Újhagyma

Tavaszi frissesség minden falatban

  • Magas C-vitamin-, K-vitamin- és folsavtartalom
  • Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő
  • Immunerősítő hatású
  • Enyhe vízhajtó
  • Rostban gazdag, kalóriában szegény
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.4
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Friss zöldségként salátába: import paradicsom vagy paprika helyett télen
  • Levesízesítésre: húsleves-alap vagy ételízesítő helyett
  • Tojáskrémbe, kencékbe: majonéz vagy feldolgozott szósz helyett
  • Pirítva köretként: húskiegészítő vagy bacon helyett
Fajtái
  • Zöld újhagyma – hosszú szára, kis hagymafej
  • Vörös újhagyma – lilás héjú, íze enyhébb
  • Japán újhagyma (negi) – vastagabb szárú, egész évben nő
Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 32 kcal
  • Fehérje: 1,8 g
  • Szénhidrát: 7,3 g
  • Rost: 2,6 g
  • C-vitamin: 18 mg
  • K-vitamin: 207 µg
  • Folsav: 64 µg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

1. szint: próbáld ki!

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Itt szerezd be!
  • Kora tavasztól piacokon, kistermelőktől
  • Termelői dobozrészek gyakori lakója
  • Otthon is könnyedén nevelhető balkonládában
Irány a térkép!
Így tárold!
  • Hűtőszekrényben nedves papírba vagy textilbe tekerve, lazán zacskózva
  • Ne mosd meg előre – csak felhasználás előtt
  • A szár is ehető, de könnyen fonnyad, ezért gyorsan használd fel

2. szint: alkoss, gyarapíts!

Így termeld!
  • Balkonon, ablakpárkányon is nevelhető – csak egy kis föld és fény kell
  • A gyökeres maradványokat vízbe téve gyorsan újrahajt
  • Rövid tenyészidejű – 3–4 hét alatt már szedhető
  • Ha magról veted, laza, nedves talajban gyorsan nő
Így tartósítsd
  • Fagyasztás: apróra vágva (külön a fehér és zöld részek)
  • Szárítás: kevésbé elterjedt, de működik (zöldfűszerként)
  • Savanyítás: pikáns ecetes újhagymaként szendvicsbe, salátába

Érdekességek

Tippek, trükkök
  • A zöld része is ehető, ne dobd ki – kiváló levesbe, tojásrántottába
  • Ha vízbe teszed a gyökeres végét, újra kihajt
  • A hagymafej enyhébb ízű, mint a vöröshagyma – nyersen is jól fogyasztható
  • Grillezve, sülve is remek kiegészítő húsok mellé
Tudtad?
  • A tavasz első zöldségeinek egyike
  • A „zöldhagyma” és „újhagyma” gyakran felcserélhető – de a zöldhagyma nem fejleszt hagymát
  • Egyetlen újhagyma gyökere akár 3-szor újra kihajthat
  • A hagymák legemészthetőbb változata
Története
  • Már az ókori egyiptomiak is használták a hagymaféléket
  • A hagymafélék több mint 5000 éves termesztési múlttal bírnak
  • Európában tavaszi vitaminpótlóként használták a hosszú telet követően
  • A magyar népi gyógyászatban enyhe fertőtlenítőként is ismert volt

Források

  • Eaternity
  • Water Footprint Network
  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • Our World in Data
  • USDA Nutrition Database

Fedezz fel további finomságokat!