# Nagy Kihívás
# Elgondolkodtató
# Tudtad?

Így vágj bele a Műanyagmentes Júliusba!

Így vágj bele a Műanyagmentes Júliusba!
No items found.
July 19, 2019
Közösség
5 perc
Kontribútorok
Rakun dobozközösség megálmodója
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

A nemzetközileg tartott Műanyagmentes Július résztvevői ebben a hónapban különösen odafigyelnek arra, hogy kerüljék az egyszer használatos műanyag termékeket. Most azoknak adunk olcsó és egyszerű tippeket, akik még csak bontogatják a szárnyukat a környezetvédelem terén.  

A legelszántabbak csomagolásmentes boltokban, vagy piacon intézik a bevásárlást, a saját többször használható edényükben kérik a felvágottat a szupermarket csemegepultjában és viszik a strandra a poharukat, tányérjukat, evőeszközüket, hogy ne termeljenek szemetet - és persze nem csak júliusban...

Ha viszont te is azok közé tartozol, akik most hallanak először a Műanyagmentes Júliusról, a Rakun Dobozközösség most ad pár tippet, amivel lépésről lépésre csökkentheted a háztartásodban keletkező szemét mennyiségét és hozzájárulhatsz Földünk élhetővé tételéhez.

A legegyszerűbb dolog a textil vagy hálós szatyor, de nehogy elrohanj most a boltba venni egy ilyet több ezer forintért, inkább vegyél elő pár, már használt nejlonzacskót a kamrából (biztosan hányódik valahol a lakásban néhány) és gyűrd be a táskádba, az is tökéletes lesz a péksüti/zöldség vásárláshoz és kisebb helyet is foglal el.

Júliusban nézd meg az ÁNTSZ ólomtérképét, ha olyan helyen laksz, ahol határérték alatti a szennyezettség, akkor nyugodtan ihatod a csapvizet! Ha kezdetben ízetlen, tégy bele pár csepp citromlevet, vagy szerezz be egy szódagépet, a fröccshöz is jól fog jönni ;)

Ha pedig mégis inkább az üdítőre/ásványvízre szavazol, akkor vedd nagy, másfél literes kiszerelésben és otthon öntsd szét kisebb palackokba, vagy egy menő kulacsba és vidd magaddal!

Jégkrém vagy fagylalt párti vagy? Ha mindegy, akkor most júliusban válaszd a fagylaltot, hiszen annak a csomagolása ehető, szemben a jégkrémével.

Te zuhanyoztál már szappannal? Mióta itthon is elérhetőek az olyan egzotikus összetevők, mint a kókuszolaj és a sheavaj a szappanok nem hogy nem szárítják, hanem kifejezetten ápolják a bőrt. Júliusban próbálj ki egy ilyet, akármelyik drogériában vagy akár kézműves vásáron is kapható, így a tusfürdő flakonját is megspórolhatod a környezetnek, ráadásul tapasztalatunk szerint egy szappan még tovább is bírja, így anyagilag is megéri.

Ha pedig az ebédet nem a katinban szoktátok megenni, hanem inkább felviszitek az irodába akkor vidd magaddal saját többször használható dobozodat, hiszen miért fizetnél azért a műanyag dobozért, amit 20 perc múlva úgyis kidobsz.

Ha mindezt higiénikusan szeretnéd tenni, akkor válaszd a Rakun cseredoboz rendszert, amit már majdnem minden budapesti kerületben és 15 másik városban is ki tudsz próbálni.