Fejes káposzta

A fermentálás királynője

Termő időszak:
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.2
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Fehér káposzta – A klasszikus, savanyításra is tökéletes fajta.
  • Vörös káposzta – Antioxidánsban gazdag és mutatós lila színű.
  • Lapos fejű káposzta – Enyhén édesebb, puhább levelekkel.
  • Kelkáposzta – Göndör levelű, levesekbe és rakott ételekhez ideális.
  • Kínai kel – Puha, ropogós levelek, tökéletes keleti ételekhez.
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 25 kcal
  • Fehérje: 1,3 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Szénhidrát: 5,8 g
  • Rost: 2,5 g
  • C-vitamin: 36,6 mg
  • K-vitamin: 76 µg
  • Folsav: 43 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • K-vitaminban rendkívül gazdag (vérképzéshez, csontokhoz)
  • Magas rosttartalommal segíti az emésztést
  • A savanyú káposzta természetes probiotikum
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
  • Immunerősítő hatású, különösen nyersen vagy savanyítva
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Őstermelőktől, piacokon
  • Termelői kosárközösségekben
  • Kiskertekből vagy közösségi kertekből
  • Savanyítva kimérve is elérhető csomagolásmentesen
  • Így tárold!
    • Egész fejben: hűvös, párás pincében vagy hűtőben akár 5-6 hónapig eláll.
    • Felszeletelve: hűtőben néhány napig friss marad, de gyorsan veszíti el roppanósságát.
    • Fagyasztás: aprítva, előfőzve vagy blansírozva fagyasztva 3-6 hónapig eltartható.
    Tartósítás
    • Savanyítás (fermentálás) – A legismertebb módszer, probiotikus csoda (pl. savanyú káposzta, kimchi).
    • Szárítás – Vékonyszeletelve ropogós chips vagy levesalap lehet.
    • Fagyasztás – Blansírozás után akár hónapokig eláll.
    • Befőzés – Édes-savanyú káposztás üvegekben télre is eltehető.

    Ha készen állsz

    Így termeld
    • Ültetés: palántáról tavasszal vagy nyár végén
    • Tápanyagigény: közepes, szereti a komposztot
    • Vízigény: közepes
    • Helyigény: kb. 40x40 cm/fej
    • Betakarítás: nyári fajták: június-július, ősziek: október-november
    • Tipp: a savanyításra legjobbak a kemény, lapos fajták
    Receptek
  • Káposztás tészta (cukros vagy borsos – viták tárgya)
  • Rakott káposzta (vega vagy húsos verzióban)
  • Töltött káposzta
  • Káposztasaláta (coleslaw vagy ecetes savanyúság)
  • Savanyú káposztás leves vagy székelykáposzta
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Import saláták és salátakeverékek: friss káposztával helyettesíthetők
    • Műanyag csomagolt savanyúságok: saját savanyítással kiválthatók
    • Probiotikum kapszulák: savanyú káposztával természetesebb alternatíva
    • Tésztaételek: káposztás változatokkal egészségesebb és fenntarthatóbb

    A fejes káposzta a magyar élelmiszerkultúra egyik fenntartható alapköve – olcsó, sokoldalú, klímabarát és télen is elérhető.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Ne dobd ki a külső leveleket! Ropogós snack vagy akár zöldségleves alap is lehet belőle.
    • Ne hagyd hűtőben nejlonzacskóban! Gyorsan befülled, inkább papírban vagy szellős dobozban tárold.
    • Savanyításkor türelem kell! Minimum 2-3 hét kell a tökéletes ízhez.
    • Ha túl erős az illata főzés közben, tegyél mellé egy szelet kenyeret vagy egy kevés ecetet!
    Tudtad-e?

    🔥 Római katonák gyógyszere volt! Hittek benne, hogy segít a fertőzések és a másnaposság ellen.

    🇩🇪 A németek „nemzeti étele” a savanyú káposzta. Nem véletlenül hívják őket „Sauerkraut-evőknek”!

    🥗 A világ egyik legősibb termesztett zöldsége. Már több mint 4000 éve fogyasztjuk!

    ⚗️ Színváltós káposztalé? A vörös káposzta leve pH-indikátorként is használható: savas közegben rózsaszín, lúgosban kék vagy zöld lesz.

    Története:

    A káposzta az egyik legrégebben termesztett zöldség Európában. A rómaiak és a görögök is fogyasztották, de igazi karrierjét a középkorban futotta be, amikor téli túlélőzöldségként becsülték nagyra. A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, különösen a savanyított változata.

    Források

  • Our World in Data – Food carbon footprint
  • FAO – Crop water use
  • Magyar Kertészeti Egyesület – káposztafajták
  • OÉTI – Tápanyagtáblázat
  • Wikipedia: Cabbage
  • Vissza