Térkép
Kuponok
beecopedia
Szolgáltatások
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Mutasd meg a vállalkozásod a célközönségednek!
Légy a beecopedia része!
Zöld megoldásod nem a térképre való? Sebaj a beecopediát ezért találtuk ki!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Segítünk a digitális marketing minden szegletében eligazodni!
Marketing tanácsadás
Megmutatnád szélesebb közönségnek zöld vállalkozásod, de nem tudod hol kezdd? Keress minket!
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Belsős esemény, jó hangulatú, zöld fókuszú és tanulságos!
Egyedi zöld foglalkozások
Tanulj élmény alapján!
Klímafreskó
Ismerd meg mélyebben a problémát mielőtt a megoldáson dolgozol!
ESG tanácsadás
Az Ingenium Alliance Kft. agilis és tapasztalt szakértői csapata segít!
Kezdés!
Próbáld ki az appot!
PartnerApp
GYIK
Üzenj nekünk!
Rólunk
HUN
ENG
Log in
Töltsd le!
Blog
Zöld GYIK
Ökos példaképek
Ökos tartalmak
Szezonális étkezés
Újhagyma
Tavaszi frissesség minden falatban
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Alapok
Fajtái
Zöld újhagyma
– hosszú szára, kis hagymafej
Vörös újhagyma
– lilás héjú, íze enyhébb
Japán újhagyma
(negi) – vastagabb szárú, egész évben nő
Táp. tartalom (100g)
Energia: 32 kcal
Fehérje: 1,8 g
Szénhidrát: 7,3 g
Rost: 2,6 g
C-vitamin: 18 mg
K-vitamin: 207 µg
Folsav: 64 µg
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Magas
C-vitamin-, K-vitamin- és folsavtartalom
Segíti az
emésztést
, gyulladáscsökkentő
Immunerősítő hatású
Enyhe vízhajtó
Rostban gazdag, kalóriában szegény
Középfok
Itt szerezd be!
Kora tavasztól piacokon, kistermelőktől
Termelői dobozrészek gyakori lakója
Otthon is könnyedén nevelhető balkonládában
Így tárold!
Hűtőszekrényben nedves papírba vagy textilbe tekerve, lazán zacskózva
Ne mosd meg előre – csak felhasználás előtt
A szár is ehető, de könnyen fonnyad, ezért gyorsan használd fel
Tartósítás
Fagyasztás
: apróra vágva (külön a fehér és zöld részek)
Szárítás
: kevésbé elterjedt, de működik (zöldfűszerként)
Savanyítás
: pikáns ecetes újhagymaként szendvicsbe, salátába
Ha készen állsz
Így termeld
Balkonon, ablakpárkányon is nevelhető – csak egy kis föld és fény kell
A gyökeres maradványokat vízbe téve gyorsan újrahajt
Rövid tenyészidejű –
3–4 hét
alatt már szedhető
Ha magról veted, laza, nedves talajban gyorsan nő
Receptek
Tavaszi újhagymás krumplisaláta
Újhagymás túrókrém
Grillezett újhagyma citrommal
Újhagymás spagetti
Levesbetétként vagy díszítésként szinte mindenre
Amit ki lehet vele váltani:
Friss zöldségként salátába:
import paradicsom vagy paprika helyett télen
Levesízesítésre:
húsleves-alap vagy ételízesítő helyett
Tojáskrémbe, kencékbe:
majonéz vagy feldolgozott szósz helyett
Pirítva köretként:
húskiegészítő vagy bacon helyett
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
A
zöld része is ehető
, ne dobd ki – kiváló levesbe, tojásrántottába
Ha vízbe teszed a gyökeres végét, újra kihajt
A hagymafej enyhébb ízű, mint a vöröshagyma – nyersen is jól fogyasztható
Grillezve, sülve is remek kiegészítő húsok mellé
Tudtad-e?
A
tavasz első zöldségeinek egyike
A „zöldhagyma” és „újhagyma” gyakran felcserélhető – de a zöldhagyma nem fejleszt hagymát
Egyetlen újhagyma gyökere akár
3-szor újra kihajthat
A hagymák
legemészthetőbb változata
Története:
Már az ókori egyiptomiak is használták a hagymaféléket
A hagymafélék több mint
5000 éves termesztési múlttal
bírnak
Európában tavaszi vitaminpótlóként használták a hosszú telet követően
A magyar népi gyógyászatban enyhe fertőtlenítőként is ismert volt
Források
Eaternity
Water Footprint Network
NÉBIH
ÖMKi
Our World in Data
USDA Nutrition Database
Vissza