# beeco
# Hulladékmentes Otthon
# Környezetvédelem

Barátok ösztönzése a hulladékmentes életmódra – 13 tipp

Barátok ösztönzése a hulladékmentes életmódra – 13 tipp
No items found.
July 14, 2023
Közösség
6 perc
Kontribútorok
Hulladék nélkül vállalkozás vezetője
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Barátok, családtagok, ismerősök, mind furának, kívülállónak tartottak 6 évvel ezelőtt, amikor szembesültek az új hulladékmentes életmódom gyakorlati oldalával. A körülöttem élő emberek értetlen vagy akár elutasító hozzáállását nem könnyű kezelni úgy, hogy a reakcióm nem váltson ki még nagyobb ellenállást.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a körülöttünk lévők támogassanak bennünket. Szeretnénk, ha ők maguk is csatlakoznának szemléletmódunkhoz, különösen akkor, ha a célunk egy szebb, tisztább, élhető jövő elérése hosszú távon. Szóval hogyan ösztönözhetjük a barátokat, rokonokat, családtagokat, ismerősöket arra, hogy tegyék meg az első lépéseket a zero waste életmód felé?

Írányítani őket természetesen nem tudjuk, de ne is akarjuk. Csak egyetlen embert tudunk irányítani a hulladékmentesség felé és ez a személy mi magunk vagyunk. Azonban van néhány taktika, amivel finoman lehet a környezetünket hangolni, ösztönözni, hogy jobban megértsék az ökológiai lábynomunk fontosságát. Mindezt anélkül, hogy ítélkezőnek, erőszakosnak tűnnénk.

Emlékeim a múltból

Emlékszem, amikor sok éve (2007 környékén) a fejembe vettem, hogy mosható pelenkákat fogok használni a 3. gyerekünknél. Ezzel az, akkor még vadnak tűnő, ötletemmel előálltam a férjemnél és a családtagjaimnál.

mosható pelenkában
Panna 18 hónaposan, már szobatisztán, de a fotó kedvéért mosható pelenkában

A férjem, aki egyébként mindig támogatott és mellettem állt, bármit találtam ki, nagy kerek szemekkel nézett rám. Mutattam neki fotókat a csini pelusokról és a reakciója azonnal meg változott. Elismerte, hogy valóban szépek és ha még a környezetünket is védhetjük általuk, és a szemét mennyiséget is tudjuk csökkenteni, akkor hajrá, vágjak bele. Meg is érkeztek sorban a pelenkák, a végére a férjem is szerelmese lett a mosható pelenkáknak. Bár a mosás végig rám maradt (nem okozott ez egyébként problémát), de a pelenkázást ő is megkedvelte. Abban az időben a fiaim és a férjem is csak annyit mondtak: Anya fura. Aztán a megváltozott körülményeket elfogadták, megszerették, és már természetessé vált.
Amikor 2016-ban a fejembe vettem, hogy a még mindig rengeteg szemetünket drasztikusan csökkenteni szeretném, és ehhez komoly változásokat fogok bevezetni itthon, akkor csak annyit mondott a családom: Anya megint fura. Ennél komolyabb ellenállást nem is tapasztaltam meg itthon. Többnyire lelkesen fogadták a változásokat az otthonunkban, és a beszélgetéseink révén meg is értették az okokat. A hulladékcsökkentéssel együtt járó változások pedig hamar a mindennapjaink fontos részévé váltak.

Tippek a barátok, családtagok ösztönzésére

Azonban az eltelt évek alatt még mindig sokan keresnek meg a következő kérdéssel: mit lehet tenni azért, hogy a családjuk is hasonló gondolkodásra álljon át, de legalább elfogadja a hulladékcsökkentési törekvéseit. Ezért gondoltam, hogy összeszedek pár olyan tippet, ami véleményem szerint nem megterhelő a családtagok és barátok számára sem az átállás folyamatában.

