Térkép
Kuponok
beecopedia
Szolgáltatások
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Mutasd meg a vállalkozásod a célközönségednek!
Légy a beecopedia része!
Zöld megoldásod nem a térképre való? Sebaj a beecopediát ezért találtuk ki!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Segítünk a digitális marketing minden szegletében eligazodni!
Marketing tanácsadás
Megmutatnád szélesebb közönségnek zöld vállalkozásod, de nem tudod hol kezdd? Keress minket!
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Belsős esemény, jó hangulatú, zöld fókuszú és tanulságos!
Egyedi zöld foglalkozások
Tanulj élmény alapján!
Klímafreskó
Ismerd meg mélyebben a problémát mielőtt a megoldáson dolgozol!
ESG tanácsadás
Az Ingenium Alliance Kft. agilis és tapasztalt szakértői csapata segít!
Kezdés!
Próbáld ki az appot!
PartnerApp
GYIK
Üzenj nekünk!
Rólunk
HUN
ENG
Log in
Töltsd le!
Blog
Zöld GYIK
Ökos példaképek
Ökos tartalmak
Szezonális étkezés
Meggy
Savanykás, egészséges gyümölcs
Termő időszak:
Május
Július
Június
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
0.7
kg CO2e / 1kg
1100
liter víz / 1kg
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Alapok
Fajtái
Újfehértói fürtös – legismertebb magyar fajta
Érdi bőtermő – nagy szemű, édesebb változat
Debreceni bőtermő – korai érésű, bő termésű
Csengődi meggy – intenzív színű, savanykásabb
Táp. tartalom (100g)
Energia: 50 kcal
Fehérje: 1 g
Zsír: 0,3 g
Szénhidrát: 12 g
Rost: 2 g
C-vitamin: 10 mg
Kálium: 270 mg
Antioxidánsok: magas
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő vegyületekben
Segíthet az emésztésben és az ízületi gyulladások csökkentésében
Alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag gyümölcs
Középfok
Itt szerezd be!
Helyi piacokon és termelői közösségekben június-júliusban
Bio- és ökoboltokban egész évben fagyasztott vagy feldolgozott formában
Fenntartható gazdaságoktól, mint a MyFarm vagy Szatyor
Így tárold!
Rövid táv: hűtőben 5-7 napig, légmentesen lezárt dobozban
Középtáv: fagyasztás nélkül maximum 1 hétig
Hosszú táv: befőzés, fagyasztás vagy aszalás formájában
Tartósítás
Befőzés (lekvár, dzsem)
Fagyasztás
Aszalás (csipkebogyóval és más gyümölcsökkel keverve)
Fermentálás (különleges ízekhez)
Ha készen állsz
Így termeld
Megfelelő napos, védett fekvést igényel
Jó vízelvezetésű, közepesen kötött talaj a legjobb
Metszést és tápanyag-utánpótlást igényel
Kártevők és gombás betegségek elleni védekezés fontos a termés minősége miatt
Receptek
Meggylekvár és kompót
Meggyes pite vagy sütemények
Meggyes smoothie vagy frissítő limonádé
Salátákba és húsételek mellé savanykás kiegészítő
Amit ki lehet vele váltani:
Magas cukortartalmú, feldolgozott édességek helyett egészséges gyümölcsalternatíva
Magas ökolábnyomú import gyümölcsök helyett lokálisan termesztett, szezonális finomság
Jó rost- és antioxidánsforrásként támogatja az egészséges táplálkozást
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Magját ne dobd ki, fertőtlenítés után ültethető vagy dekorációra használható
Meggyhéjból főzött tea gyulladáscsökkentő hatású lehet
Aszalt meggy süteményekben, müzlikben finom
Tudtad-e?
A meggy az ősi Közép-Ázsia és Délkelet-Európa területéről származik, több mint 2000 éve termesztik Magyarországon is.
A gyümölcshús magas antioxidáns-tartalmú, különösen a sötétebb fajták.
Története:
A meggy eredetileg Közép-Ázsia és a Kaukázus vidékeiről származik
Már az ókorban ismerték és termesztették Európában, a rómaiak is kedvelték
Magyarországon tradicionális gyümölcs, sok helyi fajtával
Források
NÉBIH:
https://portal.nebih.gov.hu/
FAO:
http://www.fao.org/faostat/en/
Carbon Trust:
https://www.carbontrust.com
Water Footprint Network:
https://waterfootprint.org
ÖMKi:
https://omki.hu
Vissza