Barack

A nyár napsütötte ajándéka

Termő időszak:
Július
Június
Május
Augusztus
Eltarthatóság:
Július
Június
Május
Augusztus
0.4
kg CO2e / 1kg
950
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Őszibarack: fehér vagy sárga húsú, szőrös héjú (pl. Redhaven, Champion)
  • Nektarin: sima héjú őszibarack (pl. Venus)
  • Laposbarack (Saturn): lapított, édes fajta
  • Sárgabarack: külön cikkben szerepel
  • Befőző barack: kevésbé lédús, de jól tartósítható
  • Magvaváló és nem magvaváló fajták: az előbbiek könnyebben szeletelhetők
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 39 kcal
  • Fehérje: 0,9 g
  • Szénhidrát: 9,5 g
  • Rost: 1,5 g
  • A-vitamin: 326 IU
  • C-vitamin: 6,6 mg
  • Kálium: 190 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas A- és C-vitamin-tartalmú
  • Rostban gazdag, jót tesz az emésztésnek
  • Természetesen édes, alacsony kalóriatartalommal
  • Sokféleképp feldolgozható – édesen és sósan is finom
  • Hidratál, mivel több mint 85%-a víz
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Nyáron a piacokon, termelői standokon
  • Gyümölcsdoboz-rendszerekben júniustól
  • Szedd magad akciókban vidéki barackosokban
  • Fagyasztva, befőzve egész évben elérhető
  • Így tárold!
    • Frissen: hűtőben éretten 2–3 napig, éretlenül szobahőn érleld
    • Fagyasztva: szeletelve, hámozva, magozva akár 1 évig
    • Befőzve: kompótként, lekvárként évekig eláll
    • Aszalva: légmentesen zárva, sötét helyen több hónapig tartható
    Tartósítás
  • Fagyasztás (hámozás és blansírozás után)
  • Lekvár, dzsem, chutney főzése
  • Kompót vagy baracklé befőzése
  • Aszalás: napfényen vagy aszalógépben
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: napos, védett helyre, jó vízelvezetésű talajba
  • Metszés: évente szükséges a jó terméshozamért
  • Öntözés: főleg nyáron rendszeresen, de kerüld a pangó vizet
  • Betakarítás: fajtától függően június végétől augusztusig
  • Tipp: érdemes magvaváló fajtát választani házi feldolgozáshoz
  • Receptek
    • Barackos zabkása fahéjjal
    • Baracklekvár kevés cukorral, citrommal
    • Barackos pite teljes kiőrlésű tésztával
    • Hideg barackleves mentaágakkal
    • Barackos smoothie banánnal, mandulatejjel
    Amit ki lehet vele váltani:
    • Import déligyümölcsök: nyáron felesleges narancsot vagy mangót venni – a hazai barack legalább olyan finom
    • Cukrozott desszertek: természetesen édes, így helyettesíthet tortákat, pudingokat
    • Gyümölcsjoghurtok: keverj bele natúrba friss vagy fagyasztott barackot
    • Üdítőitalok: barackból készült smoothie, jégkása vagy házi szörp is lehet alternatíva

    A barack igazi nyári csemege, amit érdemes szezonban kihasználni – ha helyben vásárolod vagy magad termeled, nemcsak egészséges, hanem környezetbarát is.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Érett barackot könnyebb hámozni forró vízbe mártás után
  • Tökéletes smoothiekhoz, zabkásába, salátába
  • Túlérett barackból sütemény vagy lekvár is lehet
  • A héja komposztálható, a magja nem
  • A mag belsejében mérgező anyag (amigdalin) van – ne fogyaszd
  • Tudtad-e?
    • A barack Kínából származik, ahol a halhatatlanság szimbóluma
    • A magyar őszibarack Kecskemét környékén vált híressé
    • Őszibarackból kiváló natúr bőrápoló is készülhet
    • A barackfák virágai a korai méhek kedvenc nektárforrásai
    Története:

    A barack Kína területéről származik, ahol több mint 4000 éve termesztik. A selyemúton keresztül jutott el Perzsián és a Római Birodalmon át Európába. Magyarországon különösen a Kecskemét környéki barackosok voltak híresek, ahol még pálinkának is készítik.

    Források

  • Our World in Data – Environmental Impacts of Food
  • FAO: Fruit and Climate Change
  • Magyar Növénytermesztési Kutatóintézet
  • Wikipedia: Peach
  • Vissza