#programajánló
#túrázás
#természet
#kikapcsolódás

Fedezd fel a Budapest környéki erdőket!

Fedezd fel a Budapest környéki erdőket!
No items found.
March 22, 2024
Természet
4 perc
Kontribútorok
Hivatásos katona, Közgazdász
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Februárban vizes kirándulóhelyeket ajánlottunk Nektek, márciusban pedig 8 Budapest környéki erdei túrával készültünk, melynek apropója, hogy az ENSZ Közgyűlése 2012-ben nyilvánította március 21-ét az erdők nemzetközi napjává. Ez alkalomból arra ösztönzik a tagországokat, hogy helyi és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdők és a fák védelméért.

Az erdő, mint a „Föld tüdője”, oxigént termel és szén-dioxidot köt meg, lassítja a klímaváltozást, élőhelyet és élelmet biztosít. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy az emberi egészségre is jótékony hatása van, csökkenti a vérnyomást és a kortizol szintet.

Börzsönyi Csarna-völgy

Kép forrás: Turista Magazin, Lánczi Péter

A Csarna-völgy, vagy Fekete-völgy az ország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében, a Börzsöny északi részén található, amely a Kemencei erdészethez tartozik. Fokozottan védett területnek számít, Natura 2000 terület, illetve a WWF kiemelt területei közé tartozik állatvilága miatt.

Különlegessége, hogy régen itt haladt a kemencei kisvasút, de ennek egy részét a patak már kimosta.

Bükkösök és tölgyesek több fajtája is megtalálható a közel 1500 hektáros területen, melynek legnagyobb ereje, hogy évtizedek óta nem folyik iparszerű gazdálkodás a területén.

A Csarna-völgyben élő védett zuzmó-, gomba- és növényfajok száma eléri a 200-at, egyikük pedig fokozott védelmet élvez, míg a védett állatfajok száma meghaladja a 210 fajt is. Emellett 20 fokozottan védett faj is megtalálható itt, köztük a hiúz.

Túra tipp: Turista Magazin túrája

Spartacus-ösvény

Kép forrás: mozgásvilág.hu

A Visegrádi-hegység kultikus túraútvonala, amely csak 2015 óta áll nyitva a kirándulni és futni vágyók előtt, ám annál nagyobb népszerűségnek örvend.

Egykor egy vadászösvény volt, jellegzetessége, hogy egy szűk, „egyemberes” ösvényen vezet végig, de nagyobb szintkülönbségek nélkül. Az útvonal mesés erdőkön, olykor kopár sziklákon vezet és pazar kilátás nyílik a dunakanyari hegyvidékre. Ha erre jársz, érdemes egy kis kitérőt tenni az Ördögmalom vízeséshez is.

Túra tipp: A Természetjáró túrája

Haraszt-hegyi Tanösvény

Kép forrás: Duna-Ipolya Nemzeti Park

A Vértes hegységben, Csákvár közelében található meg a Haraszt-hegyi Tanösvény, amely 7 állomáson keresztül mutatja be a környék változatos terepeit és élővilágát. Déli fekvése és csapadékszegényessége miatt az éghajlata a mediterrán vidékek éghajlátához hasonló, így a növényzet is ilyen fajtákban bővelkedik.

Ősszel például találhatunk itt tűzvörösre színeződött cserszömörcét, és az országban egyedül itt előforduló keleti gyertyánt, molyhos tölgyet.

Túra tipp: NaTúra

Hűvösvölgy és Rozália téglagyár - A Kéktúra 14. szakasza

Kép forrás: kektura.hu

A Budai-hegységben vezet az Országos Kéktúra 14. szakasza, amely éppen pont 14 kilométer hosszú. Talán a legkönnyeb szakasznak mondható, de mégis sok látnivalóval teletűzdelt, izgalmas útvonal, ahol találkozhatunk mohás tölgyekkel, feketefenyővel, kőoroszlánnal és kilátóponttal is.

Van-e még egy ilyen főváros, ahol egyik pillanatról a másikra a természet és az erdő közelségét érezhetjük?

Túra tipp: OKT 14. szakasz

Nagy-Szénás, Nagykovácsi

Kép forrás: termeszetjaro.hu

A Nagy-Szénás a Budai-hegység egyik, de nem a legmagasabb hegye a maga 550 méterével. A hegytető kopár, szeles, de az alacsonyabb területek erdősek. A csúcsáról egyedülálló 360 fokos körpanoráma nyílik a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. Szigorúan védett területnek számít és

lejtőin található meg az egész világon egyedüli pilisszentiváni len, amely révén a Szénások elnyerték az Európa Diplomás Terület címet.

Találunk itt egy 2 kilométeres tanösvényt, de számos túraútvonal vezet ide még.

Túra tipp: A Szénás Kör egy egyéni körtúra, négy távval, amely bármilyen időpontban teljesíthető előzetes regisztráció után és még érem is jár érte.

Élményekkel teli Naszály

Kép forrás: kirandulastippek.hu

A Dunakanyar Vác felőli oldalán, a Nyugat-Cserhátban magasodik a mészkőbányával megsebzett 652 méteres Naszály.

Találhatunk itt 23 méter hosszú függőhidat, víznyelőket, denevérek lakta barlangot, madaras és kincskereső tanösvényeket, panorámás kilátópontokat.

Naszály csúcsát három oldalról lehet megközelíteni, északról a varázslatos Gyadai-rét felől egy meglehetősen hosszú, egész napos túrával, délről a legrövidebb út a Vác fölött lévő Gombás pihenőből, ez a variáció a legrövidebb, egyben a legmeredekebb útvonal, a legkönnyebb és szintén rövid csúcstúra a Kosd falu mellett lévő Kosdi pihenőtől indul.

Túra tipp: Élménydús túra a Naszályon

Dera-szurdok, Pilisszentkereszt

Kép forrás: kirandulastippek.hu

A főváros környéki kirándulóhelyek talán egyik legkedveltebbike a Pilisszentkereszt melletti Dera-szurdok, amely minden évszakban csodás élményt tud nyújtani az odalátogatóknak. A meredek völgyet a Dera-patak alakította ki a Pilis mészkőszirtjei és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonalnál.

Hangulatát a hatalmas fák, mohás sziklatömbök, zúgók és patakátkelések adják.

Ha igazi kihívásra vágytok érdemes kitérőt tenni a Hosszú-hegyre is, ahonnan csodás panoráma nyílik a környező tölgyesekre.

Túra tipp: Rövid és hosszú körtúra

Fő-kúti fenyves tanösvény, Páty

Kép forrás: mozgasvilag.hu

Páty és Biatorbágy között elterülő Főkúti parkerdőben található a Fő-kúti tanösvény, amely az 1940-es években telepített fenyőerdőket mutatja be egy korláttal védett kijelölt ösvényen. Az útvonal bemutat egy kisebb hasadék-barlangot is, illetve felkereshető róla a Fő-kúti forrás is.

Túra tipp: Túra a Főkúti parkerdőben