Eper

Tavaszi-nyári bogyócsoda, helyből a legjobb

  • Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmú
  • Erős antioxidáns hatású (pl. antocianinok)
  • Támogatja az immunrendszert, védi a bőrt, gyulladáscsökkentő
  • Alacsony kalóriatartalmú, frissítő és hidratáló
  • Rosttartalma segíti az emésztést
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Április
Július
Június
Május
Karbon- és vízlábnyom
2
kg CO2e / 1kg
450
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Cukros édességek és import gyümölcslevek kiváltására ideális
  • Alacsonyabb karbon- és vízlábnyomú, mint a banán vagy kiwi
  • Helyi, szezonális alternatíva a csokoládéval vagy piskótával töltött desszertek helyett
  • Vitaminban és antioxidánsban gazdagabb is lehet, mint sok importált egzotikum
Fajtái
  • Clery – korai, édes, fényes piros
  • Joly – nagy szemű, ellenálló, lédús
  • Alba – korai, hosszúkás termés, kiváló íz
  • Elsanta – fóliás termesztéshez ideális
  • Mara des Bois – kisebb, de illatos, intenzív aromával
  • Vadon is élnek erdei szamócafélék, apróbb, aromásabb szemekkel
Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 32 kcal
  • Fehérje: 0,7 g
  • Szénhidrát: 7,7 g
  • Rost: 2 g
  • C-vitamin: 58,8 mg
  • Kalcium: 16 mg
  • Kálium: 153 mg
  • Folsav: 24 µg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

1. szint: próbáld ki!

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Itt szerezd be!
  • Legjobb szezonban, helyi termelőtől
  • Piacokon, eperszedésen (pl. Szedd magad akciók)
  • Termelői közösségektől (Szatyor, MyFarm)
  • Supermarketben csak akkor válaszd, ha magyar és szezonális
Irány a térkép!
Így tárold!
  • Rövid táv: ne mosd meg előre, csak tálalás előtt; hűtőben tárold egy rétegben, szellőző dobozban
  • Középtáv: pár napon belül fagyaszd le, szeletelve vagy egészben
  • Hosszú táv: készíts belőle lekvárt, szörpöt vagy eperport (szárítva)

2. szint: alkoss, gyarapíts!

Így termeld!
  • Ültetés tavasszal vagy ősszel (palántáról)
  • Szereti a napos, szélvédett helyet, jó vízáteresztő talajt
  • Cserépben vagy balkonládában is tartható
  • Fontos az öntözés és a tápanyag-utánpótlás
  • Minden 2–3 évben újra kell telepíteni, hogy bőven teremjen
Így tartósítsd
  • Fagyasztás: legjobb gyorsfagyasztással, hogy ne barnuljon
  • Lekvár, dzsem, szörp: klasszikus, cukorral vagy alternatívákkal
  • Aszalás: ropogós, édes snack
  • Erjesztés: ritkábban használatos, de lehetséges pl. kombuchában

Érdekességek

Tippek, trükkök
  • Ne mosd meg előre – gyorsan megromlik a nedvességtől
  • Kisebb, sötétebb szemek gyakran aromásabbak
  • A levéllel együtt tárold, hogy tovább friss maradjon
  • A „csúnyább” szemekből isteni smoothie, lekvár vagy sütemény lesz
  • Eperszárból készíthetsz teát vagy aromavizet – semmi ne vesszen kárba!
Tudtad?
  • A földieper valójában nem bogyós gyümölcs, hanem áltermés – a magjai (aszmagok) a gyümölcs külsején találhatók
  • A rómaiak már ismerték az erdei szamócát, de a ma ismert földieper csak a 18. században jött létre két amerikai faj keresztezéséből
  • A magyar szamóca beltartalmi értékei kiemelkedőek a nemzetközi összehasonlításban – különösen magas C-vitamin-tartalommal
Története
  • A vadon termő erdei szamóca ősidők óta ismert Európában
  • A mai földieper Franciaországban jött létre a 18. században
  • Hazánkban a 20. század második felétől vált tömegtermékké
  • A magyar eperszezon igazi gasztrokulturális esemény – szedd magad mozgalmak, piacok, vásárok

Források

FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi, USDA, Eaternity Database

Fedezz fel további finomságokat!