Fekete retek

A tél csípős vitaminkapszulája

Termő időszak:
Szeptember
Október
November
Eltarthatóság:
Szeptember
Október
November
Március
Január
Február
December
0.3
kg CO2e / 1kg
300
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Hagyományos fekete retek – Vastag, fekete héj, fehér, csípős belső.
  • Hosszúkás fekete retek – Formája hasonlít a sárgarépára, de az íze ugyanolyan karakteres.
  • Téli fekete retek – Nagyobb, vastagabb héjú, különösen jól tárolható.
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 20 kcal
  • Fehérje: 1,1 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Szénhidrát: 4,1 g
  • Rost: 1,6 g
  • C-vitamin: 29 mg
  • Kálium: 330 mg
  • Kalcium: 35 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Magas C-vitamin-tartalom
    • Természetes antibiotikum-szerű hatású
    • Serkenti az emésztést és az epeműködést
    • Alacsony kalóriatartalmú, de rostban gazdag
    • Erősíti az immunrendszert

    Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacon, főleg októbertől
  • Termelői dobozrendszerekből
  • Magfogó csereprogramokból vagy örökségmag-gyűjteményekből
  • Saját kertedből, ha ősszel veted
  • Így tárold!
    • Hűvös, száraz helyen (pince, kamra, hűtő) hónapokig friss marad.
    • Ne mosd meg előre! A földréteg segít megőrizni a nedvességét.
    • Hűtőben papírzacskóban vagy nedves homokban tárolva akár 5 hónapig is eláll.
    Tartósítás
    • Savanyítás – Reszelve vagy szeletelve ecetes lében elrakható.
    • Szárítás – Vékonyszeletelve chipsként vagy porítva fűszerként használható.
    • Fagyasztás – Kevésbé ajánlott, mert veszít a ropogósságából.

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vetési idő: augusztus közepe – szeptember
  • Betakarítás: október – november
  • Fényigény: napos, de tűri a félárnyékot
  • Talaj: mélyen lazított, homokos vagy vályogos
  • Helyigény: 10–15 cm tőtávolság
  • Öntözés: mérsékelt, túlöntözésre érzékeny
  • A megvastagodott gyökér 60–90 nap alatt fejlődik ki
  • Receptek
  • Reszelt fekete retek almával, dióval, joghurttal
  • Mézes-retekes köhögéscsillapító (természetes szirupként)
  • Savanyított retek (csalamádéba vagy önállóan)
  • Pirított retek chipsként
  • Reszelt retek vajas kenyérre, sóval és borssal
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Import citrusok (C-vitamin-pótlásra): fekete retekből is hozzájutsz
    • Gyógyszertári köptetők: házi retek-méz sziruppal kiválthatók
    • Csomagolt bolti chips vagy savanyúság: házi retekchipsszel vagy savanyítva
    • Téli unalmas saláták: friss, karakteres retekreszelékkel feldobhatók

    A fekete retek nem csak karakteres, hanem rendkívül hasznos, fenntartható és gyógyító hatású zöldség, amely a téli hónapokban is hazai alternatívát kínál.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Ha túl csípős, hagyd állni sóval megszórva 10 percig! Lágyítja az ízét és kevésbé lesz „agresszív”.
    • Ne hámozd meg teljesen! A fekete héj alatt van a legtöbb értékes tápanyag.
    • Reszeld mézzel! Ha megfázol, a mézes fekete retek köptető hatású és csodát tesz a torkoddal.
    • Húsevők figyelem! A fekete retek segít a nehéz ételek emésztésében, ezért zsíros fogások után különösen ajánlott.
    Tudtad-e?

    🧪 Természetes antibiotikum! Antibakteriális hatású, ezért télen extra immunerősítő.

    🌶️ Minél hosszabb ideig tárolod, annál csípősebb! Ezért ha enyhébben szereted, gyorsan edd meg!

    💀 Az ókori egyiptomiak egyik kedvence volt. Állítólag a piramisépítők is ezt ették az erőnlétük növelésére.

    🥃 A népi gyógyászatban májvédőként is használták. Például alkoholos italok mellé!

    Története:

    A fekete retek már több ezer éve ismert gyógy- és tápláléknövény. Az egyiptomi sírfestményeken is ábrázolták, a görögök és rómaiak gyógyszerként tartották számon. A magyar népi gyógyászatban is évszázadok óta használatos, főként téli megfázásos időszakban. Könnyen termeszthető, jól tárolható és valódi szezonális superfood.

    Források

    • Our World in Data – Food carbon footprint
    • FAO – Water footprint
    • OÉTI – Tápanyagtáblázat
    • Wikipedia: Black radish
    • Hazai népi gyógyászat dokumentációk
    Vissza