Tree watering
Map
Counpons
Companies
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Vállalati szolgáltatások
Zöld esemény szervezés
Kiajánlók
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Our team
HUN
ENG
Download!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Paprika
Paprika
Magyar konyha színe-java
Magas C-vitamin-tartalom
– főleg a piros változatokban
Kálium, A-vitamin, E-vitamin és folsav forrás
Segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást
Csípős fajták élénkítik az anyagcserét, gyulladáscsökkentő hatásúak
Szinte zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú
Termő időszak:
Augusztus
Július
Június
Szeptember
Eltarthatóság:
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Október
Karbon- és vízlábnyom
1
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Kiváltható vele: téli szezonon kívül vásárolt kaliforniai paprika vagy messziről érkező trópusi zöldség
Alternatíva a sokcsomagolású, feldolgozott snackek helyett (pl. chips, sajtos puffancs – paprika snacknek is kiváló)
Csípős paprika paszta természetes ízesítő lehet az ízfokozókkal teli ételízesítők helyett
Paprikás ételek vegán vagy vegetáriánus formában is kielégítőek – így húsos fogásokat is kiválthat
Fajtái
TV paprika
(tölteni való): fehér vagy halványsárga, vékony héjú
Kápia paprika:
húsos, édes, piros – sütve a legjobb
Kaliforniai paprika:
lédús, vastag húsú, piros/narancs/sárga
Csípős paprika:
pl. erős pista alapja, többféle erősségben
Fűszerpaprika:
szárítva, őrölve – hungarikum
Táp. tartalom (100g)
Energia: 31 kcal
Fehérje: 1,0 g
Szénhidrát: 6,0 g
Rost: 2,1 g
C-vitamin: 150 mg
A-vitamin (béta-karotin): 3131 IU
Kálium: 211 mg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
1. szint: próbáld ki!
Kapcsolódó receptek
Vegán Kolbász
Hurka Vegán Módra
Itt szerezd be!
Június–október között:
helyi piacokon, kistermelőknél a legízletesebb
Kápia és TV paprika legjobb ár/érték arányban a szedd magad kertészetekből
Fűszerpaprika: Kalocsa, Szeged környéke – néha közvetlenül termelőtől is
Télen kerüld a messziről importált kaliforniai paprikát – nem csak drágább, de kevésbé fenntartható is
Irány a térkép!
Így tárold!
Rövid táv (3–5 nap):
konyhapulton, ha nem túl érett
Középtáv (1–2 hét):
hűtőben légmentesen, de ne mosd meg előre
Hosszú táv (6–12 hónap):
fagyasztva, aszalva vagy őrölve (fűszerként)
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Meleg- és napfénykedvelő
zöldség – szabadföldön vagy fóliasátorban a legjobb
Balkonon is tartható, nagyobb edényben (minimum 25–30 cm átmérő)
Laza, tápanyagban gazdag talajban fejlődik jól – trágyázd rendszeresen
Rendszeres öntözést igényel, de nem szereti a pangó vizet
Érzékeny a hőingadozásra – május végén érdemes kiültetni
Így tartósítsd
Fagyasztás:
szeletelve, előfőzés nélkül vagy blansírozva
Sütés + fagyasztás:
sült kápia vagy kaliforniai paprika akár szendvicsbe is
Szárítás:
csípős vagy fűszerpaprika formában – huzatos padláson ideális
Ecetes eltevés:
savanyúságként vagy paprikasalátának
Érdekességek
Tippek, trükkök
Ne mosd meg előre, csak közvetlenül felhasználás előtt
A magokat, csumát külön gyűjtsd komposztba – ne a lefolyóba!
Túl sok paprikád van? Süsd meg egészben, hámozd le, majd fagyaszd le
Paprikahéj-pépet készíthetsz turmixból – ízesítéshez, mártásokhoz
Házi Erős Pistát készíthetsz maradék csípős paprikából, sóval és olajjal
Tudtad?
A paprika nem zöldség,
botanikailag gyümölcs
– mivel termés, ami magot tartalmaz
A világ legerősebb paprikája a Carolina Reaper – de mi inkább a lecsó mellett tesszük le a voksot
A fűszerpaprika igazi magyar sztori: a 18. században a szerzetesek honosították meg a Dél-Alföldön
A csípősséget okozó kapszaicin nem csak íz, hanem
fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő
hatású
Története
A paprika
Közép- és Dél-Amerikából származik
, ahol már 6000 éve termesztették
A 15–16. században került Európába, Kolumbusz utazásainak nyomán
Magyarországon a 18. századtól termesztik nagyobb volumenben, főként a Dél-Alföldön
A magyar gasztronómia ikonja lett, különösen a fűszerpaprika révén – gondolj csak a gulyásra!
Források
ÖMKi, NÉBIH, FAO, Water Footprint Network, USDA, Eaternity, CarbonCloud, ScienceDirect
Fedezz fel további finomságokat!
Eper
Spárga
Paprika
Zöld borsó
Karfiol
Rukkola