapja
  • Saláták tetejére pirított mandulaforgácsként
  • Smoothie-k dúsítására, egészséges snackként
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Héját megtartva hosszabb ideig frissen tartható
  • Pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy intenzívebb ízt kapjon
  • Mandulatej és mandulavaj készítéséhez is használható
  • Tudtad-e?
  • A mandula az egyik legősibb, ember által termesztett dióféle, több ezer éves kultúrtörténettel rendelkezik
  • Régészeti leletek szerint már i.e. 3000 körül fogyasztották a Közel-Keleten
  • Magyarországon egyre népszerűbb a mediterrán hatású kertekben
  • Története:

    A mandula őshazája a Közel-Kelet, onnan terjedt el Európába és Ázsiába. Már az ókorban is nagy becsben tartották, az ókori Egyiptomban és Rómában is fontos táplálék volt. Magyarországon az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni a termesztése, elsősorban mediterrán hatású kertekben.

    Források

    Fedezz fel további finomságokat!