Térkép
Kuponok
beecopedia
Szolgáltatások
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Mutasd meg a vállalkozásod a célközönségednek!
Légy a beecopedia része!
Zöld megoldásod nem a térképre való? Sebaj a beecopediát ezért találtuk ki!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Segítünk a digitális marketing minden szegletében eligazodni!
Marketing tanácsadás
Megmutatnád szélesebb közönségnek zöld vállalkozásod, de nem tudod hol kezdd? Keress minket!
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Belsős esemény, jó hangulatú, zöld fókuszú és tanulságos!
Egyedi zöld foglalkozások
Tanulj élmény alapján!
Klímafreskó
Ismerd meg mélyebben a problémát mielőtt a megoldáson dolgozol!
ESG tanácsadás
Az Ingenium Alliance Kft. agilis és tapasztalt szakértői csapata segít!
Kezdés!
Próbáld ki az appot!
PartnerApp
GYIK
Üzenj nekünk!
Rólunk
HUN
ENG
Log in
Töltsd le!
Blog
Zöld GYIK
Ökos példaképek
Ökos tartalmak
Szezonális étkezés
Brokkoli
Nem csak a testépítők kedvence
Termő időszak:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
0.5
kg CO2e / 1kg
285
liter víz / 1kg
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Alapok
Fajtái
Kalabriszi brokkoli
– a leggyakoribb, nagy zöld rózsákkal
Lila brokkoli
– ízletesebb és antocianinban gazdag
Brokkolini
– hosszú szárú, zsengébb, kevesebb rózsával
Romanesco
– fractál alakú, látványos és enyhébb ízű
Táp. tartalom (100g)
Energia: 34 kcal
Fehérje: 2,8 g
Szénhidrát: 6,6 g
Rost: 2,6 g
C-vitamin: 89 mg
K-vitamin: 101,6 µg
Fólsav: 63 µg
Kalcium: 47 mg
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Magas
C-vitamin
,
K-vitamin
,
fólsav
és
rost
tartalom
Támogatja az immunrendszert, a csontokat és az emésztést
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
Középfok
Itt szerezd be!
Őstermelőktől vagy termelői piacról szezonban
Biopiacokon frissen vagy fagyasztva
Helyi dobozrendszerekben (pl. Szatyor, Kosárközösség)
Szupermarketekben: figyeld a származási országot
Így tárold!
Hűtőszekrényben, lazán csomagolva vagy lyukacsos zacskóban
Ne mosd meg előre, mert gyorsabban romlik
Ha elkezd sárgulni vagy penészedni, már nem ajánlott fogyasztani
Blansírozva fagyasztható, így megőrzi a színét és ízét
Tartósítás
Fagyasztás
: blansírozás után az egyik legjobb módszer
Savanyítás
: ritkább, de izgalmas gasztronómiai élmény
Szárítás
: levestésztákhoz vagy por formájában
Erjesztés
: kimchi típusú savanyításban is alkalmazható
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés: március-áprilisban palántának, májusban kiültethető
Őszi termesztés: július–augusztusi vetéssel szeptember–októberre szedhető
Szereti a napos, tápanyagban gazdag talajt
Káposztalepke ellen védd hálóval vagy természetes szerekkel
Komposzttal trágyázva hozza a legjobb termést
Receptek
Párolt brokkoli fokhagymával
Brokkoli krémleves
Wokos zöldségek brokkolival
Brokkolipüré sült zöldségekhez
Tészta brokkolival és vegán „sajtszósszal”
Amit ki lehet vele váltani:
Kiváló húshelyettesítő például rakott ételekben vagy tésztákban
Növényi fehérjéje és rostjai révén jól telít
Használható tejtermékes vagy tojásos ételek vegánosításához
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Ne dobd ki a szárát – meghámozva, felaprítva tökéletes levesbe vagy wokba
Párolva a legmagasabb a C-vitamin-tartalom megtartása
A brokkolivíz (főzőlé) értékes – levesalapként újrahasznosítható
Friss petrezselyemmel és fokhagymával sütve kiváló köret
Tudtad-e?
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposzta vagy a karfiol
Szulforafánt tartalmaz – egy olyan vegyületet, melynek rákellenes hatását is kutatják
A rómaiak már ismerték, de a világban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé
A brokkoli virágzatát fogyasztjuk – még mielőtt kivirágozna
Története:
A brokkolit már az ókori rómaiak is termesztették
Az 1700-as években terjedt el Angliában és az Egyesült Államokban
A magyar konyhában az utóbbi évtizedekben vált gyakoribbá
A brokkoli neve az olasz
brocco
(„hajtás”) szóból ered
Források
FAO, Carbon Trust, Water Footprint Network, USDA, ÖMKi
Vissza