Map
Counpons
Events
beecopedia
Blog Articles
Green FAQs
Green contents
Ecological role models
Seasonal Meals
Waste picnickers
Green labels
For companies
Be our partner!
Map and coupons!
Be part of beecopedia!
Marketing Services
Create custom videos
Marketing consulting
Corporate Services
Organizing a Green Event
Offerors
Climate fresco
ESG Consulting
Campaigns
Our hive
HUN
ENG
Download!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Paprika
Paprika
Magyar konyha színe-java
Magas C-vitamin-tartalom
– főleg a piros változatokban
Kálium, A-vitamin, E-vitamin és folsav forrás
Segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást
Csípős fajták élénkítik az anyagcserét, gyulladáscsökkentő hatásúak
Szinte zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú
Termő időszak:
Augusztus
Július
Június
Szeptember
Eltarthatóság:
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Október
Karbon- és vízlábnyom
1
kg CO2e / 1kg
250
liter víz / 1kg
Forrás:
0. szint: légy kíváncsi!
Ezért ökos!
Kiváltható vele: téli szezonon kívül vásárolt kaliforniai paprika vagy messziről érkező trópusi zöldség
Alternatíva a sokcsomagolású, feldolgozott snackek helyett (pl. chips, sajtos puffancs – paprika snacknek is kiváló)
Csípős paprika paszta természetes ízesítő lehet az ízfokozókkal teli ételízesítők helyett
Paprikás ételek vegán vagy vegetáriánus formában is kielégítőek – így húsos fogásokat is kiválthat
Fajtái
TV paprika
(tölteni való): fehér vagy halványsárga, vékony héjú
Kápia paprika:
húsos, édes, piros – sütve a legjobb
Kaliforniai paprika:
lédús, vastag húsú, piros/narancs/sárga
Csípős paprika:
pl. erős pista alapja, többféle erősségben
Fűszerpaprika:
szárítva, őrölve – hungarikum
Táp. tartalom (100g)
Energia: 31 kcal
Fehérje: 1,0 g
Szénhidrát: 6,0 g
Rost: 2,1 g
C-vitamin: 150 mg
A-vitamin (béta-karotin): 3131 IU
Kálium: 211 mg
*tájékoztató jellegű
Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/
Kapcsolódó receptek
Vegán Kolbász
Hurka Vegán Módra
1. szint: próbáld ki!
Itt szerezd be!
Június–október között:
helyi piacokon, kistermelőknél a legízletesebb
Kápia és TV paprika legjobb ár/érték arányban a szedd magad kertészetekből
Fűszerpaprika: Kalocsa, Szeged környéke – néha közvetlenül termelőtől is
Télen kerüld a messziről importált kaliforniai paprikát – nem csak drágább, de kevésbé fenntartható is
Irány a térkép!
Így tárold!
Rövid táv (3–5 nap):
konyhapulton, ha nem túl érett
Középtáv (1–2 hét):
hűtőben légmentesen, de ne mosd meg előre
Hosszú táv (6–12 hónap):
fagyasztva, aszalva vagy őrölve (fűszerként)
2. szint: alkoss, gyarapíts!
Így termeld!
Meleg- és napfénykedvelő
zöldség – szabadföldön vagy fóliasátorban a legjobb
Balkonon is tartható, nagyobb edényben (minimum 25–30 cm átmérő)
Laza, tápanyagban gazdag talajban fejlődik jól – trágyázd rendszeresen
Rendszeres öntözést igényel, de nem szereti a pangó vizet
Érzékeny a hőingadozásra – május végén érdemes kiültetni
Így tartósítsd
Fagyasztás:
szeletelve, előfőzés nélkül vagy blansírozva
Sütés + fagyasztás:
sült kápia vagy kaliforniai paprika akár szendvicsbe is
Szárítás:
csípős vagy fűszerpaprika formában – huzatos padláson ideális
Ecetes eltevés:
savanyúságként vagy paprikasalátának
Érdekességek
Tippek, trükkök
Ne mosd meg előre, csak közvetlenül felhasználás előtt
A magokat, csumát külön gyűjtsd komposztba – ne a lefolyóba!
Túl sok paprikád van? Süsd meg egészben, hámozd le, majd fagyaszd le
Paprikahéj-pépet készíthetsz turmixból – ízesítéshez, mártásokhoz
Házi Erős Pistát készíthetsz maradék csípős paprikából, sóval és olajjal
Tudtad?
A paprika nem zöldség,
botanikailag gyümölcs
– mivel termés, ami magot tartalmaz
A világ legerősebb paprikája a Carolina Reaper – de mi inkább a lecsó mellett tesszük le a voksot
A fűszerpaprika igazi magyar sztori: a 18. században a szerzetesek honosították meg a Dél-Alföldön
A csípősséget okozó kapszaicin nem csak íz, hanem
fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő
hatású
Története
A paprika
Közép- és Dél-Amerikából származik
, ahol már 6000 éve termesztették
A 15–16. században került Európába, Kolumbusz utazásainak nyomán
Magyarországon a 18. századtól termesztik nagyobb volumenben, főként a Dél-Alföldön
A magyar gasztronómia ikonja lett, különösen a fűszerpaprika révén – gondolj csak a gulyásra!
Források
ÖMKi, NÉBIH, FAO, Water Footprint Network, USDA, Eaternity, CarbonCloud, ScienceDirect
Fedezz fel további finomságokat!
Sóska
Spárga
Spenót
Karfiol
Paradicsom
Fokhagyma