Sárgarépa

Egészséges, finom, fütyülsz tőle!

Termő időszak:
Május
Június
Július
Szeptember
Augusztus
November
Október
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
130
liter víz / 1kg

Alapok

Fajtái
  • Narancssárga répa: A legismertebb fajta, édes és ropogós, nyersen és főzve is kiváló.
  • Lila répa: Több antioxidánst tartalmaz, és enyhén fűszeres ízű, különleges színt ad salátáknak.
  • Sárga répa: Kevésbé édes, de ropogósabb, és jól bírja a hőkezelést, ezért sütéshez-főzéshez ideális.
  • Fehér répa: Enyhén fásabb textúrájú, hagyományos magyar levesek és pürék alapanyaga.
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 41 kcal
  • Szénhidrát: 9,6 g
  • Fehérje: 0,9 g
  • Rost: 2,8 g
  • Béta-karotin: 8285 µg
  • A-vitamin: 835 µg (104% napi ajánlott bevitel)
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Nagyon gazdag béta-karotinban (A-vitamin előanyaga)
  • Jó forrása rostnak, káliumnak, K-vitaminnak
  • Támogatja a látást, bőr- és immunrendszer egészségét
  • Rágása serkenti a nyáltermelést, ami jót tesz a fogaknak
  • Alacsony kalóriatartalmú – ideális nassolnivaló
  • Középfok

    Itt szerezd be!
    • Frissen piacon vagy termelői dobozrendszerekből
    • Bioboltokban, csomagolásmentes boltokban
    • Tárolásra való sárgarépát termelőktől közvetlenül is kérhetsz
    Így tárold!
  • Hűtőben, nedves papírtörlőbe csavarva: Így tovább friss marad, és nem szárad ki.
  • Homokban tárolva pincében: Ha hosszú távra szeretnéd eltenni, tartsd száraz homokban, így akár fél évig is eláll.
  • Légmentesen lezárva fagyasztóban: Felkarikázva vagy pürésítve könnyen felhasználható később is.
  • Tartósítás
  • Aszalás: Szárított répaszeletek tökéletesek ropogtatnivalónak vagy levesbetétként.
  • Savanyítás: Ecetes répasalátaként pikáns kiegészítője lehet főételeknek.
  • Lereszelve és lefagyasztva: Így bármikor előveheted főzelékhez vagy sütikhez.
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vethető márciustól augusztusig
  • Laza, homokos talajban fejlődik a legszebben
  • Ne trágyázd friss istállótrágyával – elágazhat a gyökere
  • Árnyéktűrő, hűvösebb időben is jól fejlődik
  • Jól társítható hagymával, salátával, fokhagymával
  • Receptek
  • Klasszikus sárgarépa-krémleves gyömbérrel
  • Reszelt sárgarépa saláta almával, citrommal
  • Répatócsni fokhagymás joghurttal
  • Sárgarépa-curry kókusztejjel
  • Répatorta vagy zabpelyhes répás muffin
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Sárgarépa-püré helyettesítheti a vajkrémet vagy a majonézt
  • Használható hús helyett egytálételekben, pl. raguban, tócsniban
  • Édes íze miatt jó alapja vegán süteményeknek is
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Ne hagyd kiszáradni! Ha fonnyadt, áztasd pár órára hideg vízbe, és újra ropogós lesz.
  • Ne pucold meg, ha nem muszáj! A héj alatt rengeteg vitamin található, elég alaposan megmosni.
  • Használd fel a zöldjét is! A répa levelei ehetőek, készíts belőle pesto-t vagy keverd salátába.
  • Sárgarépatorta? Próbáld ki dióval és mézzel – még finomabb és természetesebb édesítés!
  • Tudtad-e?
  • A sárgarépa eredetileg lila volt – a narancssárga változatot a hollandok nemesítették ki a 17. században.
  • Nyersen fogyasztva segít a fogak tisztításában, ezért természetes fogkefe is lehet.
  • Magas béta-karotin tartalma miatt hozzájárul a szem egészségéhez – bár az a mítosz, hogy jobb lesz tőle a látás, a második világháborús brit propaganda része volt!
  • Története:
    • Több mint 5000 éve termesztik – eredetileg gyógynövényként
    • Európában a középkorban főleg a fehér vagy lila változatokat ették
    • A narancssárga változat a holland királyi ház színe miatt terjedt el
    • Napjainkban a sárgarépa a világ egyik leggyakrabban fogyasztott gyökérzöldsége

    Források

  • NÉBIH
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • Eaternity
  • ÖMKi
  • FAO
  • Vissza