Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Vállalati szolgáltatások
Zöld esemény szervezés
Kiajánlók
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Brokkoli
Brokkoli
Nem csak a testépítők kedvence
Magas
C-vitamin
,
K-vitamin
,
fólsav
és
rost
tartalom
Támogatja az immunrendszert, a csontokat és az emésztést
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
Termő időszak:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Karbon- és vízlábnyom
0.5
kg CO2e / 1kg
285
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Kiváló húshelyettesítő például rakott ételekben vagy tésztákban
Növényi fehérjéje és rostjai révén jól telít
Használható tejtermékes vagy tojásos ételek vegánosításához
Fajtái
Kalabriszi brokkoli
– a leggyakoribb, nagy zöld rózsákkal
Lila brokkoli
– ízletesebb és antocianinban gazdag
Brokkolini
– hosszú szárú, zsengébb, kevesebb rózsával
Romanesco
– fractál alakú, látványos és enyhébb ízű
Táp. tartalom (100g)
Energia: 34 kcal
Fehérje: 2,8 g
Szénhidrát: 6,6 g
Rost: 2,6 g
C-vitamin: 89 mg
K-vitamin: 101,6 µg
Fólsav: 63 µg
Kalcium: 47 mg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
1. szint: próbáld ki!
Kapcsolódó receptek
🥦 Brokkolikrémleves mandulával
Itt szerezd be!
Őstermelőktől vagy termelői piacról szezonban
Biopiacokon frissen vagy fagyasztva
Helyi dobozrendszerekben (pl. Szatyor, Kosárközösség)
Szupermarketekben: figyeld a származási országot
Irány a térkép!
Így tárold!
Hűtőszekrényben, lazán csomagolva vagy lyukacsos zacskóban
Ne mosd meg előre, mert gyorsabban romlik
Ha elkezd sárgulni vagy penészedni, már nem ajánlott fogyasztani
Blansírozva fagyasztható, így megőrzi a színét és ízét
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Vetés: március-áprilisban palántának, májusban kiültethető
Őszi termesztés: július–augusztusi vetéssel szeptember–októberre szedhető
Szereti a napos, tápanyagban gazdag talajt
Káposztalepke ellen védd hálóval vagy természetes szerekkel
Komposzttal trágyázva hozza a legjobb termést
Így tartósítsd
Fagyasztás
: blansírozás után az egyik legjobb módszer
Savanyítás
: ritkább, de izgalmas gasztronómiai élmény
Szárítás
: levestésztákhoz vagy por formájában
Erjesztés
: kimchi típusú savanyításban is alkalmazható
Érdekességek
Tippek, trükkök
Ne dobd ki a szárát – meghámozva, felaprítva tökéletes levesbe vagy wokba
Párolva a legmagasabb a C-vitamin-tartalom megtartása
A brokkolivíz (főzőlé) értékes – levesalapként újrahasznosítható
Friss petrezselyemmel és fokhagymával sütve kiváló köret
Tudtad?
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposzta vagy a karfiol
Szulforafánt tartalmaz – egy olyan vegyületet, melynek rákellenes hatását is kutatják
A rómaiak már ismerték, de a világban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé
A brokkoli virágzatát fogyasztjuk – még mielőtt kivirágozna
Története
A brokkolit már az ókori rómaiak is termesztették
Az 1700-as években terjedt el Angliában és az Egyesült Államokban
A magyar konyhában az utóbbi évtizedekben vált gyakoribbá
A brokkoli neve az olasz
brocco
(„hajtás”) szóból ered
Források
FAO, Carbon Trust, Water Footprint Network, USDA, ÖMKi
Fedezz fel további finomságokat!
Csicseriborsó
Újhagyma
Meggy
Paradicsom
Rukkola
Lestyán