Pak choi

Keleti kincs a tányéron (bordás kel)

Termő időszak:
Május
Június
Augusztus
Szeptember
Eltarthatóság:
Május
Június
Augusztus
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
200
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Shanghai típus: rövidebb, világoszöld levél és szár
  • Canton típus: hosszabb, fehér szár, sötétzöld levél
  • Léteznek miniatűr fajták (baby pak choi) is gyors betakarításra
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 13 kcal
  • Fehérje: 1,5 g
  • Szénhidrát: 2,2 g
  • Rost: 1 g
  • C-vitamin: 45 mg
  • Kálium: 250 mg
  • Kalcium: 105 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas folsav- és C-vitamin-tartalom
  • Kálium és kalcium forrás
  • Alacsony kalóriatartalom (csupán ~13 kcal / 100 g)
  • Gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket is tartalmaz
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Tavaszi és őszi idényben termelői piacokon, biopiacokon
  • Egyre több hazai ökogazdaság is kínálja
  • Néhány ázsiai bolt és szupermarket egész évben árusítja
  • Így tárold!
  • Hűtőszekrényben, lazán csomagolva
  • Ne tedd nedves zacskóba, mert könnyen rothad
  • A szárat külön csomagolva tovább friss marad
  • Tartósítás
  • Blansírozás után fagyasztható
  • Sózva, erjesztve (pl. kimchi részeként)
  • Szárítva is tárolható levesbetétként
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Tavaszi vagy őszi vetésű, hűvösebb időt kedvel
  • Vethető palántáról vagy magról is
  • Napos, félárnyékos helyre ültetve szépen fejlődik
  • Rendszeres öntözést és laza talajt kíván
  • Receptek
    • Wokos pak choi gyömbérrel és fokhagymával
    • Pak choi leves misóval és tofuval
    • Párolt pak choi szezámolajjal
    • Kimchibe téve vagy savanyítva
    Amit ki lehet vele váltani:
    • Salátakeverékek helyett – szezonban, frissen
    • Spenót alternatívája főzelékekhez, krémlevesekhez
    • Húsos wokételekben a hús egy részét is kiválthatja

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Ne főzd túl: serpenyőben 2-3 perc elég
  • A levélszárak ropogósak, a levelek gyorsan fonnyadnak
  • Friss salátába, levesbe, wokba is kiváló
  • Kiváló „zero waste” zöldség: minden része ehető
  • Tudtad-e?
  • A kínai konyha egyik alapzöldsége
  • Latin neve: Brassica rapa var. chinensis
  • Tápértéke a kelkáposztához hasonló, de könnyebb emésztésű
  • Története:
  • Már 5000 éve termesztik Kínában
  • A 20. század végén kezdett elterjedni Európában
  • Hazánkban is egyre népszerűbb az ázsiai konyha térnyerésével
  • Források

    Vissza