Alma

A négyévszakos klasszikus

Termő időszak:
Július
November
Október
Szeptember
December
Augusztus
Május
Eltarthatóság:
Január
Február
Március
Július
Június
November
Szeptember
Október
Augusztus
December
Május
0.4
kg CO2e / 1kg
822
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Jonathan: savanykás, süteményekhez ideális
  • Golden: édes, friss fogyasztásra tökéletes
  • Idared: jól tárolható, ropogós
  • Gála: szép színű, gyerekek kedvence
  • Granny Smith: zöld, savanykás, salátákhoz
  • Táp. tartalom (100g)
    • Kalória: 52 kcal
    • Szénhidrát: 13,8 g
    • Rost: 2,4 g
    • C-vitamin: 4,6 mg
    • Kálium: 107 mg
    *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Gazdag pektinben, ami segíti az emésztést
  • Támogatja a bélflórát és a szív egészségét
  • Magas rosttartalmú, kevés kalóriával
  • Flavonoidjai segítenek a gyulladások csökkentésében
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Helyi termelőktől, piacokon (pl. Bosnyák piac, Rákóczi tér)
  • Almáskertekből szüretelve (pl. közösségi szüretelés)
  • Őstermelői webshopokból (pl. NekedTerem, Biopiac)
  • Így tárold!
    • Szobahőmérsékleten: néhány napig
    • Hűvös kamrában/pincében: hónapokig
    • Hűtőben: akár 2–3 hónapig
    • Feldolgozva: aszalva, kompótként vagy pürésítve
    Tartósítás
    • Aszalás – természetes édesség, nasinak tökéletes.
    • Befőzés – almaszósz, lekvár vagy kompót formájában.
    • Almalé és cider – ha túl sok van, facsarásra fel!
    • Ecetkészítés – fermentálással házi almaecetet is csinálhatsz.

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Fényigény: napsütötte helyre ültess
  • Talaj: jó vízelvezetésű, középkötött
  • Öntözés: fiatal fánál rendszeres, idős fánál csak szárazságban
  • Gondozás: metszést és permetezést igényel (vagy válassz ellenálló fajtát!)
  • Receptek
  • Almás zabkása: reszelt alma, fahéj, zabpehely
  • Almabor (cider): erjesztéssel
  • Almás rétes: klasszikus magyar desszert
  • Sült alma: dióval, mézzel töltve
  • Alma chips: sütőben ropogósra szárítva
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Cukros müzliszelet: helyett almaszeletek mogyoróvajjal
    • Import narancslé: helyett házi almalé
    • Műanyag csomagolt desszertek: helyett alma rétes vagy almaszirom
    • Snack csipsz: helyett alma chips

    Az alma az egyik legjobb példája a szezonális, helyi, környezetbarát táplálkozásnak.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Ne tedd banán mellé! Az alma etilént bocsát ki, amitől a banán gyorsan túlérik.
    • Ráncos alma? Ne dobd ki! Készíts belőle almaszószt vagy süsd meg fahéjjal.
    • Ne mosd meg előre! Ha nem eszed meg azonnal, a mosás leöblíti a természetes védőrétegét.
    • A meghámozott alma héjából főzhetsz teát vagy ecetet
    • Az oxidáció ellen citromlével cseppentsd meg a szeleteket
    • Almahéj szárítva illatos potpourrinak is tökéletes
    Tudtad-e?
    • 🍏 Newton és az alma – Az alma tényleg segített a gravitáció felfedezésében, de nem esett a fejére.
    • 🍎 A világ legdrágább almája – A japán ‘Sekai Ichi’ fajta darabja akár 20 dollárba is kerül, mert kézzel mossák mézes vízben.
    • 🍏 Túl sok alma? A túlzott fogyasztás puffadást okozhat – Newton ezt már nem kutatta ki!
    • 🍎 Magot ne egyél! Az almamagban lévő anyag ciánná alakulhat a szervezetben – de kb. 200 magot kellene megenni hozzá.
    • Egy közepes alma több mint 100 millió mikroorganizmust tartalmaz – főként jótékony baktériumokat –, de ezek többsége a magházban található.
    • Magyarország az egyik legnagyobb almaexportőr Európában.
    Története:

    Az alma vad őse Közép-Ázsiából, a mai Kazahsztán területéről származik, ahol a „Malus sieversii” faj ma is megtalálható. Európába a Római Birodalom hozta el, a középkorban pedig már kolostorkertekben is termesztették. A magyar néphagyományban fontos szimbólum, a karácsonyi asztalról sem hiányozhatott.

    Vissza