Fokhagyma

A természet antibiotikuma

  • Természetes antibiotikum
  • C- és B6-vitaminban gazdag
  • Segíti a vérkeringést
  • Csökkentheti a vérnyomást és koleszterinszintet
  • Immunrendszer-erősítő
  • Kis mennyiségben is erőteljes hatású
  • 1.1
    kg CO2e / 1kg
    710
    liter víz / 1kg
    Termő időszak:
    Július
    Június
    Augusztus
    Eltarthatóság:
    Április
    Augusztus
    December
    Február
    Január
    Július
    Június
    Május
    Március
    November
    Október
    Szeptember

    Ismerd meg!

    Fajtái
  • Makói fokhagyma: magyar keményhéjú, kiválóan tárolható
  • Lila héjú fajta: karakteresebb, enyhén csípősebb
  • Tavaszi fokhagyma: kisebb gerezdek, gyorsabb növekedés
  • Őszi fokhagyma: nagyobb, jobban tárolható
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 149 kcal
  • Fehérje: 6,4 g
  • Zsír: 0,5 g
  • Szénhidrát: 33 g
  • Rost: 2,1 g
  • C-vitamin: 31 mg
  • Kalcium: 181 mg
  • Kálium: 401 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
    • Importált fűszerek: friss fokhagyma helyettesíthet paprika- vagy hagymaalapú fűszereket
    • Bolti fokhagymapor: otthon szárított változat sokkal fenntarthatóbb
    • Antibiotikum kúra enyhe fertőzésnél: enyhe esetekben természetes immunerősítőként segíthet
    • Műanyag flakonos fűszerkrémek: házi fokhagymakrémmel kiválthatók

    A fokhagyma nem csak ízesít, hanem gyógyít is – és ha hazai forrásból szerzed be vagy magad termeled, igazi fenntartható szupernövénnyé válik.

    Próbáld ki!

    Itt szerezd be!
  • Piacon, nyáron frissen vagy ősszel szárazon
  • Termelői fonatként vásárolva akár télre is
  • Saját kertből, balkonládából is nevelhető
  • Kerüld a kínai importot: gyakran vegykezelt és hosszú szállítási útvonalú
  • Így tárold!
  • Száraz, szellős helyen (pl. spájz, kamra)
  • Fűzhető koszorúba, fonatba – esztétikus és praktikus
  • Ne mossuk meg tárolás előtt
  • Ne tedd hűtőbe, mert gyorsan csírázik és penészedhet
  • Tartósítás
  • Szárítás (szeletelve, darálva porrá): házi fokhagymapor
  • Olajban eltett fokhagymakrém (óvatosan: botulizmus veszély)
  • Fagyasztás: egészben vagy pépesítve
  • Ecetes savanyítás: ízesítőként használható
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: ősszel (október–november) vagy tavasszal (március)
  • Betakarítás: június – július
  • Talaj: laza, jó vízelvezetésű
  • Fényigény: teljes napfény
  • Helyigény: 10–15 cm tőtávolság
  • Öntözés: mértékkel – túlöntözés rothadáshoz vezethet
  • Egy-egy gerezdet ültess el, az egész fejből új növény fejlődik
  • Receptek
  • Fokhagymás pirítós (klasszikus vagy olívaolajjal)
  • Házi fokhagymakrémleves
  • Sült fokhagyma – lágy, diós ízű csemege
  • Fokhagymás olívaolaj spagettire
  • Fokhagymás ecet savanyúsághoz vagy salátához
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A csírázó gerezdeket is felhasználhatod, csak enyhébb lesz az íz
  • Ha friss, ne nyomd, hanem reszeld: intenzívebb aroma
  • Fokhagyma szag ellen: rágj petrezselymet vagy kávébabot
  • Maradékot érdemes fokhagymavajba vagy -olajba keverni
  • Tudtad-e?
  • A fokhagyma allicint tartalmaz, amely antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású
  • Már az ókori Egyiptomban is gyógyszerként fogyasztották
  • A népi gyógyászat szerint vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-szabályzó és immunerősítő
  • Használható növényvédelemre is: fokhagyma-kivonattal permetezve elűzi a kártevőket
  • Története:

    A fokhagyma már évezredek óta része az emberi táplálkozásnak és gyógyászatnak. Az egyiptomi piramisépítők étrendjének is része volt, hogy erőt és állóképességet nyerjenek. A középkorban védő amulettként is használták járványok ellen. A magyar konyha egyik alapízesítőjévé vált, és a makói hagyma hírneve világszerte ismert.

    Források

    • Our World in Data – Food carbon footprint
    • FAO – Water footprint
    • USDA FoodData Central
    • Wikipedia: Garlic
    • Népi gyógymódok gyűjteményei (pl. Györgytea)

    Fedezz fel további finomságokat!