Pasztinák

A fehér répa, amit újra felfedezünk

Termő időszak:
Október
November
Szeptember
Eltarthatóság:
November
Október
Szeptember
December
Április
Május
Március
Február
Január
0.3
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Hosszúkás és kúpos fajták (pl. Halblange Weiße)
  • Rövidebb, vastagabb típusok (pl. Tender and True)
  • Léteznek téli és kora őszi szedésre nemesített változatok is
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 75 kcal
  • Fehérje: 1,2 g
  • Szénhidrát: 18 g
  • Rost: 4,9 g
  • C-vitamin: 17 mg
  • Kálium: 375 mg
  • Folsav: 67 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas rosttartalmú, segíti az emésztést
  • Jó forrása C-, K-, E- és B-vitaminoknak
  • Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz – kiegyensúlyozott energiaforrás
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Őstermelőknél, biopiacokon ősszel és télen
  • Zöldségközösségek (pl. Szatyor) téli kínálatában
  • Egész évben kapható a nagyobb szupermarketek bio részlegein
  • Így tárold!
  • Homokban, pincében akár 3-4 hónapig is eltartható
  • Hűtőben nejlonzacskó nélkül vagy perforált dobozban tárold
  • Tisztítás előtt ne mosd meg, így tovább bírja
  • Tartósítás
    • Lefagyasztható párolás után
    • Tartósítva püréként, levesalapként, zöldségchipsként
    • Szárítva is eláll, főleg levesbe használva praktikus

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Könnyen nevelhető, de mélyre lazított talajt igényel
  • Vetés március–áprilisban, hosszú tenyészidő
  • A hideget jól tűri, de meleg nyárban csökken a minősége
  • Szezon végén a földben hagyva természetes "kamraként" működik
  • Receptek
  • Pasztinákkrémleves pirított magokkal
  • Sült pasztinák almával és dióval
  • Pasztinákos hummusz
  • Pasztinákchips sütőben
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Húsos ragukban hús helyett – például zöldséges pörköltbe
  • Burgonya alternatívájaként sütve vagy főzelékbe
  • Édesítéshez – természetes édes íze miatt sütikbe, pürékbe cukor helyett is használható
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Édes ízét sütve, karamellizálva hozza ki legjobban
  • Kiválóan illik krémlevesekbe, rakott ételekbe, zöldségfasírtokba
  • Hasonlóan használható, mint a sárgarépa, de enyhén diós, fűszeresebb ízvilággal
  • Tudtad-e?
  • A középkorban a burgonya elterjedése előtt alapélelmiszernek számított
  • Az angol és skandináv konyha egyik kedvelt téli zöldsége
  • A pasztinák magját lassan csírázóként tartják számon – vetés után türelem kell hozzá
  • Története:
  • Már az ókori Rómában is ismerték és fogyasztották
  • A középkorban a burgonya előtti legfontosabb gyökérzöldség volt Európában
  • Hazánkban újra reneszánszát éli a gasztronómiában
  • Vissza