Spárga

Tavaszi luxuszöldség

Termő időszak:
Május
Június
Eltarthatóság:
Május
Június
4
kg CO2e / 1kg
700
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Alapok

Fajtái
  • Fehér spárga – földdel takarják, hogy ne zöldüljön be
  • Zöld spárga – napfényben nő, intenzívebb ízű, több tápanyag
  • Lila spárga – édeskésebb, ritkább fajta
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 20 kcal
  • Fehérje: 2,2 g
  • Szénhidrát: 3,9 g
  • Rost: 2,1 g
  • K-vitamin: 41,6 µg
  • Folsav: 134 µg (34% napi ajánlott bevitel)
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Gazdag folsavban, C-vitaminban, K-vitaminban
  • Támogatja a vese és húgyutak működését
  • Alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú
  • Tartalmaz antioxidánsokat és glutationt – segíti a méregtelenítést
  • Természetes vízhajtó – enyhítheti a puffadást
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacokon áprilistól júniusig
  • Termelői dobozokban, spárgás gazdaságokban (pl. Hajdúság, Csongrád)
  • Bioboltokban és nagyobb szupermarketekben szezonban – nézd meg, honnan jön!
  • Így tárold!
  • Állítsd vízbe vágott végével, mint a virágot, és fedd le fóliával
  • Hűtőben a zöldséges fiókban is tárolható nedves konyharuhában
  • Ne mosd meg előre – csak közvetlenül felhasználás előtt
  • Tartósítás
  • Blansírozva fagyasztható
  • Fermentálható (mint a kovászos uborka)
  • Savanyítható ecetes lében – ínyencség!
  • Levesbe, pürébe lefagyasztva télre is eltehető
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Többéves kultúra – érdemes tartósan megtervezni a helyét
  • Homokos, laza talajt igényel, sok napfénnyel
  • Telepítés után 2-3 évvel kezd igazán teremni
  • Tavasszal szedd, amíg a hajtások zsengék – utána hagyd megerősödni
  • Receptek
  • Spárgakrémleves
  • Párolt spárga hollandi mártással
  • Zöld spárgás rizottó vagy tészta
  • Grillezett spárga fokhagymás olívaolajjal
  • Spárgás omlett vagy quiche
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Grillhús helyett grillezett spárga
  • Tojáskrémbe, tésztába hús helyett növényi fehérjeforrásként
  • Tejszínes mártások helyett spárgapüré alapú öntet
  • Díszítésként vagy salátába – nem kell mindig avokádó!
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A zöld spárgát nem mindig kell hámozni – csak az alsó harmadát
  • Fás végeit le kell vágni vagy letörni – ahol eltörik, ott kezdődik az ehető rész
  • Ne főzd túl: pár perc párolás vagy grillezés elég
  • Csodásan illik citromhoz, vajhoz, mandulához vagy hollandi mártáshoz
  • Tudtad-e?
  • Latin neve: Asparagus officinalis
  • Az ókorban afrodiziákumnak tartották
  • Több évtizedig is él egy jól telepített spárgaágyás
  • Fehér spárga kizárólag föld alatt nő – napfény nélkül
  • Spárgafogyasztás után a vizelet szaga megváltozik – ez normális és ártalmatlan
  • Története:
  • Már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették
  • A reneszánszban a francia királyi udvar luxuszöldsége volt
  • Magyarországon a 20. század elejétől terjedt el intenzívebben
  • Jelenleg Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyék a fő termőhelyei
  • Források

  • Eaternity
  • Water Footprint Network
  • NÉBIH
  • FAO
  • ÖMKi
  • Our World in Data
  • Vissza