Zöld borsó

Apró zöld gyöngyök, nagy tápértékkel

  • Kiváló növényi fehérjeforrás
  • Rostban gazdag, támogatja az emésztést
  • Vitaminokban (K, C, B-vitaminok) és ásványi anyagokban gazdag
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
  • Termő időszak:
    Július
    Június
    Május
    Eltarthatóság:
    Július
    Június
    Május
    Augusztus
    Karbon- és vízlábnyom
    0.5
    kg CO2e / 1kg
    350
    liter víz / 1kg
    Forrás: 

    0. szint: légy kíváncsi!

    Ezért ökos!
  • Húsok egy részét (pl. darált húsos ételek) növényi fehérjével helyettesítheted
  • Magas szén-dioxid kibocsátású állati eredetű fehérjék kiváltója lehet
  • Alacsonyabb víz- és karbonlábnyommal, miközben jó tápanyagforrás
  • Fajtái
  • Friss zöldborsó – közvetlen fogyasztásra, főzésre
  • Fagyasztott zöldborsó – hosszabb tárolásra
  • Száraz borsó (eltérő fajták, pl. sárgaborsó) – más célra
  • Különböző méretű, ízű és állagú fajták
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 81 kcal
  • Fehérje: 5,4 g
  • Szénhidrát: 14,5 g
  • Rost: 5,1 g
  • C-vitamin: 40 mg
  • Kálium: 244 mg
  • Vas: 1,5 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Kapcsolódó receptek

    Itt szerezd be!
  • Helyi piacokon, szezonban a legfrissebb
  • Bio- és ökopiacon
  • Fagyasztott zöldborsó a nagyobb élelmiszerláncokban
  • Termelői közösségek, például Szatyor vagy MyFarm
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
  • Friss borsót hűtőben, zárt dobozban vagy zacskóban, max 1-2 napig
  • Fagyasztás után 8-12 hónapig eltartható
  • Konzerv formában hosszú ideig tárolható
  • 2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
  • Vetés április-májusban szabadföldön vagy nagyobb cserépben
  • Mérsékelt vízigény, rendszeres öntözés szükséges
  • Napos vagy félárnyékos hely a legjobb
  • Termesztése segíti a talaj nitrogénellátását, így más növények mellé is ültethető
  • Így tartósítsd
  • Fagyasztás: legnépszerűbb módszer, friss íz megőrzésével
  • Szárítás: száraz borsó formájában, más célokra
  • Konzerválás: tartós és kényelmes megoldás
  • Befőzés kevésbé jellemző a zöldborsóra
  • Érdekességek

    Tippek, trükkök
  • Friss borsót gyorsan főzd, hogy megőrizze zamatát és tápanyagait
  • Fagyaszd le szezonban, így egész évben élvezheted
  • Borsóhéjból készíthetsz zöldségleves alapot vagy komposztálj
  • Friss borsószárat meg lehet párolni vagy felhasználni levesbe
  • Tudtad?
    • A borsó volt az első növény, amit Gregor Mendel a genetika atyja használt a törvényszerűségek feltárására
    • Hüvelyesként képes megkötni a levegő nitrogénjét, így javítja a talaj minőségét
    • Egy adag zöldborsó kb. ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint egy tojás
    Története
    • Az egyik legrégebben termesztett hüvelyes növény Európában
    • Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is fogyasztották
    • Magyarországon hagyományosan tavaszi zöldség
    • A borsó termesztése a középkorban terjedt el szélesebb körben

    Források

    FAO, Water Footprint Network, Carbon Trust, NÉBIH, ÖMKi

    Fedezz fel további finomságokat!