🍂 Nokedli brokkolis csicseriborsó raguval

40
perc
KönnyƱ
magyar
ebéd
0.6
kg CO2 / adag
760
liter / adag
AjĂĄnlotta:
VegĂĄnia
HozzĂĄvalĂłk (4 adag)

Nokedlihez (1-2 adag)

  • 50 g kölesliszt
  • 50 g csicseriborsĂłliszt
  • 10 g tĂĄpiĂłkakemĂ©nyĂ­tƑ
  • 100 g vĂ­z
  • csipet sĂł, frissen Ƒrölt bors

Raguhoz

  • 2 konzerv (vagy kb. 400 g fƑtt) csicseriborsĂł
  • 1 kisebb fej brokkoli, rĂłzsĂĄira szedve
  • 1 nagy fej vöröshagyma, aprĂłra vĂĄgva
  • 2 gerezd fokhagyma, zĂșzva
  • 2 teĂĄskanĂĄl curry por
  • 1 dl sƱrƱ kĂłkusztej
  • sĂł, bors Ă­zlĂ©s szerint
  • friss petrezselyem a tĂĄlalĂĄshoz

FƑ összetevƑk

IrĂĄny a konyha!

Elkészítés folyamata

1. A nokedlihez:

  • Keverd össze a liszteket, a kemĂ©nyĂ­tƑt, a vizet Ă©s a fƱszereket egy tĂĄlban, amĂ­g sƱrƱ, de lĂĄgy tĂ©sztĂĄt kapsz.
  • Forralj vizet, majd mĂ©rsĂ©keld a hƑfokot, hogy ne lobogjon.
  • Szaggasd bele a nokedlit, Ă©s fƑzd addig, amĂ­g a darabok feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re.

2. A raguhoz ( 3-4 adag)

  • Egy nagyobb edĂ©nyben kevĂ©s vĂ­zzel pĂĄrold ĂŒvegesre a hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt.
  • Add hozzĂĄ a curryt, majd a csicseriborsĂłt Ă©s a brokkolit.
  • Öntsd fel a kĂłkusztejjel, fƱszerezd sĂłval, borssal, Ă©s fƑzd 10–15 percig, amĂ­g a brokkoli megpuhul, de mĂ©g Ă©lĂ©nkzöld marad.

3. TĂĄlalĂĄs:

  • A gƑzölgƑ nokedlit halmozd tĂĄnyĂ©rra, kanalazz rĂĄ a selymes ragubĂłl, Ă©s szĂłrd meg friss petrezselyemmel.

KĂ©szen ĂĄllsz, hogy kiprĂłbĂĄld ezt az Ƒszi, melengetƑ kombinĂĄciĂłt? 🍂

Tårolås és fogyasztås
  • HƱtƑ: zĂĄrt dobozban 2–3 nap.
  • FagyasztĂĄs: a ragu jĂłl fagyaszthatĂł; a nokedlit frissen a legjobb, de kifƑzve is fagyaszthatĂł rövid ĂșjramelegĂ­tĂ©shez.
  • MelegĂ­tĂ©skor kevĂ©s vĂ­z vagy plusz növĂ©nyi „tej” segĂ­t visszahozni a krĂ©messĂ©get.
HatĂĄsa az emberre
  • HĂŒvelyesek rendszeres fogyasztĂĄsa segĂ­theti a szĂ­v-Ă©rrendszeri kockĂĄzat mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©t (rost, mikrotĂĄpanyagok), miközben alacsony kibocsĂĄtĂĄsĂș fehĂ©rjeforrĂĄsok.
  • Brokkoli: nagyon alacsony energiasƱrƱsĂ©g, magas C-vitamin.
  • NövĂ©nyi „tejek”: ĂĄltalĂĄban alacsonyabb CO₂e Ă©s vĂ­zhasznĂĄlat, mint a tejĂ©.

TudnivalĂłk

Milyen kevésbé bolygóbaråt receptet vålthat ki?

TejszĂ­nes, csirkehĂșsos nokedli/ragu: hĂșs Ă©s tej helyett hĂŒvelyes + növĂ©nyi krĂ©m – jĂłval kisebb lĂĄbnyom. (Állati termĂ©kek lĂ©nyegesen magasabb tartomĂĄnyban mozognak, a növĂ©nyszĂĄrmazĂ©kokhoz kĂ©pest.)

Rövid története

A nokedli/galuska a közĂ©p-eurĂłpai konyhĂĄk (magyar, osztrĂĄk, svĂĄb) alapja; a növĂ©nyi raguk a modern konyhĂĄkban terjedtek el – kevesebb környezeti terhelĂ©ssel, erƑs fehĂ©rje- Ă©s rosttartalommal a hĂŒvelyeseknek köszönhetƑen. A hĂŒvelyesek nitrogĂ©nkötĂ©ssel a talajt is segĂ­tik.

Tåpérték (1 adag)
  • ~520–650 kcal
  • ‍fehĂ©rje ~22–27 g
  • ‍rost ~15–20 g‍
  • A csicseri jĂł fehĂ©rje- Ă©s vasforrĂĄs‍
  • a brokkoli C-vitaminban Ă©s kĂĄliumban erƑs
  • a köles- Ă©s csicseriliszt ĂĄsvĂĄnyi anyagok (Mg, Fe, Zn)

KapcsolĂłdĂł receptek