Brokkoli

Nem csak a testépítők kedvence

Termő időszak:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Augusztus
0.5
kg CO2e / 1kg
285
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Kalabriszi brokkoli – a leggyakoribb, nagy zöld rózsákkal
  • Lila brokkoli – ízletesebb és antocianinban gazdag
  • Brokkolini – hosszú szárú, zsengébb, kevesebb rózsával
  • Romanesco – fractál alakú, látványos és enyhébb ízű
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 34 kcal
  • Fehérje: 2,8 g
  • Szénhidrát: 6,6 g
  • Rost: 2,6 g
  • C-vitamin: 89 mg
  • K-vitamin: 101,6 µg
  • Fólsav: 63 µg
  • Kalcium: 47 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas C-vitamin, K-vitamin, fólsav és rost tartalom
  • Támogatja az immunrendszert, a csontokat és az emésztést
  • Rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Őstermelőktől vagy termelői piacról szezonban
  • Biopiacokon frissen vagy fagyasztva
  • Helyi dobozrendszerekben (pl. Szatyor, Kosárközösség)
  • Szupermarketekben: figyeld a származási országot
  • Így tárold!
  • Hűtőszekrényben, lazán csomagolva vagy lyukacsos zacskóban
  • Ne mosd meg előre, mert gyorsabban romlik
  • Ha elkezd sárgulni vagy penészedni, már nem ajánlott fogyasztani
  • Blansírozva fagyasztható, így megőrzi a színét és ízét
  • Tartósítás
  • Fagyasztás: blansírozás után az egyik legjobb módszer
  • Savanyítás: ritkább, de izgalmas gasztronómiai élmény
  • Szárítás: levestésztákhoz vagy por formájában
  • Erjesztés: kimchi típusú savanyításban is alkalmazható
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vetés: március-áprilisban palántának, májusban kiültethető
  • Őszi termesztés: július–augusztusi vetéssel szeptember–októberre szedhető
  • Szereti a napos, tápanyagban gazdag talajt
  • Káposztalepke ellen védd hálóval vagy természetes szerekkel
  • Komposzttal trágyázva hozza a legjobb termést
  • Receptek
  • Párolt brokkoli fokhagymával
  • Brokkoli krémleves
  • Wokos zöldségek brokkolival
  • Brokkolipüré sült zöldségekhez
  • Tészta brokkolival és vegán „sajtszósszal”
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Kiváló húshelyettesítő például rakott ételekben vagy tésztákban
    • Növényi fehérjéje és rostjai révén jól telít
    • Használható tejtermékes vagy tojásos ételek vegánosításához

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Ne dobd ki a szárát – meghámozva, felaprítva tökéletes levesbe vagy wokba
  • Párolva a legmagasabb a C-vitamin-tartalom megtartása
  • A brokkolivíz (főzőlé) értékes – levesalapként újrahasznosítható
  • Friss petrezselyemmel és fokhagymával sütve kiváló köret
  • Tudtad-e?
  • A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposzta vagy a karfiol
  • Szulforafánt tartalmaz – egy olyan vegyületet, melynek rákellenes hatását is kutatják
  • A rómaiak már ismerték, de a világban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerűvé
  • A brokkoli virágzatát fogyasztjuk – még mielőtt kivirágozna
  • Története:
  • A brokkolit már az ókori rómaiak is termesztették
  • Az 1700-as években terjedt el Angliában és az Egyesült Államokban
  • A magyar konyhában az utóbbi évtizedekben vált gyakoribbá
  • A brokkoli neve az olasz brocco („hajtás”) szóból ered
  • Források

    FAO, Carbon Trust, Water Footprint Network, USDA, ÖMKi

    Vissza