Rebarbara

zöldségnek álcázott gyümölcs

  • Rostban és antioxidánsokban gazdag
  • Jó C-vitamin- és kalciumforrás
  • Emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatású
  • Fanyar íze remekül passzol édességekhez
Termő időszak:
Március
Május
Április
Június
Július
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Március
Április
Augusztus
Karbon- és vízlábnyom
0.4
kg CO2e / 1kg
400
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Helyettesíti az importált gyümölcsöket édességekben (pl. mangó, ananász)
  • Rebarbaralekvár szezonban kiválthatja a trópusi dzsemeket
  • Kompótként a cukrozott desszertek természetesebb alternatívája
  • Savanyúságként használva kiváltható vele az ecetes konzervpaprika
  • Fajtái
  • Victoria: zöld belsejű, rózsaszínes héjú – savanykás, gyakori fajta
  • Timperley Early: korai érésű, édesebb szár
  • Holsteiner Blut: intenzíven piros szár, különösen mutatós süteményekben
  • Glaskin's Perpetual: hosszabb szedési időszak, kiskertek kedvence
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 21 kcal
  • Szénhidrát: 4,5 g
  • Rost: 1,8 g
  • Kalcium: 86 mg
  • C-vitamin: 8 mg
  • Kálium: 288 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Kapcsolódó receptek

    Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
    Itt szerezd be!
  • Tavasszal piacokon, biotermelőknél
  • Kistermelői kosárközösségekben
  • Kiskertben évelőként egyszerűen nevelhető – akár 10–15 évig is terem
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
  • Leveleit azonnal távolítsd el (mérgezőek)
  • Nedves konyharuhába tekerve hűtőben 1 hétig friss marad
  • Fagyasztáshoz: megmosva, feldarabolva, blansírozva tedd el
  • 2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
  • Félárnyékos helyen is megél
  • Tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajt igényel
  • Évelő növény – egyszeri ültetés után évente újrahajt
  • Csak a második évtől szedd, és nyáron pihentesd a növényt
  • Így tartósítsd
  • Fagyasztás
  • Befőttként (cukorral ellensúlyozva savasságát)
  • Lekvár, szörp, kompót
  • Savanyúságként is kipróbálható (ecetes változatban)
  • Érdekességek

    Tippek, trükkök
  • Csak a szárát fogyaszd, a levele mérgező (oxálsavtartalom)
  • A pirosabb fajták édeskésebbek, sütéshez ideálisak
  • Ne fogyaszd nyersen nagy mennyiségben – hőkezelve biztonságosabb
  • Tudtad?
  • Latin neve: Rheum rhabarbarum
  • Valójában zöldség, de gyümölcsként használjuk
  • Kínában több mint 2000 éve gyógynövényként ismert
  • A levele nagy mennyiségben mérgező, de komposztba tehető
  • Története
  • Eredetileg Ázsiából származik
  • A 18. században jelent meg Európában élelmiszerként
  • Korábban főként gyógyszerként alkalmazták hashajtóként
  • A cukor olcsóbbá válásával vált népszerű sütemény-alapanyaggá
  • Források

  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • Fedezz fel további finomságokat!