Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Brokkoli
Brokkoli
Nem csak a testépítők kedvence
Magas
C-vitamin
,
K-vitamin
,
fólsav
és
rost
tartalom
Támogatja az immunrendszert, a csontokat és az emésztést
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
0.5
kg CO2e / 1kg
285
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Ismerd meg!
Fajtái
Kalabriszi brokkoli
– a leggyakoribb, nagy zöld rózsákkal
Lila brokkoli
– ízletesebb és antocianinban gazdag
Brokkolini
– hosszú szárú, zsengébb, kevesebb rózsával
Romanesco
– fractál alakú, látványos és enyhébb ízű
Táp. tartalom (100g)
Energia: 34 kcal
Fehérje: 2,8 g
Szénhidrát: 6,6 g
Rost: 2,6 g
C-vitamin: 89 mg
K-vitamin: 101,6 µg
Fólsav: 63 µg
Kalcium: 47 mg
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Kiváló húshelyettesítő például rakott ételekben vagy tésztákban
Növényi fehérjéje és rostjai révén jól telít
Használható tejtermékes vagy tojásos ételek vegánosításához
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Őstermelőktől vagy termelői piacról szezonban
Biopiacokon frissen vagy fagyasztva
Helyi dobozrendszerekben (pl. Szatyor, Kosárközösség)
Szupermarketekben: figyeld a származási országot
Így tárold!
Hűtőszekrényben, lazán csomagolva vagy lyukacsos zacskóban
Ne mosd meg előre, mert gyorsabban romlik
Ha elkezd sárgulni vagy penészedni, már nem ajánlott fogyasztani
Blansírozva fagyasztható, így megőrzi a színét és ízét
Tartósítás
Fagyasztás
: blansírozás után az egyik legjobb módszer
Savanyítás
: ritkább, de izgalmas gasztronómiai élmény
Szárítás
: levestésztákhoz vagy por formájában
Erjesztés
: kimchi típusú savanyításban is alkalmazható
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés: március-áprilisban palántának, májusban kiültethető
Őszi termesztés: július–augusztusi vetéssel szeptember–októberre szedhető
Szereti a napos, tápanyagban gazdag talajt
Káposztalepke ellen védd hálóval vagy természetes szerekkel
Komposzttal trágyázva hozza a legjobb termést
Receptek
Párolt brokkoli fokhagymával
Brokkoli krémleves
Wokos zöldségek brokkolival
Brokkolipüré sült zöldségekhez
Tészta brokkolival és vegán „sajtszósszal”
Kapcsolódó receptek
🥦 Brokkolikrémleves mandulával
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Ne dobd ki a szárát – meghámozva, felaprítva tökéletes levesbe vagy wokba
Párolva a legmagasabb a C-vitamin-tartalom megtartása
A brokkolivíz (főzőlé) értékes – levesalapként újrahasznosítható
Friss petrezselyemmel és fokhagymával sütve kiváló köret
Tudtad-e?
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposzta vagy a karfiol
Szulforafánt tartalmaz – egy olyan vegyületet, melynek rákellenes hatását is kutatják
A rómaiak már ismerték, de a világban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé
A brokkoli virágzatát fogyasztjuk – még mielőtt kivirágozna
Története:
A brokkolit már az ókori rómaiak is termesztették
Az 1700-as években terjedt el Angliában és az Egyesült Államokban
A magyar konyhában az utóbbi évtizedekben vált gyakoribbá
A brokkoli neve az olasz
brocco
(„hajtás”) szóból ered
Források
FAO, Carbon Trust, Water Footprint Network, USDA, ÖMKi
Fedezz fel további finomságokat!
Eper
Birsalma
Rukkola
Fekete retek
Meggy
Dió