Barátok, beszélgetés, ökopiknik
 1. Soha ne erőltesd, inkább mutass példát! Ez elsősorban gyerekeknél hatékony, hiszen egy gyerek azt csinálja, amit otthon lát. Ha kicsi korától látja, hogy a szülők nem használnak például műanyag zacskókat, szatyrokat, akkor neki a természetes a textil táska lesz, és nem fogja cikinek érezni a későbbiekben közösségben sem.
 2. Baráti társaságban, egyéb közösségben, ahol esetlegesen emiatt furán néznek rád, nem célszerű nyíltan és mindent elsöprően a zéró hulladék felé tartó életmódot direktben emlegetni, mert a legtöbb embernek ez még mindig túl extrém, sőt riasztó és legfőképpen elképzelhetetlen. Ez csak eltántorítja még azokat is akik az apró lépésekre nyitottak lennének.
 3. Közeli barátok és családtagok között érdemes tudomásukra hozni, ahogy az alkalom engedi, hogy hogyan élsz a mindennapokban. Például, ha tüsszentessz, akkor automatikusan a textilzsebkendőt használsz. Ha rákérdeznek, hogy miért, akkor elmondhatod a gondolataidat a zero waste életmódról. Az ilyen hulladék nélküli eszközök társaságban történő használata sok esetben felkelti a figyelmet és a többiek is elgondolkodnak a történteken.
 4. Menjetek el közös programokra a barátokkal, családtagokkal (például vásárolni, étterembe, kávézóba). Ez amellett, hogy kellemes időtöltés, rejtetten megmutathatod nekik, Te hogy csinálod. Érdemes az ilyen alkalmakra több táskát, szalvétát, szívószálat, stb. vinned magaddal. Ha a hatásodra ők is így szeretnének vásárolni, kávézni, akkor ajánld fel nekik az egyiket a saját készletedből. Akár ajándékként nekik is adhatod.
 5. Ha rámutatsz a családban vagy barátok körében, hogy mennyit spóroltál egy használtan vásárolt termékkel, vagy eleve a zero waste életmódban alkalmazott módszerekkel, az szintén hatásos lehet. Spórolni, megtakarítani, a költségeit csökkenteni mindenki szeret.
 6. Ajándékozz a hulladék nélküli életmódnak megfelelően. Én régóta ezt csinálom: a családtagok és barátok csak olyan ajándékot kapnak tőlünk, ami ennek az életvitelnek megfelel. Többnyire magam készítek valami szépet. Még egyszer sem hallottam vissza, hogy ne örültek volna neki.
 7. Akármennyire is nem szeretem, de el kell ismernem, hogy a hulladék nélküli életforma jelenleg nemcsak hasznos a környezet szempontjából, de trendi is. Ha például egy csilli-villi fém vagy üveg kulacsból iszok PET palack helyett, az felkelti az érdeklődést. Természetesen csak emiatt nem szabad a divatnak megfelelő dolgokat felhalmozni. Ezzel éppen szembe is fordulsz a hulladék minimalizálás és a fenntartható életmód lényegével.
 8. Használd ki a net adta lehetőségeket. Ha például a közösségi oldalakon olyan bejegyzéseket látsz ismerőseidtől, amik szembemennek a hulladék csökkentéssel, akkor kedvesen írd le a véleményedet.
 9. Soha ne a másik ember cselekedetét bíráld, hanem mondd el neki, te hogy csinálnád. Például kávézóban ha eldobható pohárban adnák az innivalót, akkor mondd el, hogy te igazi csészéből szeretnéd inkább meginni azt. Bátran elmondhatod, hogy neked jól esik majd leülni pár perc kikapcsolódásra, jobban is esik a kávé igazi csészéből, és egyébként így nem termelsz szemetet sem.
 10. Bizonyos családoknál jó ötlet lehet, ha a hűtőben, polcokon, fürdőszobában kinevezel Zero-waste területeket/polcokat. Az egyik helyen csak olyan termékek kapnak helyet, amit hulladék nélkül vásároltál meg, és tartós üveg/fém tárolódobozokban vannak elhelyezve. A másik polcra mehet minden más, amit a család/társ kíván vagy megszokott. Véleményem szerint egy hulladék nélküli termék gusztusos tárolásban nagyon vonzó lehet azok számára, akik érzékenyek a külsőségekre. Így az ilyen családtagok, barátok vonzónak fogják találni az ily módon beszerzett/tárolt termékeket.
 11. Családon belül, vagy ha vendégeket fogadsz, akkor mutass hulladék nélküli alternatívát azokra a dolgokra, amikhez hozzászoktak. Például a vendégeknek csak textil szalvétát tegyél ki. Ne legyen otthon PET palackos innivaló (helyette házi szörp, gyümölcslé, szóda, stb.). Kerüld az eldobható eszközöket (pohár, tányér, evőeszköz), és még hosszan lehetne sorolni a lehetőségeket. A buli végén a közös pakolás, mosogatás szintén jó alkalom arra, hogy a fenntartható életmódról beszélgessetek.
 12. Ha vendégségbe hívnak, akkor olyan ajándékot, ételt vigyél, ami a hulladékmentes életmódoddal egybevág. Süss saját süteményt, vigyél szódavizet és házi szörpöt, ajándéknak válassz gasztroajándékot. Ha a meghívás olyan jellegű (pl. munkahelyi, iskolai, óvodai bográcsozás), akkor viheted a saját tányérodat, poharadat, textilszalvétádat is.
 13. Egy közös szervezésű összejövetel során vállald fel a szervező szerepét. Így zero waste módon tudod alakítani a programot. Ha pedig közösen intézitek a vásárlást a helyi piacon vagy kosárközösségnél, akkor az a buli bemelegítésére is szuper hangulatindító program lehet.

A barátok, családtagok ösztönzésének kulcsa a megfelelő kommunikáció

Családban, közösségben élni mindig kompromisszumokkal jár együtt. Már többször említettem, hogy a tökéletes és 100%-os hulladék nélküli háztartás nem kivitelezhető, de jelentősen csökkenthető a szemét mennyisége. Így, ha a párunk, rokonunk, barátunk megjelenik egy PET palackos üdítővel, vagy chipses zacskóvak, attól még nem dől össze a világ. Amikor csak lehetőség nyílik rá, akkor érdemes minél többet beszélgetni velük a témáról. Megragadni a lehetőségeket, példát mutatva informálni a többieket. Mindezt megértéssel, elfogadóan, sosem túltolva.