Cékla

A természetes energiaital

Termő időszak:
Június
Július
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.3
kg CO2e / 1kg
275
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Gömbölyű cékla: legismertebb, lédús, édes
  • Hosszúkás (pl. Cylindra): könnyebben szeletelhető, gyorsabban fő
  • Tarka (Chioggia): rózsaszín-fehér csíkos, látványos, kevésbé földes ízű
  • Sárga cékla: enyhébb, édesebb ízvilág, ritkább, de népszerűbbé válik
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 44 kcal
  • Fehérje: 1,7 g
  • Szénhidrát: 10 g
  • Rost: 2,8 g
  • Folsav: 109 µg
  • Kálium: 305 mg
  • Vas: 0,8 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést
  • Vérképző hatású (vas, folsav, B-vitaminok)
  • Támogatja a májműködést
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
  • Színanyagai (betalainok) erős antioxidánsok
  • Középfok

    Itt szerezd be!
    • Piacon őstermelőktől – ősszel különösen nagy a kínálat
    • Bioboltokban, zöldségdoboz-rendszerekben
    • Szupermarketekben egész évben elérhető
    • Céklaléként vagy savanyúságként is megtalálható a boltokban
    Így tárold!
    • Hűvös, sötét, párás helyen, földesen (ne mosd meg előre!)
    • Hűtőben műanyag zacskóban vagy vászonzsákban
    • Főzve, héjastól tárolva még tovább eltartható
    • Tartósítva savanyítva vagy pürésítve is sokáig eláll
    Tartósítás
    • Savanyítás (klasszikus ecetes cékla)
    • Pürésítés, majd fagyasztás
    • Aszalás (chipsnek)
    • Céklalé készítése, majd üvegbe zárás
    • Befőttként vagy lekvárként is kipróbálható

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: márciustól júniusig, közvetlenül a szabadföldbe
  • Gondozás: rendszeres, de mérsékelt öntözés – túl sok víztől reped
  • Szüret: 8–10 hét után már szedhető, ne hagyd túlnőni
  • Tipp: ha több szakaszban veted, egész nyáron lesz friss céklád
  • Receptek
  • Klasszikus ecetes cékla
  • Sült céklasaláta kecskesajttal és dióval
  • Céklás hummusz
  • Cékla-rizottó
  • Céklakrémleves
  • Vegán „céklaburger”
  • Csokoládés céklás brownie
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Marhahús: céklaburger, sült céklás fasírt
    • Színezett élelmiszerek: természetes festékként (pl. piros szósz, sütemények)
    • Cukros gyümölcslevek: helyette friss céklalé
    • Sült krumpli: céklachips sütőben
    • Főzelékek: céklafőzelék tejföl helyett növényi joghurttal is működik

    A cékla sokkal több, mint egy savanyúság: színesíti a tányért, felturbózza az egészséget – és közben kíméli a bolygót is.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Ne hámozd főzés előtt, így megőrzi színét és tápanyagait
  • Sütve még édesebb, intenzívebb az íze
  • Használj kesztyűt vagy citromlevet a kéz tisztításához
  • A levele is ehető – mint a spenót, főzve vagy párolva
  • A héját leszedve bőrradírként is működik
  • Tudtad-e?
    • A cékla természetes nitrátokat tartalmaz, melyek javítják a vérkeringést és a sportteljesítményt
    • Egyes néphiedelmek szerint vértisztító hatása van
    • Már az ókori rómaiak is termesztették, bár akkor még csak a levelét ették
    • Természetes ételfestékként is használható (pl. rózsaszín tésztához vagy süteményhez)
    Története:

    A cékla őse a vadcékla, amit a Földközi-tenger térségében már az ókorban is fogyasztottak. Európában a 19. században vált népszerűvé, főként mint téli tartalékzöldség. A magyar konyhában régóta jelen van, különösen savanyúságként.

    Források

    • Our World in Data – Environmental Impact of Foods
    • FAO – Root Vegetables in Sustainable Diets
    • Wikipedia: Beetroot
    • Dietitian's Reference: Nutritional Value of Beets
    Vissza