Fejes saláta

A tavasz friss, roppanós hírnöke

Termő időszak:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.3
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Vajfejű: puhább levelű, enyhén édeskés
  • Ropogós fejű (Iceberg): tömörebb, roppanós
  • Tépősaláta: nem fejesedik, levelei lazán nőnek
  • Batávia: ropogósabb, sötétebb levelű típus
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 15 kcal
  • Fehérje: 1,4 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 2,9 g
  • Rost: 1,3 g
  • C-vitamin: 9 mg
  • K-vitamin: 24 µg
  • Folsav (B9): 38 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Rostban gazdag, segíti az emésztést
    • Alacsony kalóriatartalmú, de laktató
    • Vitaminokat (pl. C-, A- és K-vitamin) tartalmaz
    • Hidratál: víztartalma akár 95% is lehet
    • Nyersen fogyasztható, így nem igényel energiát a főzéshez

    Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacon, helyi termelőktől
  • Kosárközösségek, dobozrendszerek
  • Kiskertedből: akár balkonládában is nevelhető
  • Kistermelői automatákból vagy csomagolásmentes boltokból
  • Így tárold!
    • A fejet mosatlanul tedd a hűtő zöldséges rekeszébe
    • Egy nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe tekerve tovább friss marad
    • Fóliázatlanul vásárold meg, ha lehet
    • Ne tárold aromás zöldségek (pl. hagyma) mellett
    Tartósítás
  • Saláták nem alkalmasak hosszú távú tartósításra
  • Rövid ideig marinálhatók (pl. ecetes saláta formájában)
  • Hosszabb távra inkább fagyasztani való leveles zöldséget (pl. spenót) használj
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vetési idő: március-április, vagy augusztus-szeptember
  • Napos vagy félárnyékos helyet kedvel
  • Tápanyagigény: közepes, de szereti a komposztot
  • Öntözés: rendszeres, különösen a fejképződés idején
  • Helyigény: kb. 25x25 cm növényenként
  • Betakarítás: vetéstől számított 6–8 hét múlva
  • Receptek
  • Klasszikus ecetes saláta (cukor, só, ecet, víz)
  • Friss salátakeverék retekből, újhagymából
  • Grillezett zöldségek mellé zöld saláta
  • Wrap, szendvics, burger alá zöld alapként
  • Hideg levesek feltétjeként (pl. kefires)
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Import salátakeverékek: friss hazai salátával helyettesíthető
    • Előre csomagolt, műanyag dobozos saláták: otthon mosott, saját salátával
    • Kalóriadús köretek (pl. krumpli, fehér rizs): salátás körettel egészségesebb
    • Snackek: salátalevélbe göngyölt zöldség- vagy hüvelcspástétom kiváló alternatíva

    A fejes saláta nem csak egészséges, de ha idényben, hazai forrásból szerezzük be, egy igazi ökotudatos választás is.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A külső levelek komposztálhatók vagy nyúl, csirke eledelnek is alkalmasak
  • Öntet nélkül tovább friss marad
  • Salátát csak közvetlenül fogyasztás előtt sózz meg, különben összeesik
  • Frissítéshez tedd jeges vízbe 5–10 percre
  • Tudtad-e?
  • A fejes saláta már az ókori Rómában is kedvelt étel volt
  • A nyers saláta B9-vitaminban (folsavban) gazdag
  • Napi egy marék saláta fedezheti a C-vitamin-szükséglet egy részét
  • A fej nélküli „tépősaláta” egyre népszerűbb városi kertészetekben is
  • Története:

    A fejes salátát már az egyiptomiak is ismerték, de a rómaiak tették népszerűvé Európában. Hazánkban évszázadok óta termesztik kiskertekben és paraszti háztájakon is. Tavasszal az első zöldek egyike, amellyel a vitaminhiányos telet fel lehet oldani.

    Források

  • Our World in Data – Food carbon footprint
  • FAO – Water footprint
  • OÉTI – Tápanyagtáblázat
  • Wikipedia: Lettuce
  • Nébih – szezonális zöldségek naptára
  • Vissza