Térkép
Kuponok
Naptár
beecopedia
Blog cikkek
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Vállalati szolgáltatások
Zöld esemény szervezés
Kiajánlók
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Kampányok
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Eper
Eper
Tavaszi-nyári bogyócsoda, helyből a legjobb
Kiemelkedően magas
C-vitamin
-tartalmú
Erős antioxidáns hatású (pl. antocianinok)
Támogatja az immunrendszert, védi a bőrt, gyulladáscsökkentő
Alacsony kalóriatartalmú, frissítő és hidratáló
Rosttartalma segíti az emésztést
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Eltarthatóság:
Április
Július
Június
Május
Karbon- és vízlábnyom
2
kg CO2e / 1kg
450
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Cukros édességek és import gyümölcslevek kiváltására ideális
Alacsonyabb karbon- és vízlábnyomú, mint a banán vagy kiwi
Helyi, szezonális alternatíva a csokoládéval vagy piskótával töltött desszertek helyett
Vitaminban és antioxidánsban gazdagabb is lehet, mint sok importált egzotikum
Fajtái
Clery
– korai, édes, fényes piros
Joly
– nagy szemű, ellenálló, lédús
Alba
– korai, hosszúkás termés, kiváló íz
Elsanta
– fóliás termesztéshez ideális
Mara des Bois
– kisebb, de illatos, intenzív aromával
Vadon is élnek
erdei szamócafélék
, apróbb, aromásabb szemekkel
Táp. tartalom (100g)
Energia: 32 kcal
Fehérje: 0,7 g
Szénhidrát: 7,7 g
Rost: 2 g
C-vitamin: 58,8 mg
Kalcium: 16 mg
Kálium: 153 mg
Folsav: 24 µg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
1. szint: próbáld ki!
Itt szerezd be!
Legjobb szezonban, helyi termelőtől
Piacokon, eperszedésen (pl. Szedd magad akciók)
Termelői közösségektől (Szatyor, MyFarm)
Supermarketben csak akkor válaszd, ha magyar és szezonális
Irány a térkép!
Így tárold!
Rövid táv
: ne mosd meg előre, csak tálalás előtt; hűtőben tárold egy rétegben, szellőző dobozban
Középtáv
: pár napon belül fagyaszd le, szeletelve vagy egészben
Hosszú táv
: készíts belőle lekvárt, szörpöt vagy eperport (szárítva)
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Ültetés tavasszal vagy ősszel (palántáról)
Szereti a napos, szélvédett helyet, jó vízáteresztő talajt
Cserépben vagy balkonládában is tartható
Fontos az öntözés és a tápanyag-utánpótlás
Minden 2–3 évben újra kell telepíteni, hogy bőven teremjen
Így tartósítsd
Fagyasztás
: legjobb gyorsfagyasztással, hogy ne barnuljon
Lekvár, dzsem, szörp
: klasszikus, cukorral vagy alternatívákkal
Aszalás
: ropogós, édes snack
Erjesztés
: ritkábban használatos, de lehetséges pl. kombuchában
Érdekességek
Tippek, trükkök
Ne mosd meg előre – gyorsan megromlik a nedvességtől
Kisebb, sötétebb szemek gyakran aromásabbak
A levéllel együtt tárold, hogy tovább friss maradjon
A „csúnyább” szemekből isteni smoothie, lekvár vagy sütemény lesz
Eperszárból készíthetsz teát vagy aromavizet – semmi ne vesszen kárba!
Tudtad?
A földieper
valójában nem bogyós gyümölcs
, hanem áltermés – a magjai (aszmagok) a gyümölcs külsején találhatók
A rómaiak már ismerték az erdei szamócát, de a ma ismert földieper csak a 18. században jött létre két amerikai faj keresztezéséből
A magyar szamóca beltartalmi értékei kiemelkedőek a nemzetközi összehasonlításban – különösen magas C-vitamin-tartalommal
Története
A vadon termő erdei szamóca ősidők óta ismert Európában
A mai földieper Franciaországban jött létre a 18. században
Hazánkban a 20. század második felétől vált tömegtermékké
A magyar eperszezon igazi gasztrokulturális esemény – szedd magad mozgalmak, piacok, vásárok
Források
FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi, USDA, Eaternity Database
Fedezz fel további finomságokat!
Cékla
Pak choi
Szilva
Sárga borsó
Rukkola
Lencse