Fejes saláta

A tavasz friss, roppanós hírnöke

  • Rostban gazdag, segíti az emésztést
  • Alacsony kalóriatartalmú, de laktató
  • Vitaminokat (pl. C-, A- és K-vitamin) tartalmaz
  • Hidratál: víztartalma akár 95% is lehet
  • Nyersen fogyasztható, így nem igényel energiát a főzéshez
Termő időszak:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.3
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Import salátakeverékek: friss hazai salátával helyettesíthető
  • Előre csomagolt, műanyag dobozos saláták: otthon mosott, saját salátával
  • Kalóriadús köretek (pl. krumpli, fehér rizs): salátás körettel egészségesebb
  • Snackek: salátalevélbe göngyölt zöldség- vagy hüvelcspástétom kiváló alternatíva

A fejes saláta nem csak egészséges, de ha idényben, hazai forrásból szerezzük be, egy igazi ökotudatos választás is.

Fajtái
  • Vajfejű: puhább levelű, enyhén édeskés
  • Ropogós fejű (Iceberg): tömörebb, roppanós
  • Tépősaláta: nem fejesedik, levelei lazán nőnek
  • Batávia: ropogósabb, sötétebb levelű típus
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 15 kcal
  • Fehérje: 1,4 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 2,9 g
  • Rost: 1,3 g
  • C-vitamin: 9 mg
  • K-vitamin: 24 µg
  • Folsav (B9): 38 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Kapcsolódó receptek

    Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
    Itt szerezd be!
  • Piacon, helyi termelőktől
  • Kosárközösségek, dobozrendszerek
  • Kiskertedből: akár balkonládában is nevelhető
  • Kistermelői automatákból vagy csomagolásmentes boltokból
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
    • A fejet mosatlanul tedd a hűtő zöldséges rekeszébe
    • Egy nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe tekerve tovább friss marad
    • Fóliázatlanul vásárold meg, ha lehet
    • Ne tárold aromás zöldségek (pl. hagyma) mellett

    2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
  • Vetési idő: március-április, vagy augusztus-szeptember
  • Napos vagy félárnyékos helyet kedvel
  • Tápanyagigény: közepes, de szereti a komposztot
  • Öntözés: rendszeres, különösen a fejképződés idején
  • Helyigény: kb. 25x25 cm növényenként
  • Betakarítás: vetéstől számított 6–8 hét múlva
  • Így tartósítsd
  • Saláták nem alkalmasak hosszú távú tartósításra
  • Rövid ideig marinálhatók (pl. ecetes saláta formájában)
  • Hosszabb távra inkább fagyasztani való leveles zöldséget (pl. spenót) használj
  • Érdekességek

    Tippek, trükkök
  • A külső levelek komposztálhatók vagy nyúl, csirke eledelnek is alkalmasak
  • Öntet nélkül tovább friss marad
  • Salátát csak közvetlenül fogyasztás előtt sózz meg, különben összeesik
  • Frissítéshez tedd jeges vízbe 5–10 percre
  • Tudtad?
  • A fejes saláta már az ókori Rómában is kedvelt étel volt
  • A nyers saláta B9-vitaminban (folsavban) gazdag
  • Napi egy marék saláta fedezheti a C-vitamin-szükséglet egy részét
  • A fej nélküli „tépősaláta” egyre népszerűbb városi kertészetekben is
  • Története

    A fejes salátát már az egyiptomiak is ismerték, de a rómaiak tették népszerűvé Európában. Hazánkban évszázadok óta termesztik kiskertekben és paraszti háztájakon is. Tavasszal az első zöldek egyike, amellyel a vitaminhiányos telet fel lehet oldani.

    Források

  • Our World in Data – Food carbon footprint
  • FAO – Water footprint
  • OÉTI – Tápanyagtáblázat
  • Wikipedia: Lettuce
  • Nébih – szezonális zöldségek naptára
  • Fedezz fel további finomságokat!