Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Eper
Eper
Tavaszi-nyári bogyócsoda, helyből a legjobb
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Április
Július
Június
Május
2
kg CO2e / 1kg
450
liter víz / 1kg
Ismerd meg!
Fajtái
Clery
– korai, édes, fényes piros
Joly
– nagy szemű, ellenálló, lédús
Alba
– korai, hosszúkás termés, kiváló íz
Elsanta
– fóliás termesztéshez ideális
Mara des Bois
– kisebb, de illatos, intenzív aromával
Vadon is élnek
erdei szamócafélék
, apróbb, aromásabb szemekkel
Táp. tartalom (100g)
Energia: 32 kcal
Fehérje: 0,7 g
Szénhidrát: 7,7 g
Rost: 2 g
C-vitamin: 58,8 mg
Kalcium: 16 mg
Kálium: 153 mg
Folsav: 24 µg
*tájékoztató jellegű
Pozitív hatásai rád!
Kiemelkedően magas
C-vitamin
-tartalmú
Erős antioxidáns hatású (pl. antocianinok)
Támogatja az immunrendszert, védi a bőrt, gyulladáscsökkentő
Alacsony kalóriatartalmú, frissítő és hidratáló
Rosttartalma segíti az emésztést
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Cukros édességek és import gyümölcslevek kiváltására ideális
Alacsonyabb karbon- és vízlábnyomú, mint a banán vagy kiwi
Helyi, szezonális alternatíva a csokoládéval vagy piskótával töltött desszertek helyett
Vitaminban és antioxidánsban gazdagabb is lehet, mint sok importált egzotikum
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Legjobb szezonban, helyi termelőtől
Piacokon, eperszedésen (pl. Szedd magad akciók)
Termelői közösségektől (Szatyor, MyFarm)
Supermarketben csak akkor válaszd, ha magyar és szezonális
Így tárold!
Rövid táv
: ne mosd meg előre, csak tálalás előtt; hűtőben tárold egy rétegben, szellőző dobozban
Középtáv
: pár napon belül fagyaszd le, szeletelve vagy egészben
Hosszú táv
: készíts belőle lekvárt, szörpöt vagy eperport (szárítva)
Tartósítás
Fagyasztás
: legjobb gyorsfagyasztással, hogy ne barnuljon
Lekvár, dzsem, szörp
: klasszikus, cukorral vagy alternatívákkal
Aszalás
: ropogós, édes snack
Erjesztés
: ritkábban használatos, de lehetséges pl. kombuchában
Ha készen állsz
Így termeld
Ültetés tavasszal vagy ősszel (palántáról)
Szereti a napos, szélvédett helyet, jó vízáteresztő talajt
Cserépben vagy balkonládában is tartható
Fontos az öntözés és a tápanyag-utánpótlás
Minden 2–3 évben újra kell telepíteni, hogy bőven teremjen
Receptek
Friss eper salátában (mentával, rukkolával)
Epres zabkása vagy granola
Eperlekvár, szörp vagy nyers dzsem chia maggal
Epres smoothie, turmix, fagylalt
Eper és balzsamecet – meglepően finom páros
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Ne mosd meg előre – gyorsan megromlik a nedvességtől
Kisebb, sötétebb szemek gyakran aromásabbak
A levéllel együtt tárold, hogy tovább friss maradjon
A „csúnyább” szemekből isteni smoothie, lekvár vagy sütemény lesz
Eperszárból készíthetsz teát vagy aromavizet – semmi ne vesszen kárba!
Tudtad-e?
A földieper
valójában nem bogyós gyümölcs
, hanem áltermés – a magjai (aszmagok) a gyümölcs külsején találhatók
A rómaiak már ismerték az erdei szamócát, de a ma ismert földieper csak a 18. században jött létre két amerikai faj keresztezéséből
A magyar szamóca beltartalmi értékei kiemelkedőek a nemzetközi összehasonlításban – különösen magas C-vitamin-tartalommal
Története:
A vadon termő erdei szamóca ősidők óta ismert Európában
A mai földieper Franciaországban jött létre a 18. században
Hazánkban a 20. század második felétől vált tömegtermékké
A magyar eperszezon igazi gasztrokulturális esemény – szedd magad mozgalmak, piacok, vásárok
Források
FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi, USDA, Eaternity Database
Fedezz fel további finomságokat!
Eper
Bab
Vöröshagyma
Rukkola
Paradicsom
Brokkoli