Lila káposzta

Színes antioxidáns bomba

Termő időszak:
Július
November
Október
Szeptember
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.35
kg CO2e / 1kg
1750
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Hagyományos lila káposzta – szabályos fejű, mély bíbor színű
  • Kínai lila káposzta – vékonyabb levelekkel, kevésbé tömött
  • Savanyításra különösen alkalmas, erősen pigmentált típusok
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 31 kcal
  • Fehérje: 1,4 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 7 g
  • Rost: 2,1 g
  • C-vitamin: 57 mg
  • K-vitamin: 45 µg
  • Vas: 0,8 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas antioxidáns-tartalom (antociánok) miatt sejtvédő hatású
  • Gazdag C-vitaminban és rostokban, támogatja az immunrendszert és az emésztést
  • Alacsony kalóriatartalmú, ezért diétás ételként is ideális
  • Segíti a koleszterinszint és vércukorszint szabályozását
  • Középfok

    Itt szerezd be!
    • Helyi piacokon és termelői piacokon gyakran megtalálod szezonban
    • Bio- és reformboltokban egész évben elérhető savanyított változata
    • Nagyobb áruházak szezonális kínálatában, helyi gazdáktól a legfrissebb
    Így tárold!
  • Rövid táv: hűtőben, egészben, nedves konyharuhában 1-2 hétig
  • Középtáv: szeletekre vágva, légmentesen záródó tárolóban, hűtve akár 2-3 hét
  • Hosszú táv: savanyítás vagy fermentálás, fagyasztás után főzve
  • Tartósítás
  • Savanyítás (fermentálás) – a legjobb módszer, mely megőrzi a tápanyagokat és az ízt
  • Fagyasztás – előfőzést igényel, különben textúrája romlik
  • Szárítás kevésbé jellemző, de lehetséges
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vetés: kora tavasszal vagy kora nyáron szabadföldbe, palántázással
  • Fényigény: napos helyre ültessük
  • Talaj: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag földet igényel
  • Öntözés: mérsékelt, rendszeres öntözés szükséges, de a túlöntözést kerüljük
  • Balkonládában vagy kisebb kertekben is jól termeszthető, megfelelő távolság betartásával
  • Receptek
    • Nyers lila káposztasaláta citrommal és dióval
    • Savanyított lila káposzta köretként vagy szendvicsbe
    • Lila káposztából készült leves vagy főzelék
    • Rakott lila káposzta hagymával és gabonafélékkel
    Amit ki lehet vele váltani:
  • Vörös húsok és feldolgozott húsipari termékek kiváltására egészséges, növényi alapú alternatívaként
  • Magas kalóriatartalmú, kevés rostot tartalmazó zöldségek helyett ajánlott, mert rostban és tápanyagban gazdagabb
  • Feldolgozott élelmiszerek antioxidáns hiányát pótolja
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • A savanyított lila káposzta természetes probiotikumokat tartalmaz, támogatja a bélflórát
    • Nyers lila káposzta salátában vagy köretként is finom és egészséges
    • Színét a savanyítás során citromlé vagy almaecet megőrzi, míg a főzés során kékessé válhat
    • A káposzta torzsáját és külső leveleit komposztáld vagy főzz belőlük zöldségleves alaplevet
    Tudtad-e?
  • A lila káposzta természetes pigmentje, az antocián, erős antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodástól
  • Már a középkorban ismerték, és a népi gyógyászatban emésztést segítőként használták
  • A színe a pH-értéktől függően változik: savas környezetben élénkvörös, lúgos közegben kékes
  • Története:

    A káposzta őshazája a Földközi-tenger vidéke, ahol már az ókorban is termesztették. A lila káposzta különleges változatát a középkorban ismerték meg, és a magas antociántartalom miatt kedvelték. Magyarországon évszázadok óta termesztik és fogyasztják.

    Források

  • FAO - Food and Agriculture Organization
  • Water Footprint Network
  • Carbon Trust
  • NÉBIH Zöldség- és Gyümölcsadatbázis
  • ScienceDirect – Brassica oleracea studies
  • Vissza