Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Vállalati szolgáltatások
Zöld esemény szervezés
Kiajánlók
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Kampányok
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Újhagyma
Újhagyma
Tavaszi frissesség minden falatban
Magas
C-vitamin-, K-vitamin- és folsavtartalom
Segíti az
emésztést
, gyulladáscsökkentő
Immunerősítő hatású
Enyhe vízhajtó
Rostban gazdag, kalóriában szegény
Termő időszak:
Április
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
Július
Június
Május
Március
Október
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.4
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Friss zöldségként salátába:
import paradicsom vagy paprika helyett télen
Levesízesítésre:
húsleves-alap vagy ételízesítő helyett
Tojáskrémbe, kencékbe:
majonéz vagy feldolgozott szósz helyett
Pirítva köretként:
húskiegészítő vagy bacon helyett
Fajtái
Zöld újhagyma
– hosszú szára, kis hagymafej
Vörös újhagyma
– lilás héjú, íze enyhébb
Japán újhagyma
(negi) – vastagabb szárú, egész évben nő
Táp. tartalom (100g)
Energia: 32 kcal
Fehérje: 1,8 g
Szénhidrát: 7,3 g
Rost: 2,6 g
C-vitamin: 18 mg
K-vitamin: 207 µg
Folsav: 64 µg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
1. szint: próbáld ki!
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Itt szerezd be!
Kora tavasztól piacokon, kistermelőktől
Termelői dobozrészek gyakori lakója
Otthon is könnyedén nevelhető balkonládában
Irány a térkép!
Így tárold!
Hűtőszekrényben nedves papírba vagy textilbe tekerve, lazán zacskózva
Ne mosd meg előre – csak felhasználás előtt
A szár is ehető, de könnyen fonnyad, ezért gyorsan használd fel
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Balkonon, ablakpárkányon is nevelhető – csak egy kis föld és fény kell
A gyökeres maradványokat vízbe téve gyorsan újrahajt
Rövid tenyészidejű –
3–4 hét
alatt már szedhető
Ha magról veted, laza, nedves talajban gyorsan nő
Így tartósítsd
Fagyasztás
: apróra vágva (külön a fehér és zöld részek)
Szárítás
: kevésbé elterjedt, de működik (zöldfűszerként)
Savanyítás
: pikáns ecetes újhagymaként szendvicsbe, salátába
Érdekességek
Tippek, trükkök
A
zöld része is ehető
, ne dobd ki – kiváló levesbe, tojásrántottába
Ha vízbe teszed a gyökeres végét, újra kihajt
A hagymafej enyhébb ízű, mint a vöröshagyma – nyersen is jól fogyasztható
Grillezve, sülve is remek kiegészítő húsok mellé
Tudtad?
A
tavasz első zöldségeinek egyike
A „zöldhagyma” és „újhagyma” gyakran felcserélhető – de a zöldhagyma nem fejleszt hagymát
Egyetlen újhagyma gyökere akár
3-szor újra kihajthat
A hagymák
legemészthetőbb változata
Története
Már az ókori egyiptomiak is használták a hagymaféléket
A hagymafélék több mint
5000 éves termesztési múlttal
bírnak
Európában tavaszi vitaminpótlóként használták a hosszú telet követően
A magyar népi gyógyászatban enyhe fertőtlenítőként is ismert volt
Források
Eaternity
Water Footprint Network
NÉBIH
ÖMKi
Our World in Data
USDA Nutrition Database
Fedezz fel további finomságokat!
Madársaláta
Mandula
Spenót
Rebarbara
Bab
Lila hagyma