Meggy

Savanykás, egészséges gyümölcs

  • Gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő vegyületekben
  • Segíthet az emésztésben és az ízületi gyulladások csökkentésében
  • Alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag gyümölcs
Termő időszak:
Május
Július
Június
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Karbon- és vízlábnyom
0.7
kg CO2e / 1kg
1100
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Magas cukortartalmú, feldolgozott édességek helyett egészséges gyümölcsalternatíva
  • Magas ökolábnyomú import gyümölcsök helyett lokálisan termesztett, szezonális finomság
  • Jó rost- és antioxidánsforrásként támogatja az egészséges táplálkozást
  • Fajtái
  • Újfehértói fürtös – legismertebb magyar fajta
  • Érdi bőtermő – nagy szemű, édesebb változat
  • Debreceni bőtermő – korai érésű, bő termésű
  • Csengődi meggy – intenzív színű, savanykásabb
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 50 kcal
  • Fehérje: 1 g
  • Zsír: 0,3 g
  • Szénhidrát: 12 g
  • Rost: 2 g
  • C-vitamin: 10 mg
  • Kálium: 270 mg
  • Antioxidánsok: magas
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Kapcsolódó receptek

    Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
    Itt szerezd be!
  • Helyi piacokon és termelői közösségekben június-júliusban
  • Bio- és ökoboltokban egész évben fagyasztott vagy feldolgozott formában
  • Fenntartható gazdaságoktól, mint a MyFarm vagy Szatyor
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
  • Rövid táv: hűtőben 5-7 napig, légmentesen lezárt dobozban
  • Középtáv: fagyasztás nélkül maximum 1 hétig
  • Hosszú táv: befőzés, fagyasztás vagy aszalás formájában
  • 2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
  • Megfelelő napos, védett fekvést igényel
  • Jó vízelvezetésű, közepesen kötött talaj a legjobb
  • Metszést és tápanyag-utánpótlást igényel
  • Kártevők és gombás betegségek elleni védekezés fontos a termés minősége miatt
  • Így tartósítsd
  • Befőzés (lekvár, dzsem)
  • Fagyasztás
  • Aszalás (csipkebogyóval és más gyümölcsökkel keverve)
  • Fermentálás (különleges ízekhez)
  • Érdekességek

    Tippek, trükkök
  • Magját ne dobd ki, fertőtlenítés után ültethető vagy dekorációra használható
  • Meggyhéjból főzött tea gyulladáscsökkentő hatású lehet
  • Aszalt meggy süteményekben, müzlikben finom
  • Tudtad?
  • A meggy az ősi Közép-Ázsia és Délkelet-Európa területéről származik, több mint 2000 éve termesztik Magyarországon is.
  • A gyümölcshús magas antioxidáns-tartalmú, különösen a sötétebb fajták.
  • Története
  • A meggy eredetileg Közép-Ázsia és a Kaukázus vidékeiről származik
  • Már az ókorban ismerték és termesztették Európában, a rómaiak is kedvelték
  • Magyarországon tradicionális gyümölcs, sok helyi fajtával
  • Fedezz fel további finomságokat!