Karalábé

A ropogós szuperzöldség

Termő időszak:
Május
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Október
Eltarthatóság:
Augusztus
Április
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
320
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Fehér húsú karalábé (leggyakoribb)
  • Zöld húsú (ízben enyhébb, frissítő)
  • Lila karalábé (különleges szín és enyhén édeskés íz)
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 27 kcal
  • Fehérje: 1,7 g
  • Zsír: 0,1 g
  • Szénhidrát: 6 g
  • Rost: 3,6 g
  • C-vitamin: 62 mg
  • Kálium: 350 mg
  • Folát: 16 mcg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas C-vitamin- és rosttartalma miatt támogatja az immunrendszert és az emésztést
  • Alacsony kalóriatartalmú, így diétába is beilleszthető
  • Természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeket tartalmaz
  • Jó B-vitamin forrás, ami az idegrendszer egészségét segíti
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Helyi piacokon, szezonban a legfrissebb
  • Termelői közösségi gazdaságokból (pl. Szatyor, MyFarm)
  • Bio- vagy ökoboltokban szezonálisan
  • Így tárold!
  • Rövid táv (napok): hűvös, száraz helyen (max 2-3 nap)
  • Középtáv (1-2 hét): hűtőszekrény zöldségtartóban
  • Hosszú táv (tartósítás): fagyasztás vagy savanyítás (pl. ecetes eltevés)
  • Tartósítás
    • Fagyasztás: blansírozás után, így megőrzi színét és ízét
    • Savanyítás: ecetes vagy erjesztett változatként
    • Szárítás: nem jellemző, de lehetséges fűszerként vagy levesbetétként

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: kora tavasszal vagy augusztusban, vetőmagból vagy palántáról
  • Talaj: tápanyagban gazdag, jól vízáteresztő
  • Fény: napos vagy félárnyékos hely
  • Öntözés: rendszeres, egyenletes vízellátás szükséges
  • Betakarítás: kb. 8-10 hét után, amikor a gumó eléri a 5–7 cm átmérőt
  • Receptek
    • Párolt karalábé fokhagymás vajjal
    • Karalábékrémleves
    • Reszelt nyers karalábé saláta citrommal és olívaolajjal
    • Rakott karalábé
    • Karalábészeletek sütve fűszerekkel
    Amit ki lehet vele váltani:
  • Feldolgozott, magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket (chips, snackek)
  • Magas energiatartalmú és kevés rostot tartalmazó nassolnivalókat
  • Gyakran műanyagcsomagolású, importált zöldségeket – helyi, szezonális karalábé fenntarthatóbb alternatíva
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Hámozásnál vastagabb héjat eltávolítani, mert kemény
    • Leveleit és szárát felhasználhatod levesekhez vagy turmixokhoz
    • A karalábéhéjat ne dobd ki: zöldségleves alapnak tökéletes
    • Reszelve salátába vagy párolva, sütve is kiváló
    Tudtad-e?
  • A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, ezért hasonló tápanyagprofilja van a kelkáposztához vagy brokkolihoz
  • Állítólag a középkorban népszerű zöldség volt Európában, később kissé háttérbe szorult, de most újra divatos a fenntartható konyhában
  • Gazdag C-vitaminban és rostokban
  • Története:

    A karalábé eredetileg a káposzta egyik különleges változata, amely a Földközi-tenger vidékéről terjedt el Európában. Magyarországon a 19. században vált általánosan ismert és kedvelt zöldséggé, főleg a Dunántúlon és az Alföldön. Ma már konyhai alapanyagként és egészségtudatos étrend részeként egyaránt kedvelt.

    Források

  • FAO: Food and Agriculture Organization Water Footprint
  • Our World in Data – Carbon Footprint Food Data
  • NÉBIH zöldségfajta adatbázis
  • USDA FoodData Central
  • ScienceDirect cikkek a káposztafélékről
  • Vissza