Karfiol

Levesként és steaknek is hódít

Termő időszak:
Május
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Október
Szeptember
November
0.4
kg CO2e / 1kg
285
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Hófehér karfiol: legismertebb változat
  • Lila karfiol: antioxidánsokban gazdag, különleges szín
  • Zöld karfiol (Romanesco): látványos, fraktálos forma
  • Mini karfiol: kisebb fejek, gyorsan elkészíthető
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 25 kcal
  • Fehérje: 1,9 g
  • Szénhidrát: 4,9 g
  • Rost: 2 g
  • C-vitamin: 48,2 mg (napi szükséglet 64%-a)
  • K-vitamin: 15,5 µg
  • Folsav: 57 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
  • Kiváló C-vitamin- és rostforrás
  • Támogatja az emésztést és az immunrendszert
  • Rákellenes vegyületeket (glükozinolátokat) tartalmaz
  • Gluténmentes diétákban remek liszt- és gabonapótló
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Őszi-tavaszi idényben hazai termelőknél, piacokon
  • Bioboltokban és közösségi gazdaságok kínálatában
  • Fagyasztott formában egész évben elérhető
  • Így tárold!
  • Zöldséges rekeszben, fóliától vagy zacskótól megszabadítva
  • Ne mosd meg előre – a nedvesség gyorsítja a romlást
  • Fejjel lefelé tárolva tovább friss marad
  • Tartósítás
  • Blansírozva fagyasztható
  • Ecetes savanyúságként is eltehető
  • Karfiolrizs vagy karfiolpüré formában lefagyasztva is tárolható
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Magról palántázva termeszthető tavaszi vagy őszi betakarítással
  • Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű talajt kedvel
  • Szereti a napfényt, de a nyári forróságot nehezen viseli
  • A kifejlődő fejet takard le a levelekkel, hogy fehér maradjon
  • Receptek
  • Ropogós karfiol-steak sütőben
  • Karfiolkrémleves szerecsendióval
  • Karfiolrizs wokban zöldségekkel
  • Fűszeres karfiolpörkölt
  • Karfiolos hummusz vagy fasírt
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Rizs helyett karfiolrizs – csökkenti a víz- és szénlábnyomot
  • Hús helyett karfiolsteak – remek növényi alternatíva
  • Burgonyapüré helyett karfiolpüré – alacsonyabb kalóriatartalom
  • Pizzaalapként is használható – gluténmentes és zöldségesebb
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • A torzsa és a levelek is ehetőek – ne dobd ki, készíts belőlük krémlevest vagy zöldséglevest
    • Sütőben sütve édesebb, diós ízű lesz
    • Karfiolrizs: aprítógéppel rizsre emlékeztető állagúra darálva
    • Kíméletesen főzd – könnyen túlfő és kellemetlen szagot áraszthat
    Tudtad-e?
  • Latin neve: Brassica oleracea var. botrytis
  • A brokkoli közeli rokona
  • A rómaiak már Kr.e. 100 körül ismerték
  • A lila változat antociánokat tartalmaz – ezek a színanyagok egészségesek és antioxidánsokban gazdagok
  • A karfiol valójában egy virágzat – csak még nem nyílt ki
  • Története:
  • Valószínűleg a Földközi-tenger keleti részéről származik
  • A középkorban Itáliában nemesítették tovább
  • Francia és angol nemesi kertekben már a 16. században termesztették
  • Magyarországon is régóta ismert, hagyományos alapanyag a konyhákban
  • Források

  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • Vissza