Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Zöld esemény szervezés
Edukatív események
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Meggy
Meggy
Savanykás, egészséges gyümölcs
Gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő vegyületekben
Segíthet az emésztésben és az ízületi gyulladások csökkentésében
Alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag gyümölcs
0.7
kg CO2e / 1kg
1100
liter víz / 1kg
Termő időszak:
Május
Július
Június
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Ismerd meg!
Fajtái
Újfehértói fürtös – legismertebb magyar fajta
Érdi bőtermő – nagy szemű, édesebb változat
Debreceni bőtermő – korai érésű, bő termésű
Csengődi meggy – intenzív színű, savanykásabb
Táp. tartalom (100g)
Energia: 50 kcal
Fehérje: 1 g
Zsír: 0,3 g
Szénhidrát: 12 g
Rost: 2 g
C-vitamin: 10 mg
Kálium: 270 mg
Antioxidánsok: magas
*tájékoztató jellegű
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Magas cukortartalmú, feldolgozott édességek helyett egészséges gyümölcsalternatíva
Magas ökolábnyomú import gyümölcsök helyett lokálisan termesztett, szezonális finomság
Jó rost- és antioxidánsforrásként támogatja az egészséges táplálkozást
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Helyi piacokon és termelői közösségekben június-júliusban
Bio- és ökoboltokban egész évben fagyasztott vagy feldolgozott formában
Fenntartható gazdaságoktól, mint a MyFarm vagy Szatyor
Így tárold!
Rövid táv: hűtőben 5-7 napig, légmentesen lezárt dobozban
Középtáv: fagyasztás nélkül maximum 1 hétig
Hosszú táv: befőzés, fagyasztás vagy aszalás formájában
Tartósítás
Befőzés (lekvár, dzsem)
Fagyasztás
Aszalás (csipkebogyóval és más gyümölcsökkel keverve)
Fermentálás (különleges ízekhez)
Ha készen állsz
Így termeld
Megfelelő napos, védett fekvést igényel
Jó vízelvezetésű, közepesen kötött talaj a legjobb
Metszést és tápanyag-utánpótlást igényel
Kártevők és gombás betegségek elleni védekezés fontos a termés minősége miatt
Receptek
Meggylekvár és kompót
Meggyes pite vagy sütemények
Meggyes smoothie vagy frissítő limonádé
Salátákba és húsételek mellé savanykás kiegészítő
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Magját ne dobd ki, fertőtlenítés után ültethető vagy dekorációra használható
Meggyhéjból főzött tea gyulladáscsökkentő hatású lehet
Aszalt meggy süteményekben, müzlikben finom
Tudtad-e?
A meggy az ősi Közép-Ázsia és Délkelet-Európa területéről származik, több mint 2000 éve termesztik Magyarországon is.
A gyümölcshús magas antioxidáns-tartalmú, különösen a sötétebb fajták.
Története:
A meggy eredetileg Közép-Ázsia és a Kaukázus vidékeiről származik
Már az ókorban ismerték és termesztették Európában, a rómaiak is kedvelték
Magyarországon tradicionális gyümölcs, sok helyi fajtával
Források
NÉBIH:
https://portal.nebih.gov.hu/
FAO:
http://www.fao.org/faostat/en/
Carbon Trust:
https://www.carbontrust.com
Water Footprint Network:
https://waterfootprint.org
ÖMKi:
https://omki.hu
Fedezz fel további finomságokat!
Paradicsom
Mandula
Burgonya
Sóska
Dió
Karalábé